29 Νοε 2023

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο πόλεμος

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο πόλεμος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων διέρχεται μια ακόμη σοβαρή δοκιμασία της 2000ετούς παρουσίας του στους Αγίους Τόπους. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος δέχθηκε στην έδρα του  την 1η Νοεμβρίου τον Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδο Ταρίκ Αχμάντ. Αυτός συνοδευόταν από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο στην Ιερουσαλήμ Χουσάμ Ναούμ και συζήτησε με τον Πατριάρχη την κατάσταση των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους, ιδιαίτερα κατά τη σύγκρουση στην περιοχή. Ο κ. Θεόφιλος απάντησε ότι  οι δυσκολίες υπήρχαν και πριν από τον παρόντα πόλεμο. Όπως είπε ακραίες ριζοσπαστικές Ισραηλινές ομάδες ασκούν  καταπίεση στους Χριστιανούς των Αγίων Τόπων και επιδιώκουν να τους εκδιώξουν από τις πατρογονικές τους εστίες.

            Ο Μακαριώτατος τόνισε στον Βρετανό υπουργό τη σημασία της διατηρήσεως των ιερών χριστιανικών προσκυνημάτων όχι μόνο ως κτιρίων, αλλά ως ζωντανών Κοινοτήτων, οι οποίες υποδέχονται μέλη διαφόρων θρησκειών, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη τους. Συνεπώς, όπως σημείωσε, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φροντίζουν ενεργώς για τη διατήρηση της ειρήνης στους  Αγίους Τόπους, σύμφωνα και με τη συμφωνία, η οποία έλαβε χώρα τον 7ο αιώνα μεταξύ του Πατριάρχη Σωφρονίου και του Χαλίφη Ομάρ και αποτελεί ιστορικό θέσφατο για την ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών με τους Μουσουλμάνους  της Παλαιστίνης.

            Οι Χριστιανοί  στην Αγία Γη δεν είναι πολλοί σε αριθμό, αλλά εκπροσωπούν 2.246.000.000 ομοθρήσκους τους ανά την Οικουμένη. Κέντρο και επικεφαλής όλων των Χριστιανών των Αγίων Τόπων είναι το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, που είναι και η μόνη αυτοφυής και γηγενής Εκκλησία. Οι υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες και κοινότητες εκπροσωπούν τις εκτός Παλαιστίνης διοικήσεις τους. Η Ελληνορθόδοξη Αγιοταφιτική Αδελφότητα έχει τη μεγίστη τιμή και την τεράστια ευθύνη της διαφύλαξης των παγχριστιανικής εμβέλειας Πανιέρων  Χριστιανικών Προσκυνημάτων. Το ποίμνιό της είναι κυρίως αραβόφωνο και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή διέρχεται σκληρή δοκιμασία, που του αυξάνει τα αισθήματα φυγής.

            Το λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι Ελλαδίτες αγνοούμε την αξία της παρουσίας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στους Αγίους Τόπους, αξία που εκτιμούν δεόντως οι ομόδοξοι Ρώσοι και οι ετερόδοξοι του Βατικανού και ασφαλώς επιθυμούν να αναλάβουν αυτοί την ευθύνη των Αγίων Τόπων.

Η άγνοια φτάνει και μέχρι Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος σε προηγούμενη κρίση που πέρασε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ο αρμόδιος πρέσβυς του εξέθεσε τη σοβαρή κατάσταση και τους κινδύνους για την παρουσία του Πατριαρχείου στους Αγίους Τόπους, του είπε εκείνο το απαράδεκτο, καλύτερα να το αφήσει η Ελλάδα στην τύχη του, για να έχει μια σκοτούρα λιγότερη….Φυσικά ο πρέσβυς πάρα λίγο να πάθει συγκοπή, αλλά συνέχισε να μιλάει στον Υπουργό εν είδει μαθήματος, έως ότου τον έπεισε να ενεργήσει το Υπουργείο. Είναι θετικό ότι στην παρούσα δοκιμασία ο Πρωθυπουργός έχει συνεργάτες γνώστες των της Παλαιστίνης και άξιες προξενικές αρχές στα Ιεροσόλυμα, που πέτυχαν να διασώσουν από την φρίκη της Γάζας εγκλωβισμένους Ελληνορθόδοξους και να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στην Ελλάδα.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου