12 Μαΐ 2024

Στρουθοκαμηλίζοντας στα ελληνοτουρκικά...

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 

Στρουθοκαμηλίζοντας στα ελληνοτουρκικά...

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

    Εν όψει της πολυθρυλούμενης και πολυαναμενόμενης εδώ και μήνες συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαΐου, ο πρώτος σε γραπτή συνέντευξη του στην «Καθημερινή» δηλώνει ότι «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του».

   Με άλλα λόγια ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι παρά το γεγονός ότι με τις σκληρές δηλώσεις/απειλές η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί νήσων και βραχονησίδων του Αιγαίου, δεν πρέπει να αποτελεί αυτή η στάση της τροχοπέδη στον ελληνοτουρκικό διάλογο...

    Ω της παραφροσύνης! Στην οποία ευθυγραμμίζονται οι σημερινοί κυβερνώντες  μιλώντας σε συνεπικουρία με τα ακαδημαϊκά και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους για «παράθυρο ευκαιρίας» ιστορικής σημασίας για την εξεύρεση λύσεων στα ανοιχτά ζητήματα με την γείτονα χώρα. Κλείνουν προκλητικά τα μάτια στις ιταμές προκλήσεις της Τουρκίας με τις οποίες κουρελιάζει κάθε τρεις και λίγο το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

   Παρά τις τυμπανοκρουσίες και το κλίμα ευφορίας με την περιβόητη Διακήρυξη των Αθηνών της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η Τουρκία συνεχίζει τον χαβά της σταθερά και   αμετακίνητα εντάσσοντας τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά βιβλία της β/θμιας εκπαίδευσης, εκφράζοντας τις ενστάσεις της για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, επιμένοντας στο αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, θεωρώντας ενεργό το τουρκολιβυκό μνημόνιο, βαφτίζοντας «Τούρκους» πολίτες του μουσουλμάνους της Θράκης, κατέχοντας παράνομα εδώ και 50 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου και μετατρέποντας τελευταία την Μονή της Χώρας στην Πόλη σε τζαμί.

    Αλλά εμείς στρουθοκαμηλίζουμε μιλώντας για κλίμα ειρήνης, συνεργασίας, καλής γειτονίας και βήματα προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις... Και θα συνομιλήσουμε στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο τη στιγμή κατά την οποία το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει απτόητο την αναθεωρητική του πολιτική εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας.

Αλλά όποιος κινείται επί τη βάσει μιας κίβδηλης νιρβάνας στις διεθνείς σχέσεις όπως το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξουσίας, ο κυνισμός της ισχύος που τις διέπει αργά ή γρήγορα θα τον συντρίψει... Εγρήγορση, λοιπόν!

Καλλιντέρης Νικόδημος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου