6 Ιαν 2025

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου – Ο αληθινά μεγάλος

 

ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Ο ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟΣ»

    [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 7-1-2001]   (Β΄έκδοσις)

    Μας εκπλήσσει, αγαπητοί μου, πώς ο Κύριος ομιλεί για τον Πρόδρομόν Του, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Όταν κάποτε έφτασαν από τον φυλακισμένο Ιωάννη, που τον είχε φυλακίσει ο Ηρώδης –εγγονός εκείνου του Μεγάλου Ηρώδου ο οποίος επεχείρησε να φονεύσει τον Κύριον· και λέγεται «μεγάλος» - εγκληματίας ήταν, κακούργος ήταν, όλοι οι Ηρώδαι κακούργοι ήσαν, όλη η γενεά τους και η οικογένειά τους, αλλά επειδή είχε ανοικοδομήσει τον ναόν του Σολομώντος εκ των ερειπίων, περίπου εκ των ερειπίων, γι΄αυτό ακριβώς τον ονομάζει η Ιστορία «μεγάλον» – ωστόσο έφτασαν κάποιοι άνθρωποι, απεσταλμένοι του Ιωάννου, που ήταν ήδη στη φυλακή, να ρωτήσουν τον Κύριον: «Σύ εἶ ὁ ἐρχόμενος ἤ ἕτερον προσδοκῶμεν;». «Συ είσαι ο Μεσσίας που περιμένομε, ο ερχόμενος, ή άλλον περιμένομε;». Και όχι βέβαια ότι ο Ιωάννης αμφέβαλλε, διότι θα ήταν πολύ περίεργο –και τραγικό!- εκείνος ο οποίος είδε τα της Βαπτίσεως και έδειξε τον Μεσσίαν, πρώτα πρώτα έδειξε ως δάκτυλος Πατρός το Πνεύμα το Άγιον, αλλά και ο Ιωάννης έδειξε τον Μεσσίαν και είπε: «Αυτός είναι», τώρα να στέλνει ανθρώπους να ρωτήσουν τον ίδιον τον Ιησούν «εάν Αυτός είναι ή άλλον περιμένομε».

Μνήμη Συνάξεως Τιμίου Προδρόμου - Υπομνηματισμός της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΜΝΗΜΗ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ [: Ιω. 1,29-34]

ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

    «Τῇ ἐπαύριον βλέπει τὸν ᾽Ιησοῦν ἐρχόμενον πρὸς αὐτόν, καὶ λέγει, ῎Ιδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου(:Την άλλη μέρα ο Ιωάννης στεκόταν πάλι στο συνηθισμένο μέρος που κήρυττε, και μαζί του ήταν και δύο από τους μαθητές του.Κι αφού παρατήρησε με ευλάβεια τον Ιησού, που τη στιγμή εκείνη περπατούσε, είπε: Αυτός είναι το Αρνίο που παρέδωσε ο Θεός Πατέρας του να θυσιασθεί για χάρη μας)»[Ιω.1,28-29].

    Είναι μέγα αγαθό η παρρησία και η διακήρυξη της αλήθειας με ειλικρίνεια και με θάρρος, καθώς και το να τίθεται υπεράνω όλων η ομολογία πίστεως στον Χριστό,και όλα τα άλλα να έρχονται δεύτερα· τόσο μέγα και αξιοθαύμαστο, ώστε ο Υιός του Θεού ο Μονογενής, να ανακηρύσσει ως δικό Του εκείνον που έχει τέτοιο ηρωικό φρόνημα, ενώπιον του Πατρός Του[πρβλ. Ματθ.10,32: «Πᾶς οὖν ὅστις ὁμολογήσει ἐν ἐμοὶ ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὁμολογήσω κἀγὼ ἐν αὐτῷ ἔμπροσθεν τοῦ πατρός μου τοῦ ἐν οὐρανοῖς(:Καθένας, λοιπόν, που με πίστη και θάρρος και χωρίς να φοβάται τους διωγμούς, θα με ομολογήσει σωτήρα του και Θεό του μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω και εγώ μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου ως δικό μου)»], αν και βέβαια δεν είναι ίση η ανταπόδοση· διότι εσύ μεν δίνεις ομολογία επί της γης, ενώ Αυτός  ομολογεί στους ουρανούς και εσύ μεν ομολογείς ενώπιον ανθρώπων, Αυτός όμως ενώπιον του Πατρός και όλων των αγγέλων.

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος: Ο μείζων εν γεννητοίς γυναικών


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ: Ο ΜΕΙΖΩΝ ΕΝ ΓΕΝΝΗΤΟΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
        Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ανήκει στη χωρία των μεγάλων προφητών και ομολογητών της πίστεώς μας. Ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός τον χαρακτήρισε ως το μέγιστο άνθρωπο που φάνηκε στον κόσμο: «αμήν λέγω υμίν, ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού» (Ματθ.11,11). Η αγία μας Εκκλησία τον έθεσε σε τιμή μετά τη Θεοτόκο, μάλιστα στην εικονογραφία παριστάνεται μαζί με την Παναγία μας να ικετεύει για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι η γνωστή εικονογράφηση της «δεήσεως».  Ο μεγάλος αυτός άνδρας πάνω απ’ όλα είναι ο πρόδρομος της εμφανίσεως του Χριστού στον κόσμο, αυτός που άνοιξε το δρόμο να περάσει ο Λυτρωτής μας. Είναι ο μεγάλος αγγελιοφόρος της πιο χαρμόσυνης και ελπιδοφόρας αγγελίας όλων των εποχών: της εν Χριστώ απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους. Είναι ο κομιστής και ο διαπρύσιος κήρυκας της μετάνοιας και ο άτεγκτος ελεγκτής της ανομίας και της αμαρτίας.
      Σύμφωνα με τις αγιογραφικές μαρτυρίες ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος υπήρξε κορυφαίο όργανο της θείας πρόνοιας και του έργου της σωτηρίας του κόσμου, διαδραματίζοντας πρωτεύοντα ρόλο. Μεγάλοι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης είχαν προφητεύσει για το πρόσωπό του και τη δράση του. Ο προφήτης Μαλαχίας προανήγγειλε τη βουλή του Θεού για την εμφάνιση του Τιμίου Προδρόμου: «Ιδού εγώ εξαποστέλλω τον άγγελόν μου, και επιβλέψεται οδόν προ προσώπου μου, και έξαίφνης ήξει εις ναόν εαυτού Κύριος, όν υμείς ζητείτε, και ο άγγελος της διαθήκης, όν υμείς θέλετε. Ιδού έρχομαι, λέγει Κύριος Παντοκράτωρ» (Μαλ.3,1).

5 Ιαν 2025

Οι Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού

Οι Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού

Σοφία Μπεκρή, φιλόλογος- θεολόγος

Στὸ παρὸν ἄρθρο θὰ ἀναφερθοῦμε στὸ περιεχόμενο τῶν Εὐχῶν τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ, ὥστε μὲ τὴν κατανόησή των νὰ προσεγγίσωμε καλύτερα τὰ σωτήρια νοήματά των  γιὰ τὸ μυστήριο τῆς θείας οἰκονομίας γενικῶς καὶ εἰδικώτερα γιὰ τὴν Ἐνανθρώπηση καὶ τὴν Ἐπιφάνεια τοῦ Κυρίου μας.

Οἱ Καταβασίες τῶν Φώτων

Οἱ Καταβασίες τῶν Φώτων

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

Κατὰ τὸν Ὄρθρο τῶν Φώτων ψάλλονται δύο Κανόνες, ὁ ῥυθμοτονικὸς τοῦ Κοσμᾶ τοῦ Μελωδοῦ («Βυθοῦ ἀνεκάλυψε πυθμένα…»), καὶ ὁ ἰαμβικὸς τοῦ Ἰωάννου τοῦ Δαμασκηνοῦ («Στίβει θαλάσσης κυματούμενον σάλον…»).

Δημήτριος Τσελεγγίδης: «Αν φύγει ο Σταυρός πάει περίπατο η μετάνοια.»

 

  Ομιλεί ο Καθ. κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης. Το απομαγνητοφωνημένο ηχητικό που θα ακούσετε μαγνητοσκοπήθηκε πρίν ένα περίπου έτος. Ευχαριστίες στον αδελφό Ιωάννη.

Άλλο ΕΡΩΤΗΜΑ… Διαβάζω δυνατά.

«Κάποιοι ιερείς που έβγαλαν τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα ισχυρίζονται ότι η εισαγωγή Του είχε γίνει μετά την Επανάσταση και στην ουσία ήταν νεωτερισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ότι η Παράδοση είναι να μην υπάρχει ο Εσταυρωμένος. Πώς μπορεί να το αντικρούσουμε, και κατά πόσο επιτρέπεται ο πιστός να ελέγχει τους ιερείς;»

Κοινόν Πασχάλιον, Σύμπτωση ἤ Πρόκληση;

Ὑπέρ βωμῶν καί ἑστιῶν: «Κοινόν Πασχάλιον, Σύμπτωση ἤ Πρόκληση»;

Τίτλος Ἐκπομπῆς: «Κοινόν Πασχάλιον, Σύμπτωση ἤ Πρόκληση»;

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ: Λέων Μπράνκ - Διδάκτωρ Θεολογίας, Ἀντιπρόεδρος ΠΕΘ

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Εις τα Άγια Θεοφάνεια. Γιατί ο Χριστός εβαπτίσθη;

ΕΙΣ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΒΑΠΤΙΣΘΗ;»

       [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 6-1-1991]  (Γ 126)

      «Ποιος είναι ο Θεός;», έλεγε ο αρχαίος κόσμος. «Τι είναι ο Θεός;», ξαναρωτούσε ο αρχαίος κόσμος. Και οι απαντήσεις πολλές. Γιατί δεν υπήρχε απάντησις. Όμως η αγάπη και η φιλανθρωπία του όντως αληθινού Θεού, που έμενε κρυμμένος από τον αμαρτωλό άνθρωπο ή καλύτερα, η αμαρτία ετύφλωσε τον άνθρωπο και δεν μπορούσε να δει, ήλθε και έγινε φανερός. Λέγει ο Απόστολος Παύλος στη σημερινή αποστολική του περικοπή που ακούσαμε, προς Τίτον: «Ἡ χρηστότης καὶ ἡ φιλανθρωπία ἐπεφάνη τοῦ σωτῆρος ἡμῶν Θεοῦ». «Ἐπεφάνη». Έγινε φανερή. Αυτό θα πει «επιφάνεια». Θα πει «φανέρωσις». Η Θεοφάνεια. Θα πει: «Φάνηκε ο Θεός».

Τα Άγια Θεοφάνεια – Ο Ιερός Χρυσόστομος για τη Βάπτιση του Κυρίου (Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής)

 05012021

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ[:Ματθ.3,13-17]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

   «Τότε παραγίνεται ὁ Ἰησοῦς ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας εἰς τὸν Ἰορδάνην πρὸς τὸν Ἰωάννην, τοῦ βαπτισθῆναι ὑπ' αὐτοῦ(:τότε ήλθε ο Ιησούς απ’ τη Γαλιλαία στον Ιορδάνη ποταμό προς τον Ιωάννη για να βαπτισθεί απ’ αυτόν)»[Ματθ.3,13].

Η ελπίδα που γεννιέται μετά τα καμώματα του μητροπολίτη Περιστερίου

 i-elpida-gennietai-meta-ta-kamomata-tou-mitropoliti-peristeriou

Η ελπίδα που γεννιέται μετά τα καμώματα του μητροπολίτη Περιστερίου

Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης

Μετά τις ενέργειες του μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ Γρηγορίου να απομακρύνει τον Εσταυρωμένο Χριστό πίσω από την Αγία Τράπεζα, αυτή του η πράξη μεταδόθηκε αστραπιαία σαν τον καρκίνο σε πάρα πολλές ακόμα μητροπόλεις.

Αγία Συγκλητική :Το πρότυπο της αρετής και της υπομονής

ΑΓΙΑ ΣΥΚΛΗΤΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
     Η μοναχές γυναίκες της Εκκλησίας μας αποτελούν αξιοθαύμαστα παραδείγματα ευσέβειας για τους πιστούς. Πρόκοψαν στην αρετή και στην αγιότητα, όπως και οι άνδρες μοναχοί. Ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα αρετής και αγιότητας υπήρξε η αγία Συγκλητική.
        Γεννήθηκε περί το 270 στη Μακεδονία από γονείς πλουσίους και ευγενείς και ταυτόχρονα πιστούς Χριστιανούς. Επειδή στην πατρίδα τους η χριστιανική τους πίστη τους δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των διωγμών και των αφόρητων πιέσεων από τα ειδωλολατρικά ιερατεία, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αλεξάνδρεια, όπου τα πράματα ήταν ελαφρώς καλλίτερα. Επί πλέον είχαν μάθει ότι στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ρωμαϊκού Κράτους οι Χριστιανοί ήταν πολυπληθείς και αποζητούσαν να ενωθούν μαζί τους.
      Μετά την εγκατάστασή τους στην Αλεξάνδρεια, φρόντισαν να γνωριστούν με τους εξέχοντες Χριστιανούς της πόλεως, Φρόντισαν επίσης να βρουν Χριστιανούς δασκάλους για την κόρη τους, ώστε να μορφωθεί και κατά κόσμον, αλλά κυρίως κατά Θεόν. Και πράγματι η αρχοντοπούλα Συγκλητική απέκτησε μεγάλη μόρφωση και στολίστηκε με αρετές και σπάνια σωφροσύνη για την νεανική της ηλικία. Παράλληλα ήταν στολισμένη με σωματική ομορφιά και χάρη, ώστε είχε γίνει στόχος πολλών νέων, την οποία ζητούσαν σε γάμο από τους γονείς της. Εκείνοι την πίεζαν να παντρευτεί, αλλά εκείνη αρνιόταν πεισματικά, διότι είχε υποσχεθεί πίστη στον Νυμφίο Χριστό και παρθενία, η οποία θα τη βοηθούσε να δοθεί ολοκληρωτικά στο έργο της Εκκλησίας. Είχε ακούσει για τις άγιες γυναίκες της αρχαίας Εκκλησίας, οι οποίες προτίμησαν την παρθενία και αφιερώθηκαν στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων τους και θέλησε να τους μιμηθεί.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή προ των Φώτων

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ -ΚΥΡΙΑΚH ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (05-01-2025)

Κυριακή προ των Φώτων

Κυριακή πρίν ἀπό τή μεγάλη Δεσποτική ἑορτή τῶν Θεοφανείων, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, καί ἀκούσαμε στό Εὐαγγελικό Ἀνάγνωσμα τῆς Θείας Λειτουργίας τό πρῶτο κεφάλαιο ἀπό τό κατά Μᾶρκον Εὐαγγέλιο νά ξεκινᾶ μέ τή μορφή τοῦ Τιμίου Προδρόμου, τοῦ τελευταίου, ἀλλά καί μεγίστου τῶν Προφητῶν τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης. Ἀρχή τοῦ Εὐαγγελίου Ἰησοῦ Χριστοῦ ἔγινε ὁ Ἰωάννης, ὅπως γράφτηκε ἀπό τούς Προφῆτες. Ὁ Τίμιος Πρόδρομος κατέστη συνεργός τοῦ θείου θελήματος βαπτίζοντας στά Ἰορδάνεια ρεῖθρα τόν Βασιλέα τῆς Δόξης.

4 Ιαν 2025

Επισημάνσεις για τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων

εκ του Γραφείου κατά των αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Κατεβάστε σε μορφή pdf την εγκύκλιο

Εν Πάφω τη 12η Δεκεμβρίου 2024
του οσίου Σπυρίδωνος Τριμυθούντος του θαυματουργού
Γραφείο κατά των αιρέσεων

Η ακολουθία του “Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων” κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στη ζωή της Εκκλησίας μας, λόγω της μεγάλης σημασίας και αξίας του.

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει για την Ορθοδοξία στη Βουλγαρία το Ανώτατο Δικαστήριο – Επιζήμια και διχαστική απόφαση κατά τον Πατριάρχη Δανιήλ

Ο Πρόεδρος Ράντεφ στο πλευρό του Πατριαρχείου Βουλγαρίας – Ενημερώθηκε από τον Πατριάρχη Δανιήλ για την “παράλληλη Ορθόδοξη Εκκλησία”

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, είχαν χθες ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας όπου και τον ενημέρωσαν σχετικά με τις συνέπειες τις οποίες θα έχει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας η οποία δίνει δυνατότητα εγγραφής παράλληλης «Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Κέρδισα τὸν καιρό μου!

 

Κέρδισα τὸν καιρό μου!

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

 Λένε γιὰ τὸν Τίτο, καλοί μου φίλοι, τὸν γνωστὸ αὐτοκράτορα τῆς Ρώμης, ὅτι ὡς ὀπαδὸς τοῦ Ἕλληνα φιλοσόφου Πυθαγόρα ποὺ ἦταν, ἔθετε καὶ αὐτὸς στὸν ἑαυτό του κάθε βράδυ τὸ ἐρώτημα, «τί ἔκανα τὴν ἡμέρα ποὺ πέρασε;». Κι ὅταν ἔβλεπε ὅτι δὲν εἶχε κάνει κάτι τὸ ἀξιόλογο, ἔλεγε: «Ἀλλοίμονο, ἔχασα τὸν καιρό μου»! Στὴ συνέχεια ἔπαιρνε τὶς ἀποφάσεις του γιὰ τὴν ἄλλη ἡμέρα, ὥστε στὸ τέλος της νὰ μπορεῖ νὰ πεῖ: «Κέρδισα τὸν καιρό μου»!

«Οι καυχώμενοι εν τω σταυρώ του Χριστού» (MΕΡΟΣ Ε΄)

 

«Οι καυχώμενοι εν τω σταυρώ του Χριστού»

(Μ. Βασίλειος – Εις τον ΜΔ Ψαλμό και «ουκ εσμέν αποσχισταί, αλλ’ Ορθόδοξοι και της Καθολικής Εκκλησίας τρόφιμοι – όσιος Θεοδ. Στουδίτης)

Νίκος Σακαλάκης, Μαθηματικός

MΕΡΟΣ Ε΄

ΔΕΙΤΕ ΤΟ Α΄ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ MΕΡΟΣ Β΄ ΚΑΙ MΕΡΟΣ Γ΄ ΚΑΙ MΕΡΟΣ Δ΄

Η Εορτή των Αγίων Φώτων

 

Η Εορτή των Αγίων Φώτων

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Εις το τροπάριον της Εορτής των Θεοφανείων «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε», ψάλλουμε «ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι».  Σε στιχηρό ιδιόμελο του Εσπερινού της Εορτής ψάλλουμε, «τον φωτισμόν ημών, τον φωτίσαντα πάντα άνθρωπον». Στο «και νυν» πριν την Είσοδον κατά την Εσπερινή Ακολουθία ψάλλομε, «του δοξάζειν σε Σωτήρ, τον φωτισμόν των ψυχών ημών».

Η Τουρκία επέβαλε στη Συρία να διαγράψει στην εκπαίδευση τον όρο «Οθωμανική Κατοχή»

Τα παιδιά από τη Συρία πηγαίνουν σχολείο. Φωτογραφία: hurriyetdailynews.com

Στη Συρία, ο όρος «Οθωμανική Κατοχή» αναθεωρήθηκε στο πρόγραμμα σπουδών, αντικαθιστώντας τον με «Οθωμανική Διοίκηση».

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: "Σὺ δὲ νῆφε ἐν πᾶσι" (Κυριακή προ των Φώτων)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ[:Β΄Τιμ. 4,5-8]

 Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Σὺ δὲ νῆφε ἐν πᾶσι, κακοπάθησον, ἔργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ, τὴν διακονίαν σου πληροφόρησον».

 [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 4-1-1981] (Β 41)

     Ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου, ευρίσκεται εις την φυλακήν της Ρώμης. Με το προφητικό του μάτι βλέπει το παρόν και το μέλλον. Το παρόν το βλέπει ως ζοφερόν. Ότι ήδη ο ίδιος απέρχεται του κόσμου τούτου. Δεν πρόκειται να αποφυλακιστεί, όπως την πρώτη φορά. Αλλά πρόκειται να θανατωθεί. Αυτό βέβαια, για τον εαυτόν του δίδει χαράν πολλήν. Αλλ΄όμως βλέπει ότι μέσα εις την Εκκλησία, όπως ήδη είχε προειδοποιήσει τους πρεσβυτέρους της Εφέσου, θα επιπέσουν λύκοι βαρείς. Ακόμη, βλέπει και προς τα έσχατα, εις το απώτατον μέλλον. Το προφητικό του μάτι φθάνει μέχρι το τέλος της Ιστορίας.

     Και γράφει εις τον Τιμόθεον, τον επίσκοπον της Εφέσου, το πολύ αγαπημένο του παιδί. Και του γράφει και του λέγει: «Τοῦτο δὲ γίνωσκε(:Αυτό να ξέρεις), ὅτι ἐν ἐσχάταις ἡμέραις(: τις έσχατες ημέρες) ἐνστήσονται καιροὶ χαλεποί(:θα σταθούν δύσκολοι καιροί)· ἔσονται γὰρ οἱ ἄνθρωποι(:γιατί θα είναι οι άνθρωποι) φίλαυτοι, φιλάργυροι, ἀλαζόνες, ὑπερήφανοι, βλάσφημοι, γονεῦσιν ἀπειθεῖς, ἀχάριστοι, ἀνόσιοι(:δεν θα έχουν ούτε όσιον, ούτε ιερόν επάνω των), ἄστοργοι, ἄσπονδοι, διάβολοι, ἀκρατεῖς, ἀνήμεροι(:άγρια θηρία),ἀφιλάγαθοι, προδόται, προπετεῖς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μᾶλλον ἢ φιλόθεοι(:αγαπώντες μάλλον τας ηδονάς παρά τον Θεόν),  ἔχοντες μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι(:θα έχουν το σχήμα της ευσεβείας, θα είναι βαπτισμένοι, αλλά θα έχουν αρνηθεί τη δύναμη της ευσεβείας και της πίστεως)».

Νεολαία – SOS: Ανήλικοι αποδρούν με το αλκοόλ από τον διαταραγμένο κόσμο που τους ετοιμάσαμε

Νεολαία – SOS: Ανήλικοι αποδρούν με το αλκοόλ από τον διαταραγμένο κόσμο που τους ετοιμάσαμε

Νέα παιδιά επιλέγουν να «πνίγουν» τα αδιέξοδά τους στο αλκοόλ και κανείς δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Ἡ ἀρχαιοελληνική ὀλυμπιακή παράδοση, οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, καί ἡ σωρεία προβλημάτων τῶν συγχρόνων μας ὀλυμπιάδων.

Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.

Ἡ ἀρχαιοελληνική ὀλυμπιακή παράδοση, οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, καί ἡ σωρεία προβλημάτων τῶν συγχρόνων μας ὀλυμπιάδων.

            Ὀλυμπιακοί ἀγῶνες: Ἕνας θεσμός προερχόμενος ἀπό τήν ἑλληνική ἱστορία, ἀπό τήν ἑλληνική παράδοση. Ἕνας θεσμός, τοῦ ὁποίου ἡ ἀρχή χάνεται στήν ἑλληνική προϊστορία, καθώς ἱδρυτής του θεωρεῖται ὁ ἥρωας Ἡρακλῆς, ἀσχέτως τοῦ ὅτι ἡ πρώτη ἱστορικῶς καταγεγραμμένη ὀλυμπιάδα διοργανώθηκε τό 776 π.Χ. Ἦταν τό κορυφαῖο ἀθλητικό γεγονός τοῦ ἀρχαίου ἑλληνικοῦ κόσμου, μολονότι ἦταν ἕνα μόνον ἀπό τά πολλά ἀρχαῖα ἑλληνικά ἀθλητικά δρώμενα, ἀφοῦ οἱ πρόγονοί μας δέν ἦταν ἁπλῶς φίλαθλοι, ἀλλά δίδαξαν τόν ἀθλητισμό σέ ὁλόκληρη τήν ἀνθρωπότητα.

3 Ιαν 2025

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: «Ἒργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ» (Κυριακή προ των Φώτων)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ[:Β΄Τιμ. 4,5-8]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«Ἒργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 31-12-2000] [Β 429,έκδοσις β΄

      Τελευταία ημέρα του έτους, αγαπητοί μου. 31 Δεκεμβρίου του 2000. Βέβαια, συμβατική. Κατά συμφωνίαν· γιατί ο χρόνος ρέει και αγνοεί την υποδιαίρεσή του. Η υποδιαίρεσις του χρόνου γίνεται, όπως λέγει ο Μωυσής, στην Γένεση, για την μέτρηση του χρόνου, που θα βοηθήσει τόσο σε καθημερινά πράγματα, όσο και εις την σωτηρία.

Κυριακή προ των Φώτων

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Ἀρχή τοῦ εὐαγγελίου Ἰησοῦ Χριστοῦ, υἱοῦ τοῦ Θεοῦ». Ὁ Τίμιος Πρόδρομος, κήρυξε εἰς τόν κόσμον, τό χαρμόσυνο μήνυμα περί τῆς ἐξουσίας τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, τοῦ Μεσσίου. Τό Πρωτευαγγέλιον, ἦταν ἡ πρώτη χαρμόσυνος ἀποκάλυψις, σύμφωνα μέ τήν ὁποίαν, ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ θά συνέτριβε τήν κεφαλήν τοῦ Ὄφεως[1]. Ἔκτοτε, ὁ Ἐπουράνιος Πατήρ θά προετοίμαζε τίς ψυχές τῶν ἀνθρώπων διά τῶν ἁγίων Του Προφητῶν, ὥστε νά ὑποδεχτοῦν μέ εὐθεῖες καρδιές τόν Λυτρωτήν καί Σωτῆρα τοῦ κόσμου, Θεάνθρωπον Χριστόν.

Ὁ προφήτης Ἠσαΐας[2] καί ὁ προφήτης Μαλαχίας[3], προεῖπον ἀκριβῶς γιά τήν ἐκ Θεοῦ δοθείσαν διακονίαν εἰς τόν Τίμιον Πρόδρομον. Ὁ Βαπτιστής Ἰωάννης μαρτυρεῖ, ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ, ὅτι ὁ Ἰησοῦς εἶναι Ἐκεῖνος πού λόγῳ τῆς θείας φύσεώς Του, εἶναι ὁ μόνος Δυνατός καί βαπτίζει μέ τό Ἅγιον Πνεῦμα καί καθαρίζει τίς ψυχές ἀπό κάθε ἁμαρτία.

Προϋπόθεσις, μία καί μοναδική: «Μετανοεῖτε καί πιστεύετε ἐν τῷ Εὐαγγελίῳ». Αὐτό σημαίνει, σεβαστή γερόντισσα, ὅτι καί ἀπό ἐμᾶς ἐξαρτῶνται ὅλα· ἡ θεμελίωση στήν πίστη καί ἡ ἐδραίωσή της καί ἡ ἐλπίδα τοῦ Εὐαγγελίου.

Θεμελίωση στήν πίστη, σημαίνει ὅτι ὁ νοῦς, ἡ καρδιά, ἡ συνείδηση, ἡ βούληση, ὅλο τό εἶναι μας, ἔχουν θεμέλιό τους τήν ὀρθόδοξη πίστη, τήν ὑπακοή στόν Θεάνθρωπο Κύριο. Φρονοῦμε, τό νά ἀνάγονται τέλος ὅλα σέ αὐτήν, διαφορετικά λέγει ὁ Τίμιος Πρόδρομος: «…ἡ ἀξίνη πρός τήν ρίζα τῶν δέντρων κεῖται·»[4].

Κυριακή προ των Φώτων – Ο Ιερός Χρυσόστομος για το κήρυγμα μετανοίας από τον άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ[:Ματθ.3,1-12]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΣΤΗ

   «᾽Εν δὲ ταῖς ἡμέραις ἐκείναις παραγίνεται ᾽Ιωάννης ὁ βαπτιστὴς κηρύσσων ἐν τῇ ἐρήμῳ τῆς ᾽Ιουδαίας καὶ λέγων, Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν (:εκείνες τις ημέρες που ο Ιησούς ζούσε αφανής στη Ναζαρέτ, βγήκε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής στη δημόσια δράση του και κήρυσσε στην έρημο της Ιουδαίας [που εκτείνεται στα βόρεια της Νεκράς Θάλασσας και δυτικά του Ιορδάνη ποταμού],και έλεγε: “Μετανοείτε, αλλάξτε αποφασιστικά σκέψεις και  φρονήματα και ζωή, διότι πλησιάζει ο καιρός που ο Μεσσίας θα εγκαθιδρύσει και στη γη τη βασιλεία των ουρανών με τη νέα ουράνια ζωή που θα μας φέρει)»[Ματθ.3,1-2].

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ (Κυριακή προ των Φώτων).

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Πρόδρομος του Χριστού Ιωάννης μεγάλωσε με άσκηση και σκληραγωγία στις ερημιές του Ιορδάνη. Σε ηλικία τριάντα περίπου ετών «εγένετο ρήμα Θεού», έλαβε μήνυμα να αρχίσει να κηρύττει για τον ερχομό της Βασιλείας των Ουρανών και την εμφάνιση του Χριστού. Κήρυττε και συγχρόνως βάπτιζε, «κηρύσσων βάπτισμα μετανοίας εις άφεσιν αμαρτιών». Κατά την ώρα της βάπτισης οι άνθρωποι εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους. Έτρεχαν να τον ακούσουν και να βαπτισθούν από όλη την Ιουδαία και τα Ιεροσόλυμα. Ακόμη και ο Χριστός προσήλθε να βαπτισθεί. Γι’ αυτό και δόθηκε στον Ιωάννη και η προσωνυμία Βαπτιστής (Κυριακή προ των Φώτων).

Τί ήταν το βάπτισμα Ιωάννου; Τί εξυπηρετούσε;

Οι ευαγγελιστές αναφέρουν ότι ο χαρακτήρας του βαπτίσματος του Προδρόμου ήταν προπαρασκευαστικός. Για να προετοιμάσει τους ανθρώπους να δεχθούν μετέπειτα το βάπτισμα του Χριστού. Το βάπτισμα που εισάγει στην Εκκλησία. Στη Βασιλεία του Θεού.

Οι ανήλικοι εκπέμπουν SOS μέσω της κατάχρησης αλκοόλ

Τη μορφή επιδημίας έχουν πάρει πλέον τα περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ και μέθης ανηλίκων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται μάλιστα στο νοσοκομείο, ακόμα και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ειδικά αυτές τις ημέρες των γιορτών τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από το σοκ που ζήσαμε όλοι ως κοινωνία με τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν έξω από γνωστό κλαμπ της λεωφόρου Βουλιαγμένης, όταν ασθενοφόρα έτρεχαν να μεταφέρουν στο νοσοκομείο παιδιά σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Θεωρητικά υπάρχει νόμος με βάση τον οποίο απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Ομως στην πράξη, όπως αποδεικνύεται, παραμένει χαρτί άγραφο. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση -πιστή στο δόγμα των επικοινωνιακών και μόνο ελιγμών- έσπευσε να προαναγγείλει και νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να σταματήσει η κατανάλωση αλκοόλ από τους ανηλίκους. Μέχρι και ειδική διυπουργική επιτροπή συγκροτήθηκε υπό τον υπουργό Σκέρτσο, αλλά φαίνεται ότι άλλη μια φορά όλα γίνονται πρωτίστως για τις εντυπώσεις.

Τὰ χαρακτηριστικὰ τῶν ἀσεβῶν καὶ ψευδοδιδασκάλων

 

Τὰ χαρακτηριστικὰ τῶν ἀσεβῶν καὶ ψευδοδιδασκάλων – 1ον

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

  Ἡ Ὀρθόδοξη πίστη μας παραδόθηκε μιὰ γιὰ πάντα ἀπὸ τὸν Ἰησοῦ Χριστὸ στοὺς ἀνθρώπους. Καὶ διαδόθηκε ἀπὸ τοὺς Ἀποστόλους στὴν οἰκουμένη. Ὡστόσο χρειάζεται ἡ ὑπεράσπισή της, γιατί ὑπάρχουν οἱ ἀσεβεῖς καὶ ψευδοδιδάσκαλοι ποὺ προσπαθοῦν νὰ τὴ νοθεύσουν. Ἀναφερόμαστε στοὺς ἀνθρώπους τῶν μικρῶν κοινωνιῶν, ὅπου ὅλοι γνωρίζονται καὶ διαπιστώνουν τὸ ὀλέθριο ἔργο τῶν πολεμίων τῆς πίστης. Πολλοὶ μάλιστα ἀγνοοῦν τὰ κίνητρα τῶν ἀσεβῶν καὶ δὲν ἀνησυχοῦν, στὸ βαθμὸ ποὺ θὰ ἔπρεπε, γιὰ τὴν ἐπικίνδυνη δραστηριότητά τους.

Άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός: Το θαυμαστό παράδειγμα της υπομονής

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ Ο ΛΕΠΡΟΣ: ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού
      Η αγιότητα είναι ύψιστη δωρεά του Θεού προς ανθρώπινα πρόσωπα, τα οποία είναι δεκτικά των ακτίστων ενεργειών Του. Απαιτείται δε μεγάλος αγώνας και αυταπάρνηση για να καταστεί κάποιος άγιος, να νικήσει τον εαυτό του, να ξεπεράσει τη βιολογική του ύπαρξη. Ένας τέτοιος αγιασμένος άνθρωπος, ο οποίος υπερέβη τον εαυτό του και την σωματική του κακοπάθεια, υπήρξε ο νεοφανής άγιος Νικηφόρος ο Λεπρός. Ένα λαμπρό παράδειγμα ιώβειας υπομονής και αβραμιαίας πίστης στο Θεό.
      Γεννήθηκε το έτος 1890 σε ένα ορεινό χωριό των Χανίων Κρήτης, το Σηρικάρι από φτωχούς, αλλά ευλαβής γονείς, οι οποίοι στάλαξαν από νήπιο ακόμη την ευσέβεια και την σώζουσα πίστη στο Θεό. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Νικόλαος και το επώνυμό του Τζανακάκης. Δυστυχώς, ενώ ήταν ακόμη παιδί, έχασε τους γονείς τους και απόμεινε να ζει με τον υπέργηρο και ανήμπορο παππού του. Εκείνος μη μπορώντας να τον συντηρήσει, τον έστειλε, στην τρυφερή ακόμα ηλικία των 13 ετών, στα Χανιά, σε κάποιο κουρείο να εργαστεί και να μάθει την τέχνη του κουρέα.
       Ο νεαρός Νικόλαος επέδειξε ήθος, τιμιότητα, ευγένεια και υπακοή στο αφεντικό του, ο οποίος τον αγάπησε σαν παιδί του. Επίσης τον αγαπούσαν όλοι στη χανιώτικη εκείνη γειτονιά, για την ευγενή και κοινωνική του συμπεριφορά, την εξυπνάδα του και τον θαύμαζαν για την ασυνήθιστη ομορφιά του.

2 Ιαν 2025

Αγιουβέρδα, διαλογισμός, γιόγκα, τρόποι λήθης του αληθινού Τριαδικού Θεού

Αγιουβέρδα, διαλογισμός, γιόγκα,  τρόποι λήθης του αληθινού Τριαδικού Θεού

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Η ποικιλότροπη διάδοση της αγιουβέρδα, του διαλογισμού, της  γιόγκα, έχει αυξηθεί κατά πολύ.  Κέντρα εναλλακτικών θεραπειών (κέντρα Reiki, κέντρα ολιστικής ιατρικής κλπ), γυμναστήρια, ‘’ιδιωτικές’’ προσφορές’’ ανακοινώνουν κύκλους μαθημάτων γιόγκα, αγιουρβέδα, διαλογισμού κλπ. 

Η ποικιλία των μορφών που παρουσιάζονται είναι αρκετά μεγάλη. Προσφέρονται ως karma yoga, sivananda yoga, hatha dynamic yoga, hot yoga; aghor yoga, nidra – satyananda yoga, agni yoga,   angelica yoga κλπ.  

Δεν είναι λίγοι οι Χριστιανοί οι οποίοι καταφεύγουν σ’ αυτά.  Δεν συνάδουν αυτά με την εν Χριστώ ζωή.  Δεν αντιλαμβάνονται τις ινδουιστικές καταβολές των;   Αποτελεί  τρόπο λήθης του αληθινού Τριαδικού Θεού.  ‘’Οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού’’, μένουν μακριά από αυτά. 

Νέος χρόνος, νέες ελπίδες

 

Νέος χρόνος, νέες ελπίδες

Παύλος Σαββίδης,Θεολόγος 

          Ο καινούργιος χρόνος που μας ήρθε γεμάτος ελπίδες, υποσχέσεις, όνειρα. Τι είναι ο χρόνος; άγνωστος και απροσδιόριστος στην ουσία του. Ο Μέγας Βασίλειος προσδιορίζει τον χρόνο σαν το διάστημα που ακολουθεί την πορεία του κόσμου. Απλά μπορούμε να ισχυριστούμε πως είναι η συνεχής ροή, η ασταμάτητη εναλλαγή των γεγονότων, των πάντων. Ο χρόνος μοιάζει μ’ ένα ποτάμι που κυλάει αδιάκοπα. Άρχισε από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος και συμπορεύεται ασταμάτητα μαζί του. Όπως και να το κάνουμε ο χρόνος είναι αχώριστος σύντροφός μας. Οπωσδήποτε και χρήσιμος και αναγκαίος για τη ζωή μας, αδύνατο να τον ξεφύγουμε και αδύνατο να υπάρξουμε χωρίς αυτόν.

            Είναι    βεβαιωμένη αλλά και βιούμενη αλήθεια πώς όσο στοχάζεσαι το αύριο με την αιώνια προοπτική του και βάζεις στόχους και σκοπούς δίνεις νόημα στο παρόν. Και όταν την κάθε μια στιγμή αγωνίζεσαι να τους πραγματώσεις τότε δημιουργείς το μέλλον αξιοποιείς τις δυνατότητές σου και ωριμάζεις στη ζωή.

Ήρθε ο νέος χρόνος και τον πανηγυρίσαμε, τον δεχθήκαμε με κρυφές ελπίδες, μυστικές προσδοκίες, χρυσά όνειρα. Ικανοποιηθήκαμε με την ανταλλαγή τυποποιημένων ευχών, και θέλησαν μ’ αυτές τις ρηχές ευχές να ειρηνεύσουν την  ταραγμένη ψυχή τους.

Ἐπέτειος τῆς Α' Οἰκουμενικῆς Συνόδου

Ἐπέτειος τῆς Α' Οἰκουμενικῆς Συνόδου

Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Τό νέον ἔτος 2025 πού ἀνέτειλε ἔχει μιά ἰδιαιτερότητα, διότι θά ἑορτασθῆ ἡ ἐπέτειος τῶν 1.700 ἐτῶν ἀπό τήν σύγκληση τῆς Α’ Οἰκουμενικῆς Συνόδου στήν Νίκαια τῆς Βιθυνίας τοῦ ἔτους 325 μ.Χ., ἡ ὁποία ἀντιμετώπισε τήν αἵρεση τοῦ Ἀρείου καί τῶν ὁμοφρόνων του οἱ ὁποῖοι ὑποστήριζαν ὅτι ὁ Χριστός δέν εἶναι Θεός, ἀλλά τό πρῶτο κτίσμα τῆς δημιουργίας. Ἔτσι, οἱ 318 Θεοφόροι Πατέρες συνέταξαν τά πρῶτα ἄρθρα τῆς πίστεως, τό λεγόμενο «Σύμβολον τῆς Πίστεως», τό γνωστό «Πιστεύω», τό ὁποῖο συμπληρώθηκε καί ὁλοκληρώθηκε ἀπό τήν Β΄ Οἰκουμενική Σύνοδο τοῦ ἔτους 381 στήν Κωνσταντινούπολη.

Γι’ αὐτήν τήν ἐπέτειο τῶν 1.700 ἐτῶν τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου ἔγιναν καί θά γίνουν Θεολογικά Συνέδρια, θά γίνουν ὁμιλίες γιά νά παρουσιασθῆ ὅλο τό θεολογικό ἔργο της.

Μέ τήν εὐκαιρία αὐτήν θά ἤθελα νά παρουσιάσω τίς βασικές σκέψεις ἑνός κειμένου τοῦ ἁγίου Ἰουστίνου τοῦ νέου Ὁμολογητοῦ, τοῦ γνωστοῦ Πόποβιτς, τό ὁποῖο συνέγραψε τό ἔτος 1925, δηλαδή πρίν ἑκατό (100) χρόνια, ὅταν καί τότε ἑόρταζαν τήν ἐπέτειο τῶν 1.600 ἐτῶν ἀπό τήν σύγκληση τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου, καί τό ὁποῖο εἶναι καί σήμερα ἐπίκαιρο μέ τήν νέα ἐπέτειο τῶν 1700 ἐτῶν.

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ: Ένας αγιασμένος στάρετς της ρωσικής Ορθοδοξίας

ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ: ΕΝΑΣ ΑΓΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
     Μεγάλη μερίδα του αγιολογίου της Εκκλησίας μας ανήκει στη ρωσική Ορθοδοξία, η οποία αποτέλεσε και αποτελεί μια ακένωτη πηγή ανάδειξης αγίων. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο μεγάλος ασκητής και στάρετς.   

Συρία: Αλλαγές και στην εκπαίδευση και στο μάθημα των Θρησκευτικών

 

Το Υπουργείο Παιδείας στη νέα διοίκηση στη Συρία εισήγαγε τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από την πρώτη τάξη του δημοτικού έως την τρίτη τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1 Ιαν 2025

Πῶς ὁ Θεὸς βλέπει τὸν κόσμον

 Παντοκράτορας

Πῶς ὁ Θεὸς βλέπει τὸν κόσμον – 1ον

Τοῦ κ. Ἰωάννου Β. Κωστάκη

1ον

α. Παγκόσμιος διδάσκαλος

Ὁ Χριστὸς εἶναι ὁ μοναδικὸς διδάσκαλος τῆς οἰκουμένης. Ἡ διδαχή του ἀπευθύνεται «εἰς πάντα ἄνθρωπον, εἰς πᾶσαν τὴν οἰκουμένην καὶ εἰς ἅπαντα τὸν χρόνον». Ἀγκαλιάζει ὅλες τὶς φυλὲς τῶν ἀνθρώπων «ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς». Ὑπερβαίνει τὶς «ὁροθεσίες» λαῶν καὶ ἐθνῶν. Καταργεῖ ὅλες τὶς διακρίσεις καὶ τοὺς περιορισμούς, (φυλετικούς, ἐθνικούς, ταξικούς, κοινωνικοὺς κ.ἄ.), ἀφοῦ γιὰ τὸν Θεὸ «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ, πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ..». (Γαλάτ. 3. 28). Ἡ διδαχή του καταφάσκει ὅλες τὶς ὑλικὲς καὶ σωματικὲς ἀνάγκες τοῦ ἀνθρώπου, τὶς ὁποῖες θεωρεῖ, ἐντάσσει καὶ ὑποτάσσει στὴν «προοπτική τῆς αἰωνιότητος».

Κι αὐτὸ γιατί θεωρεῖ καὶ ἀντιμετωπίζει τὸν ἄνθρωπο ὄχι ὡς ἄθροισμα ψυχῆς καὶ σώματος, ἀλλὰ ὡς μία ἑνιαία καὶ ἀδιαίρετη ψυχο-σωματικὴ ἑνότητα. Γι’ αὐτὸ τὸ λόγο, παντοῦ καὶ πάντοτε, δίδει ἀπόλυτη προτεραιότητα στὸ πνεῦμα, τὴν ψυχή, ἡ ὁποία εἶναι πηδαλιοῦχος- κυβερνήτης τοῦ φθαρτοῦ σκάφους, ποὺ ὀνομάζεται σῶμα.

Πρωτοχρονιά 2025: Καλή χρονιά μόνο με καλή μετάνοια – Δεν αρκούν οι ξεκρέμαστες ευχές – Θέλουμε γόνιμες προσευχές!

Πρωτοχρονιά 2025: Καλή χρονιά μόνο με καλή μετάνοια – Δεν αρκούν οι ξεκρέμαστες ευχές – Θέλουμε γόνιμες προσευχές!

Μια ψυχή που μετανοεί αξίζει όλα τα πυροτεχνήματα του κόσμου - Ευχή μας για αυτήν την Πρωτοχρονιά να βάλουμε αρχή πνευματική, για όλα τα δύσκολα μπροστά μας

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

Που καταντήσαμε αλήθεια;

ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΑΛΗΘΕΙΑ;

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΩΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ;

Έλλογοι και εύλογοι πρωτοχρονιάτικοι προβληματισμοί

ΕΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΟΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

        Με τη χάρη του αγίου Τριαδικού Θεού εισερχόμαστε για μια ακόμη φορά στον νέο ενιαυτό της χρηστότητάς Του. «Πατάμε» το «σκαλοπάτι» του νέου χρόνου. Σε κάθε έλλογο άνθρωπο, μαζί με τις ελπίδες και τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά, γεμίζει αυτές τις ημέρες την ψυχή του εύλογος προβληματισμός για την έννοια της ροής του χρόνου. Κι’ αυτό διότι ο χρόνος μαζί με τον «δίδυμο αδελφό του τον χώρο», κατά το αείμνηστο νεοφανή άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, αποτελούν τους δύο βαρείς ζυγούς του ανθρώπου σε όλη την επί γης ζωή του, τους οποίους σύρει και οι οποίοι του περιορίζουν τον διακαή του πόθο για την απολυτότητα. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο τραγικόν και φοβερόν από το ανθρώπινον γένος ζευγμένον εις τον βαρύν ζηγόν του χώρου και του χρόνου», χωρίς το Χριστό, έγραψε ο αγιασμένος Γέροντας. Ο χρονοχρόνος χωρίς το Θεό είναι ένα φοβερό μαρτύριο, ο οποίος σέρνει τον άνθρωπο στην ανυπαρξία!  

Επεισόδιο στην Μητρόπολη Αθηνών με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αγωνιστή ιερέα π. Ιωάννη Διώτη.

 

   σ.σ. Το θλιβερό είναι ότι αντί η διοικούσα Εκκλησία να επιτιμήσει αυστηρά την χρωματιστή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να της απαγορεύσει να εισέρχεται στους Ι. Ναούς, την διευκολύνει να παραμείνει στην θέση της, που σημαίνει ολοκλήρωση της διαφθοράς της κοινωνίας και του εθνικού ξεπουλήματος. Αυτό είναι το έργο που παράγει σήμερα η θεραπαινίδα των πολιτικών, διοικούσα Εκκλησία. Ένα έργο καταστροφικό και δηλητηριώδες για την Ελληνική κοινωνία. Πολύ χαιρόμαστε με την στάση του θαρραλέου π. Ιωάννη Διώτη.

Ζήσαμε να το δούμε και αυτό! Δεν πήγε τόσα χρόνια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας   που είναι στην θέση αυτή σε πίτα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πήγε την τελευταία της χρονιά προσκαλεσμένη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών! Το γράψαμε άλλωστε. Επιστράτευσαν την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο για να εξωραΐσουν την εικόνα της, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την επανεκλογή της.  Ωστόσο δεν την άφησαν να απολαύσει τον θρίαμβό της έστω και με αυτό τον τρόπο.