Πάστορας Ιερεμίας Ράιτ
Ο αιδεσιμότατος Ράιτ είναι αυτός που πάντρεψε τον Ομπάμα και βάφτισε τα δύο παιδιά του. Και επιπλέον ήταν αυτός που υπηρέτησε ως «πνευματικός» σύμβουλος στην προεκλογική του εκστρατεία. Κάποια στιγμή, όμως, αποσπάσματα από τα βιντεοσκοπημένα κηρύγματά του εμφανίστηκαν στην τηλεόραση. Και εκδήλωναν έναν βαθύ και έντονο θυμό σχετικά με τη μακρά ιστορία του ρατσισμού εναντίον των Αφροαμερικανών, αλλά και τον ρόλο που έχουν παίξει οι ΗΠΑ παγκόσμια, με αποκορύφωμα την προτροπή του Ράιτ προς τους οπαδούς του να παραφράσουν την έκφραση «Ο Θεός ας ευλογεί την Αμερική» με αυτήν που θα έλεγε «Ανάθεμα στην Αμερική»
Στις 14 Μαρτίου 2008 ήρθε στο φως της δημοσιότητας το περιεχόμενο των κηρυγμάτων του Ιερεμία Ράιτ, του ιερέα της ενορίας του Ομπάμα. Τα κηρύγματα του Ράιτ απέχουν αρκετά από την «ανεκτική» εικόνα που με τόσο κόπο έχτισε για τον Ομπάμα το επιτελείο του. Ας δούμε μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα:
Μόλις λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ο αιδεσιμότατος κατηγόρησε τις ΗΠΑ λέγοντας: «Βομβαρδίσαμε τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και σκοτώσαμε πολύ περισσότερους από τα εκατοντάδες θύματα της Νέας Υόρκης και του Πενταγώνου, και ποτέ - ποτέ δεν μας κάηκε καρφί. Υποστηρίξαμε την τρομοκρατία εναντίον των Παλαιστινίων και των μαύρων της Νότιας Αφρικής και τώρα αγανακτούμε γιατί ό,τι καλλιεργήσαμε στο εξωτερικό έρχεται πάλι πίσω σε μας, μέσα στα σπίτια μας». Αυτά τα λόγια έκαναν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να αναρωτηθούν αν θέλουν έναν πρόεδρο που αναζητά πνευματική καθοδήγηση από κάποιον όπως ο αιδεσιμότατος Ράιτ. Ο Ομπάμα, βέβαια, διαχώρισε τη θέση του όσον αφορά τα σχόλια αυτά, αλλά δεν απομακρύνθηκε από τον αιδεσιμότατο Ράιτ, δίνοντας εξηγήσεις μέσα από έναν πολύ συγκινητικό λόγο. «Οσα ελαττώματα και αν έχει είπε είναι για μένα σαν μέλος της οικογένειάς μου. Εχει μέσα του τις πολλές αντιθέσεις, καλές και κακές, της κοινότητας την οποία υπηρέτησε για τόσα χρόνια. Δεν θα μπορούσα ποτέ να τον απαρνηθώ χωρίς να απαρνηθώ και την ίδια αυτή τη μαύρη κοινότητα».
«Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ναρκωτικά στους μαύρους, χτίζει μεγαλύτερες φυλακές και ψηφίζει αυστηρότερους νόμους και μετά θέλει να τραγουδήσουμε «Ο Θεός ας ευλογεί την Αμερική». Όχι, όχι, όχι. Ο Θεός να καταριέται την Αμερική. Το γράφει και το Ευαγγέλιο για τον θάνατο αθώων ανθρώπων». (Απρίλιος 2003)
«Έχουμε περισσότερους μαύρους στην φυλακή απ’ ότι στο Πανεπιστήμιο. Ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει. Με τον ρατσισμό ιδρύθηκε αυτή η χώρα και με τον ρατσισμό συνεχίζει να κυβερνάται. Κανένας μαύρος δεν λαμβάνεται υπόψιν σοβαρά για Πρόεδρος και καμία μαύρη δεν λαμβάνει υπόψιν για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που μπορεί να δώσει με το κορμί της. Η Αμερική πιστεύει στην λευκή υπεροχή και την μαύρη κατωτερότητα και το πιστεύει περισσότερο απ’ ότι στον Θεό. Η Αμερική εφηύρε τον ιό του AIDS». (15 Ιανουαρίου 2006)
«Ο Ιησούς Χριστός ήταν ένας φτωχός μαύρος που ζούσε σε μία χώρα που ελεγχόταν από πλούσιους λευκούς. Οι Ρωμαίοι ήταν πλούσιοι, οι Ρωμαίοι ήταν Ιταλοί, δηλ. Ευρωπαίοι, δηλ. λευκοί, και ήλεγχαν τα πάντα στην χώρα του Ιησού. Έτσι εξηγείται το μίσος κατά του Ομπάμα. Δεν συμβαδίζει με το στερεότυπο: δεν είναι λευκός, δεν είναι πλούσιος, δεν είναι προνομιούχος. Αντιθέτως η Χίλαρι είναι όλα αυτά. Οι Ευρωπαίοι είναι όλα αυτά. Ο Τζιουλιάνι είναι όλα αυτά. Η Χίλαρι δεν ήταν ένα μαύρο παιδί που μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια. Ο Μπάρακ ήταν. Ο Μπάρακ ξέρει τι σημαίνει να είσαι μαύρος και να ζεις σε μία χώρα που ελέγχουν πλούσιοι λευκοί. Η Χίλαρι δεν μπορεί να το αντιληφθεί ποτέ αυτό. Την Χίλαρι δεν την έχουν αποκαλέσει ποτέ «νέγρα». Οι άνθρωποί της δεν έχουν ποτέ αποκληθεί νομικώς μη-πρόσωπα». (Δεκέμβριος 2007)
Οι ρίζες των θρησκευτικών απόψεων του Ράιτ βρίσκονται, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου, στην «θεολογία της απελευθέρωσης» που είχαν εφεύρει καθολικοί θεολόγοι στην Νικαράγουα των φιλοσοβιετικών Σαντινίστας. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε μιλήσει κατά της «θεολογίας της απελευθέρωσης» σε μία δραματική επίσκεψή του στην Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουας, το 1983. Τρεις καθολικοί ιερείς που συμμετείχαν στην κυβέρνηση των Σαντινίστας αποσχηματίστηκαν από την Καθολική Εκκλησία.
Τις καταδικασμένες από την Καθολική Εκκλησία απόψεις της «θεολογίας της απελευθέρωσης» μετέφερε στην Αμερική ο Αφρο-Αμερικανός Προτεστάντης θεολόγος Τζέιμς Κόουν. Ο Κόουν ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μία «αφροκεντρική» θεολογία: θεωρούσε πως οι μαύροι στις ΗΠΑ δεν πρέπει να ακολουθούν την «λευκή Εκκλησία» γιατί δεν τους είχε υποστηρίξει αρκετά στον αγώνα τους για ίσα δικαιώματα. Στα πλαίσια της «αφροκεντρικής» θεολογίας, το Ευαγγέλιο ερμηνεύεται εντελώς διαφορετικά, πάντα υπό το πρίσμα του «αφροκεντρισμού»: ο Ιησούς Χριστός ήταν ένας φτωχός μαύρος που καταδικάστηκε σε θάνατο από τους πλούσιους λευκούς Ρωμαίους και υποχρέωση της Εκκλησίας είναι η απελευθέρωση και η κοινωνική χειραφέτηση των καταπιεσμένων μαύρων μαζών. Μερικές ομάδες, όπως οι Μαύροι Εβραίοι Ισραηλίτες, πιστεύουν ότι οι μαύροι κατάγονται από τους Ισραηλίτες.
Στο κλίμα της «αφροκεντρικής» θεολογίας υπάγεται και ο Ιερεμίας Ράιτ και η εκκλησία του στο μαύρο Νότιο Σικάγο (Trinity United Church of Christ). Ενδεικτικό της επικρατούσας νοοτροπίας στις «αφροκεντρικές» εκκλησίες είναι πως ο Ράιτ είχε βραβεύσει πριν λίγα χρόνια τον Λούις Φάραχαν, ηγέτη της εξίσου «αφροκεντρικής», πλην όμως μουσουλμανικής, οργανώσεως «Έθνος του Ισλάμ», λέγοντας πως «είναι η επιτομή του μεγαλείου». Ο Ομπάμα ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την ενορία του Ράιτ και «έχτισε» την εκλογική του βάση στηριζόμενος στους 10.000 μαύρους πιστούς της. Τώρα βέβαια ο Ομπάμα ισχυρίζεται ότι, αν και παρακολουθούσε τα κηρύγματα του Ράιτ επί 20 χρόνια, δεν είχε ακούσει ποτέ ύβρεις, ούτε ήξερε ότι ο Ράιτ είχε τόσο δηλητηριώδεις απόψεις. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πειστικό. Μέχρι και το όνομα του τελευταίου βιβλίου του Ομπάμα («Το θράσος της ελπίδος») προέρχεται από ένα κήρυγμα του Ράιτ.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, αποφάσισε να απομακρυνθεί από την εκκλησία του Σικάγο, στην οποία ήταν μέλος εδώ και 20 χρόνια. Ο ίδιος λέει ότι «αρκετά ανέχθηκε τα αντιφατικά κηρύγματα από τους πρώην πάστορες του».Ο εκπρόσωπος τύπου του Μπάρακ, ανακοίνωσε ότι «ο κ. Ομπάμα έστειλε ένα γράμμα με το οποίο δήλωνε την παραίτηση του από την εκκλησία που πήγαινε για χρόνια».Η απόφαση του Γερουσιαστή του Ιλινόις, ήρθε μετά την μεγάλη προσοχή, που τράβηξε στο πρόσωπό του, ο πρώην πάστοράς του Ιερεμίας Ράιτ, με κάποια προκλητικά βίντεο που βγήκαν στην δημοσιότητα. Σε αυτά, ο Ράιτ, υπονοούσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την διάδοση του AIDS στην κοινότητα των μαύρων και συνέδεσε κάποιες από τις δράσεις των Αμερικανών στην διάρκεια πολέμων, με την τρομοκρατία.
Πάστορας Ρικ Γουόρεν
Είναι ιδρυτής της εκκλησίας του Σάντλμπακ στο Λέικ Φόρεστ της Καλιφόρνια.
O «πάστορας Ρικ», όπως αυτοαποκαλείται, υποστηρίζει την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και είναι πολέμιος των αμβλώσεων.
Ο Γουόρεν είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς θρησκευτικές προσωπικότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το περιοδικό «Τime» τον χαρακτήρισε ως τον «νέο πάστορα του αμερικανικού λαού». Ο ίδιος παρουσιάζει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο του Ευαγγελισμού και υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ και του ΗΙV στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο πάστορας Γουόρεν είχε παραμείνει ουδέτερος παρά τις πιέσεις που δεχόταν από άλλους ευαγγελικούς να επιτεθεί στον κ. Ομπάμα. Ωστόσο η ανένδοτη υποστήριξή του για την απαγόρευση του γάμου μεταξύ των γκέι στην Καλιφόρνια τον έθεσε στο στόχαστρο των ακτιβιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματά τους.
Η εκκλησία του Ρικ Γουόρεν στη Νότια Καλιφόρνια έχει 22.000 μέλη και το βιβλίο του «Ζωή με σκοπό» συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις.
Στο δημοψήφισμα που έγινε για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων τον προηγούμενο Νοέμβριο στην Καλιφόρνια, ο Ουόρεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης και τα στελέχη του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων τον χαρακτηρίζουν «γενεσιολόγο που συγκρίνει τους γάμους των ομοφυλοφίλων με την αιμομιξία και την παιδοφιλία». http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=250305&ct=2
Η Ορκωμοσία, ο πάστορας και οι γκέι
O Μπαράκ Ομπάμα κλήθηκε να υπερασπιστεί την απόφασή του να καλέσει τον ευαγγελικό πάστορα Ρικ Γουόρεν να δώσει την ευλογία του κατά την τελετή ορκωμοσίας του στο Καπιτώλιο στις 20 Ιανουαρίου, μετά τις έντονες αντιδράσεις της κοινότητας των γκέι. Ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να είναι ενωμένοι ακόμη και όταν έχουν διαφωνίες».
Για το πρόσωπο του Γουόρεν, ο κ. Ομπάμα είπε: «Οι απόψεις θα είναι ποικίλες και έτσι ακριβώς πρέπει να είναι.Αυτό είναι η Αμερική.Είμαστε διαφορετικοί,θορυβώδεις και ισχυρογνώμονες.Με αυτό το πνεύμα ετοιμάσαμε μια τελετή ορκωμοσίας που πιστεύω ότι θα είναι καταπληκτική». Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι η ομιλία του στην εκκλησία του Γουόρεν στην Καλιφόρνια πριν από μερικά χρόνια έγινε αποδεκτή παρ΄ όλο που ο ίδιος διαφωνεί κάθετα με τις απόψεις του πάστορα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις. «Η εκστρατεία μου αφορούσε εν μέρει τον διάλογο» είπε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο. «Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα,αλλά πρέπει πει να δημιουργήσουμε το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να διαφωνούμε». http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=248300
Σε μία συμφιλιωτική κίνηση, ο Ομπάμα κάλεσε και τον Επίσκοπο του Νιου Χαμσάιρ, Τζιν Ρόμπινσον, τον πρώτο κατά παραδοχή του ομοφυλόφιλο που ανέλαβε επισκοπικό αξίωμα, να κάνει μία προσευχή κατά την έναρξη των εκδηλώσεων για την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων, η οποία θα γίνει την Κυριακή στο Μνημείο του Λίλκολν, από όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ εκφώνησε την ομιλία του «έχω ένα όραμα». Ο Ρόμπινσον χαρακτήρισε την ευκαιρία αξιοσημείωτη και είπε ότι η συμπερίληψή του στην τελετή θα είναι σημαντική για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=250305&ct=2
Χρηματοδότες
Σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Χάλι Μπέρι και ο Στίβεν Σπίλμπεγκ, και εκπρόσωποι της νέας οικονομίας, όπως οι διευθυντές του Google και της Microsoft, είναι μερικοί από τους γενναιόδωρους δωρητές που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της επίσημης τελετής ανάληψης των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τηρώντας την υπόσχεση του για διαφάνεια, ζήτησε τα ονόματα όλων των δωρητών για την τελετή της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, να δημοσιευτούν στο Ιντερνετ, ενώ οι προκάτοχοι του αξιώματος κράτησαν μυστικό τον κατάλογο αυτό.
Στον κατάλογο που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της επιτροπής για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων από τον μελλοντικό πρόεδρο (pic2009.org/donors ) περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ και η σύζυγος του Κέιτ, με 50.000 δολάρια ο καθένας.
Οι ηθοποιοί Χάλι Μπέρι, και Τζέμι Φόξ, δώρισαν ο καθένας από 50.000 δολάρια, ενώ το ίδιο έκανε και η ηθοποιός Σάρον Στόουν.
Όμως και οι γίγαντες της νέας τεχνολογίας και του ιντερνετ βρίσκονται σε καλή θέση ανάμεσα στους δωρητές. Ο γενικός διευθυντής του Google Ερικ Σμίτ δώρισε 25.000 δολάρια, και το ίδιο έκαναν ο συνιδρυτής του Google Λάρι Πέιτζ και η αντιπρόεδρος του Μαρίσα Μάγιερ.
Ο Στίβ Μπόλμερ γενικός διευθυντής της Microsoft, έδωσε 50.000 δολάρια ενώ το ίδιο ποσό δώρισε και η σύζυγος του Κώνοι.
Ο πρώην σταρ του μπάσκετ Ερβιν «Μάτζικ» Τζόνσον πρόσφερε 25.000 δολάρια, ενώ πέντε μέλη της οικογένειας του πολεκατομμυριούχου Τζόρτζ Σόρος δώρισαν συνολικά 250.000 δολάρια.
Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση πολλών χορών και άλλων λαμπρών ενδηλώσεων γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Ομπάμα θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=67533
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου