30 Αυγ 2023

Στον καταραμένο τόπο βρέχει Μάη μήνα!

Στον καταραμένο τόπο βρέχει Μάη μήνα!

Δημήτρης Κοσκινιώτης

Την παροιμία του τίτλου δεν την γνώριζα μέχρι πριν μερικά χρόνια, παρότι έχω μεγαλώσει και ζω στην ύπαιθρο χώρα. Την άκουσα για πρώτη φορά από μια φίλη στην Αθήνα, όταν περιέγραφα στη φιλική ομήγυρη την ανησυχητική κατάσταση που βίωνε τότε ο αγροτικός κόσμος, λόγω των έντονων και σε διάρκεια βροχοπτώσεων που συνέβαιναν εκείνη τη χρονιά, παρότι κοντεύαμε στο τέλος της άνοιξης.

Από τότε και κάθε άνοιξη ετούτη η παροιμία έρχεται πάντα στη σκέψη μου, γιατί βλέπετε τα τελευταία χρόνια ο καιρός εμφανίζεται ιδιαίτερα ενάντιος, στα αγροτικά τουλάχιστον.

Τί να σκεφτούμε λοιπόν για την φετεινή άνοιξη; Όλον τον Μάη έβρεχε και δεν σταμάτησε μέχρι που το ημερολόγιο έφθασε στην 20η Ιουνίου. Τεράστιες είναι οι ζημιές που συνέβησαν στις καλλιέργειες σιτηρών και οσπρίων φέτος εξ’ αιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων. Πολλοί μείναν ασόδευτοι. Ακόμη και στα δένδρα εμφανίστηκε το φαινόμενο της ακαρπίας, γεγονός πρωτόγνωρο να συμβαίνει σε τέτοια έκταση.

Σχολιάζοντας το πόσο περίεργος ήταν ο καιρός ετούτη τη χρονιά, μου έλεγε ένας ταπεινός χωρικός στα τέλη Μαΐου κάπου στον Θεσσαλικό κάμπο: «είπαμε να βρέξει ο Μάης μια βροχή» -έτσι παραγγέλλει το δημοτικό τραγούδι[1]- «αλλά όχι κι έτσι, μήπως έχει να μας χάσει ο Θεός;». Έχει αισθητήριο βλέπετε ο λαός, ακόμη κι όταν μπορεί να απέχει απ’ τα καθήκοντα. Έχει στο νου του ο άνθρωπος ότι, ο Θεός είναι πίσω και πάνω από όλα τα φαινόμενα, ακόμη κι αν δηλώνει ότι δεν πιστεύει ή έστω κι αν αδιαφορεί για την πίστη. «Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν» είπε Εκείνος και το ξέρει ο άνθρωπος, απλά πολλές φορές παλεύει να Τον διαψεύσει γιατί ο εγωισμός δεν τον αφήνει.

Και να ήταν μόνο ο Μάης ή η φετεινή άνοιξη, θα λέγαμε ότι πάει πέρασε, μα εδώ το κακό δεν λέει να κοπάσει. Εκτός του ότι «καήκαμε» από την παρατεταμένη ζέστη καιγόμαστε και κυριολεκτικά, χωρίς σταματημό. Τέτοιο κακό πώς να το πιστέψεις; Κι αν ήταν μόνον οι φετεινές πυρκαϊές πάλι θα το παραβλέπαμε, μα ο τόπος καίγεται κάθε χρόνο «συστηματικά», εδώ κοντεύει να μην μείνει δάσος για δάσος.

Αλλά να έφταιγαν μόνο τα καιρικά φαινόμενα; Είναι και τα γεγονότα που σε βάζουν σε σκέψεις. Θυμάστε να συμβαίνει κάτι καλό στον τόπο, μια επιτυχία ή ένα κατόρθωμα συλλογικό; Μόνο θλίψη.

Πώς μπορεί να μην σου έρχεται στο νου ο λόγος εκείνου του απλού ανθρώπου, «μήπως έχει να μας χάσει ο Θεός;», μήπως πρέπει να κοιταχτούμε, μήπως ο τόπος είναι πράγματι καταραμένος;



[1] «Να βρέξει ο Μάης μια βροχή κι Απρίλης πέκια-πέκια (κάπου-κάπου), να δεις τ’ αριά πώς γίνονται και τα δασειά πως πέφτουν». Αφορά στην ανάπτυξη και την καρποδεσία των σιτηρών.

4 σχόλια:

  1. Το σωστο εναι ..να βρεξει ο( Μαρτης )μια βροχη ! και ο Απριλης που επεται ..και απλα και λαικα στον τοπο μου (Κορινθια ) λεγαμε Εαν ριξει ο Μαρτης 2 νερα ,και ο Απριλης αλλο (1) ενα χαρα σε εκεινον τον γεωργο που εχει πολλα σπαρμενα ....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά πού γράφεις 6:00 μμ
      ίσχυαν κάποτε, τά χρόνια τής αγαθότητας, τής όμορφης ζωής, τής γλυκιάς καί ανθρώπινης.
      Τώρα είμαστε στήν εποχή τού διαβόλου καί ισχύουν άλλα...
      Τώρα ισχύει τό εάν κάνει τόν Ιούλιο τρείς (καί βάλε) καύσωνες καί τόν Αύγουστο άλλους τόσους
      πίκρα καί καταστροφή
      σέ όλους τούς ανθρώπους...!

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον προβληματισμό, όχι όμως με το καταληκτικό ερώτημα.
    Διότι καταραμένος τόπος δεν υπάρχει, ο Θεός εποίησε τα πάντα καλά λίαν.
    Η φύση αναγνωρίζει τον Κύριό της : «Αινείτε τον Κύριον ... Πυρ, χάλαζα, χιών, κρύσταλλος, πνεύμα καταιγίδος, τά ποιούντα τον λόγον Αυτού».
    Κι αν ο λόγος του Θεού προς τα στοιχεία της φύσης αποβαίνει καταστροφικός για τον άνθρωπο, αυτό οφείλεται στην δική μας αποστασία από το θέλημα του Θεού.
    Όσο εμείς εναντιωνόμαστε στο θέλημα του Θεού, όσο γινόμαστε εχθρικοί αναμεταξύ μας, τόσο και η φύση γίνεται εχθρική προς εμάς.
    Η κατάρα επομένως είναι η αμαρτία και η λύση αυτής είναι η μετάνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου την έλεγε κάπως αλλιώς:
    "Στων αμαρτωλών τη χώρα το Μαγιάπριλο χιονίζει".
    Ίσως έτσι αποδίδει καλύτερα την πραγματικότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή