Μιαν ενδιαφέρουσα καταγραφή για το ποια «ευαγή» ιδρύματα, βεβαίως μηχανισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σχεδιάζουν τα αποκαλούμενα «μεταμοντέρνα πραξικοπήματα», ή τις λεγόμενες «πολύχρωμες επαναστάσεις», βρήκαμε στην εφημερίδα της Κύπρου «Χαραυγή»« της 26ης Ιούνη, από την οποία αντλούμε και τα στοιχεία που παρουσιάζουμε:
Albert Einstein Institution (ΑΕΙ)
Το Ινστιτούτο Αλμπερτ Αϊνστάιν φέρεται να παίζει ρόλο στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη νεανικών κινημάτων, με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων για «επαναστάσεις», με την ενίσχυση της εντύπωσης ότι τα καθεστώτα που έχει σαν στόχο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μη δημοφιλή, και την πρόκληση αποσταθεροποίησης μέσω διαδηλώσεων. Το ΑΕΙ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Σόρος, το ινστιτούτο «National Endowment For Democracy» («Εθνικό Κληροδότημα για τη Δημοκρατία» - ΝΕD) και την αμερικανική κυβέρνηση, διευθύνεται από τον πρώην αξιωματούχο της CΙΑ, συνταγματάρχη Ρόμπερτ Χέλβεϊ και τον δρα Τζιν Σαρπ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με το ΑΕΙ, ο Σαρπ ίδρυσε το Ινστιτούτο το 1983 για να προωθήσει την έρευνα, τις πολιτικές σπουδές και την εκπαίδευση πάνω σε στρατηγικές μη βίαιης διαμάχης απέναντι στη δικτατορία, στον πόλεμο, στη γενοκτονία και την καταπίεση. Τα συγγράμματά του για το συγκεκριμένο θέμα έχουν μεταφραστεί σε 27 γλώσσες και, με τη χρηματική υποστήριξη του Ιδρύματος Σόρος και του ΝΕD, αυτός και οι συνεργάτες του έχουν επισκεφθεί πολλές «υποψήφιες» περιοχές. Ο Σαρπ πιστεύει ότι εάν ο στόχος είναι η πτώση μιας δικτατορίας, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ή ενός σούπερ σχεδίου για να εξασθενήσει το καθεστώς, κάτι που μπορεί να συμβεί από τον προσδιορισμό των πηγών της δύναμής του. Την πρακτική εφαρμογή των σχεδίων έχει αναλάβει ο Χέλβεϊ, ο οποίος είχε την εμπειρία της ανατροπής καθεστώτων σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Αρκετές αναφορές δείχνουν πως ο Χέλβεϊ θεωρείται υπεύθυνος για το πραξικόπημα στη Σερβία, ανακατεύτηκε σε μεγάλο βαθμό σε παρόμοιες επιχειρήσεις στη Γεωργία και φαίνεται να εμπλέκεται και στην Ουκρανία.
«International Center of Nonviolent Conflicts»
Το «International Center of Nonviolent Conflicts» (Διεθνές Κέντρο για Μη Βίαιες Διενέξεις) αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι «αναπτύσσει και ενθαρρύνει τη χρήση μη στρατιωτικών στρατηγικών, που βασίζονται σε κινητοποιήσεις πολιτών, για να προωθήσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο δρ Πίτερ Ακερμαν είναι ο ιδρυτής του, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτών της Νομικής και Διπλωματικής Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, ενός σημαντικού κέντρου στρατολόγησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου. Ο Ακερμαν, συνιδρυτής και του ΑΕΙ, ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός του ντοκιμαντέρ της ΡΒS - Τν με τίτλο «Η πτώση ενός δικτάτορα», που αναφερόταν στον πρώην Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αραβικά, στα γαλλικά, στα κινεζικά, στα ρωσικά και τα ισπανικά. Ο πρώην αξιωματικός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Τζακ Ντιβάλ, που είναι πρόεδρος του Κέντρου, διαδίδει με διαλέξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό τη στρατηγική της μη χρήσης βίας.
«The Arlington Institute» (ΤΑΙ)
Το Ινστιτούτο Αρλιγκτον ιδρύθηκε το 1989 από τον Τζον Πέτερσεν, με στόχο να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, με την εξέταση των ραγδαία εξελισσόμενων παγκόσμιων τάσεων, όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η «έκρηξη» της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ανάμεσα στα μέλη του συμβουλίου, είναι και ο Τζέιμς Γούλσεϊ, πρώην διευθυντής της CΙΑ επί κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον, και πρόεδρος του ινστιτούτου «Freedom House» (Οίκος Ελευθερίας). Ο Πέτερσεν έχει απασχοληθεί με αρκετές μελέτες από το υπουργείο Αμυνας, με στόχο τη συστηματική κατανόηση των προσεγγίσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μελετηθούν και να προβλεφτούν οι μελλοντικές εξελίξεις. Επίσης, διατέλεσε σύμβουλος πολλών ανώτατων αξιωματούχων, όπως ο υφυπουργός Ναυτικού και ο αρχηγός των ναυτικών επιχειρήσεων.
«Penn, Schoen and Berland» (ΡSΒ)
Η εταιρία «Penn, Schoen and Berland» έχει παίξει έναν πρωτοποριακό ρόλο στη χρήοη δημοσκοπήσεων, ειδικότερα των exit polls, για να διαμορφώνει καταστάσεις. Η κύρια αποστολή της είναι να διαμορφώσει την αντίληψη ότι η πολιτική ομάδα που θα εγκατασταθεί στην εξουσία έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Ο πρόεδρός της, Μαρκ Πεν, ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Το ΡSΒ ιδρύθηκε το 1975 και διατηρεί γραφεία στην Ουάσιγκτον, στο Ντένβερ και τη Νέα Υόρκη και αναφέρει ότι έχει διεξάγει έρευνες σε περισσότερες από 65 χώρες για λογαριασμό 500 εταιριών και σημαντικές πολιτικές καμπάνιες. Σε ένα άρθρο των συνιδρυτών Πεν και Σόεν, με τίτλο «Νικήστε τους δικτάτορες στην κάλπη», γίνεται λόγος για «στρατηγικές που βοηθούν τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις, όπως τα μηνύματα, η οργανωμένη, αξιόπιστη και αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αποδυναμώσουν τον δικτάτορα, το πολιτικό κόμμα του και τελικά να τον ανατρέψουν». Η εισαγωγή πολιτικών και επικοινωνιακών τεχνικών είναι ένα ισχυρό όπλο, ανάλογο εκείνου των προηγμένων οπλικών συστημάτων.
Η συγκεκριμένη εταιρία είναι άμεσα εμπλεκόμενη στην προεκλογική εκστρατεία στη Σερβία, που συνέβαλε με σειρά «δημοσκοπήσεων» στην ανατροπή του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Κ.Χ
Πηγή:http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2926714&publDate=3/7/2005
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου