9 Ιουλ 2009

Τι σχεδιάζουν να κάνουν στον Όλυμπο ;


Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που θα στοχεύει στη :
- Δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού» κ.α .
- «Δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες»……
Ο Στέργιος Μπουσνάκης θύμισε στο σώμα ότι μια παρεμφερή πρόταση, για δημιουργία θεματικού (με τη μυθολογία του Ολύμπου) πάρκου προωθούσε παλιά η προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε κατηγορηθεί για «παγανιστικές αντιλήψεις».
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το δημοσίευμα από την εφημερίδα «Επτά Πολιτεία»:
Όλυμπος, τώρα και σε Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία!
Με (ταυτόχρονο) στόχο τη διάδοση του πνεύματος των αρχαίων ελλήνων και τη στήριξη του επιχειρηματικού πνεύματος των απογόνων τους.
Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που στοχεύει σε ποικίλες δραστηριότητες: από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».
Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες δραστηριότητες που φιλοδοξεί να αναπτύξει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία με την επωνυμία «Όλυμπος» και αποτελούν το ιδρυτικό της προσχέδιο.
Το οποίο υπογράφουν ο Αναστάσιος Μάνθος, Πρύτανης Α.Π.θ, ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, Δήμαρχος Δήμου Παραλίας και ο Αστέριος Χονδρόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Ανατ. Ολύμπου, μέλη της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του εγχειρήματος.Την πρόταση εισηγήθηκε προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνων Σατραζέμης, ζητώντας από τους συμβούλους να ψηφίσουν «κατ’ αρχήν» τη συμμετοχή του δήμου στην ίδρυση της εταιρείας και να δουν εκτενέστερα και αναλυτικότερα το θέμα, αφού εκπονηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, όπως ορίζει ο Κώδικας, και έρθει (το θέμα) ολοκληρωμένα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν αρκετοί σύμβουλοι, η πρόταση υπερψηφίστηκε και από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, με μερικά πολύ μειοψηφικά «παρών» και μια ψήφο κατηγορηματικά «κατά» από τον επικεφαλής του τρίτου συνδυασμού, της ΔΑΣ, Γιάννη Γρηγοριάδη.
Ο τελευταίος, με βάση τις προτεινόμενες στο προσχέδιο δραστηριότητες, εξέφρασε την άποψη ότι η προς ίδρυση εταιρεία είναι μια «εταιρεία εμπορίου», μια «από τις πολλές που προσπαθούν να κατασπαράξουν τον Όλυμπο», ενώ διατύπωσε ευθείες αιχμές και εναντίον των δυο δημάρχων της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής, είς εκ των οποίων (του Ανατολικού Ολύμπου) υπενθύμισε ότι ετέθη πρόσφατα σε αργία.
«Αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Γρηγοριάδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι αν το δημοτικό συμβούλιο δώσει τη θετική του ψήφο, «θα δεσμεύσει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια», αφού τόσα χρόνια ζωής σκοπεύει (σύμφωνα με το προσχέδιο) να ζήσει η εταιρεία.
Η τοποθέτηση του συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης «υποψίασε» αρκετούς συμβούλους και της μείζονος, οι οποίοι άρχισαν να διατυπώνουν ορισμένες επιφυλάξεις για το εγχείρημα.
«Διαβάζοντας τα ονόματα (των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής) μπερδεύτηκα και προβληματίστηκα», είπε ο Νίκος Ουσταμπασίδης δηλώνοντας «επιφυλάσσομαι».
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά είναι ένα ξεκίνημα», συμπέρανε ο Άρης Κασιμίδης.
Ο Στέργιος Μπουσνάκης θύμισε στο σώμα ότι μια παρεμφερή πρόταση, για δημιουργία θεματικού (με τη μυθολογία του Ολύμπου) πάρκου προωθούσε παλιά η προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε κατηγορηθεί για «παγανιστικές αντιλήψεις». Κι αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους πρωτεργάτες της νέας ιδέας («γιατί να μην την προωθήσει η ΤΕΔΚ και όχι κάποιοι δήμαρχοι», είπε) κατέληξε πως «το σκεπτικό του να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία είναι σε σωστή κατεύθυνση».
«Είχα την εντύπωση ότι γινόταν λόγος για ένα πανεπιστημιακό παράρτημα», είπε η σύμβουλος της πλειοψηφίας Άννα Αθανασάκη, (μιλώντας για την πρώτη διερευνητική των προθέσεων συνάντηση που είχαν κάνει παλιότερα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης οι πρωτεργάτες της ιδέας) «και είχα πει το ‘ναί’, αλλά το προσχέδιο βλέπω ότι είναι διευρυμένο. Θα έλεγα ‘ναι’, αλλά με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις».
Κλείνοντας, ο αναπληρωτής δημάρχου προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συμβούλων. «Θα κριθούν όλα όταν έρθει η οικονομοτεχνική μελέτη», είπε. «Κάντε υπομονή κι όταν μας παραδοθεί η μελέτη, κάνουμε τις προτάσεις μας».
Τελικά, έπεισε τους περισσότερους και η πρόταση πέρασε με τη θετική ψήφο 19 δημοτικών συμβούλων.

Το προσχέδιο για τη ίδρυση της Εταιρείας
Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει
Η αρχική ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας του Ολύμπου
ανήκει σε έναν Έλληνα καθηγητή που διαβιεί στην Ιταλία. Μετά από τρεις συναντήσεις (τον Δεκέμβρη του 2008 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, τον Γενάρη του 2009 στη Ρώμη και τον Μάρτη του 2009 στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ) γεννήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης.
Σύμφωνα με αυτό, η υπό ίδρυση εταιρεία ανήκει στην κατηγορία των ανωνύμων εταιριών και ειδικότερα των αναπτυξιακών ανωνύμων εταιριών, τιτλοφορείται «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», ωστόσο μπορούν να συμμετέχουν (εκτός δήμων) και άλλοι όπως το Επιμελητήριο και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Ο σκοπός της εταιρίας, η διάρκεια της οποίας ορίζεται σε 50 χρόνια, είναι μεταξύ άλλων:
-Η δημιουργία Ιδρύματος με την επωνυμία «Ολύμπιο Διεθνές Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών», σκοπός του οποίου είναι η διάσωση και διάδοση στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, η υποστήριξη δράσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, που σχετίζονται με το πολιτισμικό απόθεμα και τις διαχρονικές αξίες του Ολύμπου
-Η ίδρυση και η λειτουργία "Του Σχολείου του Ολύμπου", όπου θα υλοποιούνται προγράμματα σεμιναρίων και κύκλοι μαθημάτων με τα γνωστικά αντικείμενα, που θα έχουν σχέση με την αρχαιογνωσία, την φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τη μυθολογία, την οικολογία και γενικά τις ιδέες και τις αξίες που επιχωριάζουν ή προ έρχονται από την πολιτισμική παράδοση του Ολύμπου.
-Η δημιουργία και η λειτουργία Έδρας και Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, υπό την εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των συμβαλλόμενων Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και θα χορηγεί τίτλους σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Μυθολογίας και άλλων επιστημών που σχετίζονται με το αξιακό απόθεμα του Ολύμπου.
-Η ανάληψη και υλοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών Προγραμμάτων κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, η κατάρτιση-υλοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων που αξιοποιούν, προάγουν και βελτιώνουν τη γνώση και την πληροφορία, η υλοποίηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.
Επιπλέον:
-η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της περιφέρειας του Ολύμπου,
-η εκπόνηση μελετών κάθε είδους,
αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενή τομέα),
-η δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων και η προβολή των τουριστικών πόρων στα διοικητικά όρια των δήμων και της ευρύτερης περιοχής.
-Η οργάνωση και επέκταση των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την πυρασφάλεια των δασών, την καθαριότητα και την αισθητική των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, τη συντήρηση του πρασίνου και την επέκταση του.
-Η κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και πάσης φύσεως έργων στα πλαίσια των σκοπών της επιχείρησης, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες
Οι πόροι της προέρχονται από:
-το αντάλλαγμα
των υπηρεσιών που παρέχει
-έσοδα από τη συμμετοχή της σε προγραμματικές συμβάσεις κατά τη διάταξη του άρθρου 225 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων
-ανάληψη έργων και υπηρεσιών από τους δήμους βάσει της διάταξης του άρθρου 268 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων
-κρατικές ή άλλες επιχορηγήσεις
-τη συμμετοχή της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από
-κάθε άλλη πηγή.

http://alturl.com/aa8k

http://www.eptanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου