23 Απρ 2024

Νέες αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με τον Πάπα Φραγκίσκο για από κοινού εορτασμό, το 2025, της 1700ης επετείου από της συγκλήσεως της Α´ Οικουμενικής Συνόδου

 

Σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πρόεδρο Macron

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε επίσημη συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, 22 Απριλίου 2024, με τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, ο οποίος τον υποδέχθηκε με πολύ σεβασμό και με τις προσήκουσες τιμές στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν πέραν της μίας ώρας, πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, επικεντρώθηκαν δε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, αλλά και σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Macron έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω των συνεχιζομένων πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, συνεχάρη δε τον Παναγιώτατο για την απερίφραστη και ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου και για το παράδειγμα που δίνει ως κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την τιμητική πρόσκληση και τους θερμούς του λόγους και του μετέφερε την ευλογία της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για καθ᾽ όλα επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων το προσεχές καλοκαίρι στο Παρίσι, εξέφρασε δε την ευχή να επικρατήσει και κατά τη φετινή ιστορική διοργάνωση η αρχή της εκεχειρίας, η οποία ίσχυε ήδη από την αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνάντηση παρέστησαν, από πλευράς της Γαλλικής Προεδρίας η Ελλογιμ. κ. Αναστασία Colosimo, σύμβουλος επί θεμάτων διεθνούς επικοινωνίας, ο Εντιμ. κ. Bertrand Buchwalter, σύμβουλος επί θεμάτων Ευρώπης-Τουρκίας, η Ευγεν. κ. Violaine Demaret, σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας, και ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Jean-Christophe Peaucelle, σύμβουλος θρησκευτικών υποθέσεων, και από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γαλλίας κ. Δημήτριος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, καθώς και ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Παναγιωτάτου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του φωτογραφήθηκαν επισήμως με τον κ. Πρόεδρο, ο οποίος και συνόδευσε τιμητικά τον Παναγιώτατο μέχρι το όχημά Του.

 

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος με τη συνοδεία Του μετέβη στην έδρα της Συνελεύσεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γαλλίας, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο Πρόεδρος αυτής, Σεβ. Αρχιεπίσκοπος της Reims κ. Eric de Moulins-Beaufort, ο οποίος ανεφέρθη, μεταξύ άλλων, εκτενώς στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου, οι οποίες ενέπνευσαν και τον Αγιώτατο Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο, ο δε Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως, μη παραλείποντας να τονίσει και αυτός τις αδελφικές σχέσεις Του με τον Πάπα, την κοινή τους έμφαση στη συνοδικότητα, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει για τις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η επικείμενη επέτειος, το 2025, των 1700 ετών από τη σύγκληση της εν Νικαία Α´ Οικουμενικής Συνόδου.(Διαβάστε την αντιφώνηση του Πατριάρχου εδώ)

 ______

Φωτό: Συνέλευση των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γαλλίας

……………………………………………………………

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πρωθυπουργό της Γαλλίας

H Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Δευτέρας, 22 Απριλίου 2024, έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Gabriel Attal, ο οποίος ανέμενε τον Παναγιώτατο στην είσοδο του Πρωθυπουρ-γικού Μεγάρου Matignon.

Στη συνάντηση, διάρκειας 45 περίπου λεπτών, ο κ. Πρωθυπουργός ρώτησε τον Παναγιώτατο για τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς προς ενίσχυση της Χριστιανικής ενότητος, προς διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και προς επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης στον μαστιζόμενο από πολέμους κόσμο. Στην απάντησή Του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας στους παραπάνω τομείς, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και τη νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε με τον Πάπα Φραγκίσκο για από κοινού εορτασμό, το επόμενο έτος 2025, της 1700ης επετείου από της συγκλήσεως της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε, στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσκάλεσε δε και τον Εξοχ. κ. Attal να παρευρεθεί στους σχετικούς εορτασμούς.

Κατά τις συνομιλίες, παρέστησαν, από πλευράς της Γαλλικής Κυβερνήσεως η Εξοχ. κ. Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών, ο Εντιμ. κ. Stephen Marchisio, διπλωματικός σύμβουλος, η Ευγεν. κ. Marie Philippe, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων, και ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Jean-Christophe Peaucelle, σύμβουλος θρησκευτικών υποθέσεων, και από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου όλη η Πατριαρχική συνοδεία. Ανταλλαγή δώρων πραγματοποιήθηκε μέσω πρωτοκόλλου. Στο περιθώριο των συνομιλιών, ο κ. Πρωθυπουργός παρουσίασε στον Παναγιώτατο τη μητέρα του, η οποία είναι Χριστιανή Ορθόδοξη, προκειμένου να λάβει την αγία Πατριαρχική ευχή και ευλογία. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης και η συνοδεία Του φωτογραφήθηκαν επισήμως με τον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος και συνόδευσε τιμητικά τον Παναγιώτατο μέχρι το όχημά Του.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας, ο Παναγιώτατος με τη συνοδεία Του παρακάθησαν σε επίσημο δείπνο που προσέφερε προς τιμήν Του ο Σεβ. Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων κ. Laurent Ulrich στην έδρα του. Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο, ο οποίος αντιφώνησε καταλλήλως, αντάλλαξαν δε και δώρα αναμνηστικά της επισκέψεως. (Διαβάστε την αντιφώνηση του Πατριάρχου εδώ)

……………………………………………

Δείτε σχετικά και:

-Πρώτα η ενότητα στην Ορθοδοξία

-Πρὸς Θεοῦ! Ὄχι ἄλλο σχίσμα!

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επαναφέρει την ανάγκη για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Παπικών

-Προκλητικὴ καὶ ἐπιπολαία δήλωσις τοῦ Κων/λεως περὶ κοινοῦ ἑορτασμοῦ τοῦ Πάσχα

-Ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος περί κοινού εορτασμού του Πάσχα μετά των ετεροδόξων

-Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος: Μέχρι να υπάρξει μία νέα Συνοδική απόφαση προσωπικά εμμένω στην παράδοση της Εκκλησίας: Το Χριστιανικό Πάσχα να εορτάζεται μετά το Εβραϊκό Πάσχα.

-Τό Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως ἀπεργάζεται νέο παγκόσμιο σκάνδαλο εἰς βάρος τῆς ἐκκλησιαστικῆς Ἑνότητος καί τῆς ὀρθοδόξου Παραδόσεως/

-Το σκάνδαλον του εορτασμού του Πάσχα με κλονισμένην την Εκκλησιαστικήν ενότηταν

-Πειραιώς Σεραφείμ: “Δεν μπορεί να αλλάξει ο Πασχάλιος Κανών διότι αυτό αποτελεί βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος – Ο συνεορτασμός με κατεγνωσμένους αιρετικούς εμμένοντας στην αίρεση είναι κανονικώς αδύνατος”

-Ιδού γιατί υπήρξε φέτος τόση διαφορά στον εορτασμό του Πάσχα με τους Παπικούς! (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

-Ο σωτηριολογικός χαρακτήρας του εορτασμού του Πάσχα (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

-Ο καθορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα

-Το Νομικό Πάσχα

-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΙΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟ 2025

-Δρομολογείται κοινός εορτασμός του Πάσχα και ένωση με τους αιρετικούς το 2025!

-Οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του Οικουμενισμού αποκαλύπτονται!

-Σύντομη ανασκευή της περί αζύμων πλάνης και λοιπών κακοδοξιών

 -Ο κοινός εορτασμός του Πάσχα

-Ερωτήματα εις την επιτροπή της «Πανορθοδόξου Διασκέψεως»

-Η παπική πρόταση περί κοινού εορτασμού του Πάσχα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου