20 Νοε 2008

Το μάθημα των θρησκευτικών και η Ευρώπη ως πρόσχημα


Άρχισαν τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου οι εκδηλώσεις – διαλέξεις της Σχολής Γονέων – Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με καλεσμένους τους ομιλητές π. Γεώργιο Μεταλληνό τ. κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και τον πολιτικό επιστήμονα κ. Κωνσταντίνο Χολέβα με θέμα:»Το μάθημα των θρησκευτικών και η Ευρώπη ως πρόσχημα».

Μετά τον Αγιασμό που πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Αγαθόνικο το λόγο έλαβε πρώτος ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
Η πολιτεία με νόμους του Υπουργείου Παιδείας ορίζει το σκοπό του μαθήματος των θρησκευτικών. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την κατανόηση της ιστορικής και κοινωνικής μας ζωής.

Ακόμα το μάθημα αυτό βοηθά στην κατανόηση της ιστορικής συνέχειας του έθνους μας και την κατανόηση της ετερότητας του διαφορετικού μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Γνωρίζοντας τη δική σου θρησκεία κατακτάς την ταυτότητά σου και δέχεσαι τους διαφορετικούς χωρίς φόβο και χωρίς μισαλλοδοξία.

Η μετατροπή του μαθήματος σε απλή θρησκειολογία θα οδηγήσει στην πλήρη κατάργησή του. Και μάλλον σκοπός μιας τέτοιας κατεύθυνσης είναι να καταργηθεί κάθε αναφορά του ανθρώπου στο Θεό.
Σήμερα το μάθημα των θρησκευτικών μας χρειάζεται περισσότερο. Γιατί είναι κλειδί κατανόησης των πραγμάτων γύρω μας. Η αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος οφείλεται μας λένε σε επιταγές της Ε. Ε. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εμείς φταίμε. Υπερθεματίζουμε εμείς πολλές φορές περισσότερο από τους ευρωπαίους.

Η αποτελεσματικότητα του μαθήματος οφείλεται επίσης στην προσωπικότητα του εκπαιδευτικού. Αυτό ισχύει βέβαια και για όλα τα άλλα μαθήματα. Τα θρησκευτικά έχουν βαθύτατο ανθρωπιστικό χαρακτήρα και αν προσφέρονται σωστά δίνουν τη δυνατότητα και στους μη χριστιανούς, να κατανοήσουν την κοινωνία που ζουν και να ενταχθούν σ’ αυτήν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κατά βάθος όσοι θέλουν να τα καταργήσουν, θέλουν να χτυπήσουν την ορθοδοξία δηλ. τον τρόπο ζωής που αυτή εισάγει και καλλιεργεί. Και η πολεμική αυτή εντάσσεται σ’ αυτό που λέγεται χωρισμός πολιτείας εκκλησίας. Όμως ήδη οι ρόλοι αυτοί είναι από το σύνταγμα διακριτοί και η συνεργασία των δύο θεσμών αποβαίνει σε όφελος της κοινωνίας μας και του έθνους μας.
Ο κ. Κων. Χολέβας που πήρε αμέσως μετά το λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους όλα τα συντάγματα ήθελαν μια ελληνορθόδοξη παιδεία. Το ίδιο ορίζει και το ισχύον σύνταγμα. Η ορθοδοξία είναι κομμάτι του έθνους μας, είναι κομμάτι του πολιτισμού μας και της ταυτότητάς μας. Ακολούθως αναφέρθηκε στις εγκυκλίους απαλλαγής από το μάθημα από το 2002 ως το 2008 και απέκρουσε το επιχείρημα , ότι για τις τελευταίες εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ ευθύνονται οι κανόνες της Ευρωπαικής Ενωσης.

Όχι, αυτό δεν συμβαίνει, τόνισε. Δεν υπάρχει εμπόδιο από την πλευρά της Ευρώπης και η ταυτότητα του ορθόδοξου χριστιανού δεν εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα. Η Ευρώπη εδώ χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να χτυπηθεί το μάθημα των θρησκευτικών και γενικά η ορθοδοξία. Η Ε. Ε. αφήνει στα εθνικά κράτη τη ρύθμιση των θεμάτων εκκλησίας – πολιτείας αλλά και αυτό της παιδείας.

Δεν ασχολείται με αυτά τα ζητήματα. Απεναντίας ενισχύει το μάθημα των θρησκευτικών στα ευρωπαικά σχολεία των Βρυξελλών και αλλού. Ακόμα το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκεται ως βασικό και υποχρεωτικό σε πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο η Ισπανία, η Αυστρία η Δανία η Ρουμανία κ.λ.π.
Τη διάλεξη αυτή παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Αγαθόνικος , o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, αρκετοί επίσημοι προσκεκλημένοι καθώς και πλήθος πολιτών της πόλης που γέμισε ασφυκτικά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.

Πηγή :http://www.imerisiatispierias.gr/go.asp?do=news&id=3306

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com