Η Ύπατη Αρμοστεία της ΕΕ για τις διεθνείς υποθέσεις και την πολιτική της ασφάλειας με επικεφαλής την Κάθριν Άστον δεν πιστεύει το ΣΑ του ΟΗΕ και δεν το βλέπει αρμόδιο για τη διερεύνηση των εγκλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Τέτοιο συμπέρασμα βγαίνει από τις εξομολογήσεις της Maja Kocijancic (Μάγια Κοτσιγιάντσητς), υπεύθυνης Τύπου της κ. Άστον. Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα του Βελιγραδίου Vecernje novosti, η Μάγια Κοτσιγιάντσητς δήλωσε ότι η Αστυνομική Αποστολή της ΕΕ στην Πρίστινα «είναι ικανή να κάνει μόνη της διερεύνηση γιατί είναι η πιο αρμόδια οργάνωση». Τέτοια είναι η απάντηση της ΕΕ στην υποβολή από τη Σερβία στη Γραμματεία του ΣΑ του ΟΗΕ της δικής της αίτησης σχετικά με το δοσμένο πρόβλημα. Στην αίτησή του το Βελιγράδι κάλεσε το ΣΑ του ΟΗΕ να εξετάσει το πρόβλημα της διερεύνησης των εγκλημάτων των Αλβανών αυτονομιστών στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ήδη ότι η σερβική αίτηση θα εξεταστεί το προσεχές μέλλον κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο σχολιαστής του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" Πιότρ Ισκεντέροφ, αναλύοντας αυτό το θέμα, γράφει ότι η Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ με αυτό τον τρόπο προκαλεί κυριολεκτικά τον ΟΗΕ. Πραγματικά, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς διαφορετικά την κατηγορηματική αντίδραση της Αρμοστείας της κ. Άστον στη συζήτηση του προβλήματων των εγκλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο σε επίπεδο του ΟΗΕ. Η αιτία τέτοιας αντίδρασης πρέπει να αναζητείται στους πραγματικούς σκοπούς και τα συμφέροντα της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Η ουσία τους , βέβαια, δεν συνίσταται στην εξασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή, αλλά στο σχηματισμό θεσμών της αυτοανακηρυγμένης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Εξάλλου, στις κεντρικές θέσεις αυτών των θεσμών βρίσκονται ακριβώς οι πολιτικοί τους οποίους ο ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι κατηγόρησε για συμμετοχή σε πολυάρθιμα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο. Γίνεται λόγος πρώτ’ απ’ όλα για τον «αβύθιστο» πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι. Η αναγνώριση της ενοχής των Αλβανών ηγετών του Κοσσυφοπεδίου δεν κατάφερε μόνο χτύπημα στο ίματζ της ΕΕ και άλλων δυτικών δομών, αλλά και θα θέσει ακόμα «πιο δυσάρεστη ερώτηση»: «Στην πλευρά ποιανού βρέθηκε η Ευρώπη στην αναμέτρηση της Πρίστινας με το Βελιγράδι και τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου;»,-εξήγησε σε συνέντευξή του στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντρ Καρασιόφ.
- «Η Σερβία, όπως και προηγούμενα, αρνιέται να αναγνωρίσει την ανεξαρτοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Σ΄αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αναγκάσει την σερβική μειονότητα να αναγνωρίσει αυτή την ανεξαρτοποίηση, κάτι που θα της επέτρεπε να δηλώσει ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου έχει λυθεί προς το συμφέρον τόσο των Σέρβων, όσο και των Αλβανών. Παρόμοια πολιτική εφαρμόζει και η ηγεσία της ΕΕ. Απ’ αυτή την άποψη, δεν συμφέρουν ούτε την Πρίστινα, ούτε και τις Βρυξέλλες οποιαδήποτε ξεσκεπάσματα των εγκλημάτων των αυτονομιστών. Όσον αφορά τον ΟΗΕ, αυτή η διεθνής οργάνωση ακολουθεί, όπως και προηγούμενα, ουδέτερη θέση στο πρόβλημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου – δηλαδή δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυγμένη αναξαρτησία του. Ακριβώς για αυτό τον λόγο η ΕΕ φοβάται τόσο πολύ τη συμμετοχή της δοσμένης οργάνωσης στην εξαιρετικά επικίνδυνη για αυτήν διερεύνηση»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Σλαβολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντρ Καρασιόφ.
- Πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την πάταξη της λαθρεμπορίας των ναρκωτικών
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν ληφθεί και λαμβάνονται, αλλά το κακό πληθαίνει αντί να ελαττώνεται
- Πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την πάταξη της λαθρεμπορίας των ανθρωπίνων οργάνων
Έχουν ληφθεί και λαμβάνονται, αλλά το κακό αυξάνεται αντί να λιγοστεύει.
Σημειωτέον, αριθμήσατε πόσα επαγγέλματα συντηρεί η θεραπεία προς αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων από παραισθησιογόνες ουσίες και πόσα οι θεραπευτικές επεμβάσεις δια των μεταμοσχεύσεων.
Αυτά τα ολίγα. Τα υπόλοιπα δικά σας.