12 Μαΐ 2022

Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Έντονη κριτική δέχεται από τα Σερβικά ΜΜΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά την απόφαση να δεχθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ευχαριστιακή κοινωνία την λεγόμενη σχισματική "Μακεδονική Εκκλησία".

"Ο Βαρθολομαίος διχάζει την Ορθοδοξία" - "Σχίσμα στην Ορθοδοξία" - "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναγνωρίσει και τους σχισματικούς του Μαυροβουνίου", είναι οι τίτλοι από μερικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων στην Σερβία.

Σύμφωνα με τα Σερβικά ΜΜΕ η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι άδικη έναντι του κανονικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννη, ο οποίος υπέφερε τόσα πολλά (μέχρι και φυλάκιση) για την ενότητα της Εκκλησίας στην περιοχή.

Επίσης, τα δημοσιεύματα τονίζουν ότι το Φανάρι δεν απάντησε σε κάποιο παλιό αίτημα, αλλά έτρεξε να παρέμβει μόλις έμαθε ότι διεξάγονται συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος από την Εκκλησία της Σερβίας.

Ακόμη, τονίζεται ότι με την επείγουσα αυτή παρέμβαση το Φανάρι θέλησε να επιβάλει την εξουσία του, ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι συνομιλίες εντός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την λεγόμενη "ΜΟΕ" έγιναν με την ευλογία του.

"Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την απόφαση αυτή προσπαθεί να επιβάλει την ιδέα ότι μόνο αυτός έχει την δύναμη να καταργεί και να χορηγεί, αλλά και το δικαίωμα να αποφασίζει για κάθε Εκκλησία ανεξάρτητα την εκκλησιαστική δικαιοδοσία" - αναφέρει σε δημόσιευμά του ο δημοσιογράφος Βέντραν Γάγιτς.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ακόμη μια φορά δείχνει ότι έχει το δικαίωμα να αλλάζει αυθαίρετα τις αποφάσεις άλλων Εκκλησιών, και να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλης Τοπικής Εκκλησίας".

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ρητώς στο ανακοινωθέν: ὡς ὑπεσχέθη ἐγγράφως πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ὁ Προκαθήμενος αὐτῆς, ἀποκλείουσα τόν ὅρον “Μακεδονική” καί οἱοδήτι ἄλλο παράγωγον τῆς λέξεως “Μακεδονία” - η λεγόμενη Ιερά Σύνοδος συνεχίζει να χρησιμοποιεί το όρο "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδος".

Τέλος, Ιεραρχές της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" σε δηλώσεις τους, κάνουν λόγω για επίλυση του καθεστώτος της "Μακεδονικής Εκκλησίας" και όχι με το όνομα Αχρίδος.

serbika mme2

serbika mme2

oros moe

romfea

Δείτε σχετικά και

-Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ!ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή