12 Δεκ 2024

Ισπανία: Διαφωνία για την κατάργηση του νόμου περί προσβολής του θρησκευτικού αισθήματος από τον Ποινικό Κώδικα

Η Ισπανική Επιτροπή Διαθρησκειακού Διαλόγου με ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, εκφράζει τη διαφωνία της με την κατάργηση του νόμου περί προσβολής του θρησκευτικού αισθήματος από τον Ισπανικό Ποινικό Κώδικα.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ήδη από τις 17 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Φέλιξ Μπολάνιος, υπουργός Προεδρίας, Δικαιοσύνης και Κοινοβουλευτικών Σχέσεων της Ισπανίας ανακοίνωσε μια συνολική μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης την κατάργηση του άρθρου 525 που τιμωρεί ως έγκλημα την προσβολή των θρησκευτικών αισθημάτων. Η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος αφορά την επίθεση, προσβολή, ακόμη και χλευασμό των θρησκευτικών αισθημάτων ενός ατόμου ή μιας ομάδας προσώπων. Συγκεκριμένα, το άρθρο 525 του Ισπανικού Ποινικού Κώδικα ορίζει:

«1. Εκείνοι που, προκειμένου να προσβάλουν τα αισθήματα των μελών μιας θρησκευτικής ομάδας, χλευάζουν δημόσια, προφορικά, γραπτώς ή μέσω οποιουδήποτε είδους εγγράφου, τα δόγματα, τις πεποιθήσεις, τις τελετουργίες ή κακομεταχειρίζονται επίσης δημόσια εκείνους που τις ασκούν, θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους οκτώ έως δώδεκα μηνών του μισθού τους. 2. Όσοι χλευάζουν δημόσια προφορικά ή γραπτά άτομα που δεν ομολογούν καμία θρησκεία θα υποστούν τις κυρώσεις που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο».

“Ως πολίτες και εκπρόσωποι των θρησκευτικών μας κοινοτήτων εκτιμούμε και σεβόμαστε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ως συνταγματικά κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμα (άρθρο 20.1.α), το οποίο ανήκει στις δημοκρατικές κοινωνίες. Όμως, την ίδια στιγμή που υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, ως πολίτες και πιστοί, διεκδικούμε επίσης το δικαίωμα των πιστών μας να ζουν με πίστη σε ένα κλίμα σεβασμού του θρησκευτικού αισθήματος, που προστατεύεται από άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία της συνείδησης (άρθρο 16) και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ηθική ακεραιότητα (άρθρο 15)“, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων εκφράζουν την επιθυμία τους να εργαστούν όλοι μαζί για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και αδελφικής κοινωνίας, και απευθύνουν έκκληση στους κυβερνήτες να μην λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Απευθύνουν επίσης έκκληση στους εκπροσώπους των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, να εργαστούν συνειδητά για την υπεράσπιση των καθολικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους επιλογές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των θρησκευτικών λατρειών στην Ισπανία, στην ισπανική γλώσσα, ΕΔΩ

Παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγγυάται με Σύμβαση ότι κράτος δικαίου σημαίνει, εξίσου, πολιτικό πλουραλισμό και θρησκευτικό πλουραλισμό, διακηρύσσοντας την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, καθώς και την ελευθερία της έκφρασης. Αυτά τα δικαιώματα είναι θεμελιώδη σε μία δημοκρατική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάργηση του άρθρου κατά των θρησκευτικών συναισθημάτων παραβιάζει, de facto και de jure, τα ίδια τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Συγκεριμένα:

Άρθρο 9 Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας

1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας ̇ το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία αλλαγής θρησκείας ή πεποιθήσεων, καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, μεμονωμένα ή συλλογικά, δημόσια ή κατ’ ιδίαν, μέσω της λατρείας, της διδασκαλίας και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων και τελετουργιών.
2. Η ελευθερία εκδήλωσης της θρησκείας ή των πεποιθήσεων δεν επιτρέπεται να αποτελέσει αντικείμενο άλλων περιορισμών πέρα από εκείνους που προβλέπονται από τον νόμο και αποτελούν αναγκαία μέτρα σε δημοκρατική κοινωνία για τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της δημόσιας τάξης, της υγείας ή της ηθικής, ή την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων.

Άρθρο 10 Ελευθερία έκφρασης

1. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης, καθώς και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς παρέμβαση δημοσίων αρχών και ασχέτως συνόρων. Το παρόν άρθρο δεν εμποδίζει τα Κράτη να υποβάλλουν τις επιχειρήσεις ραδιοφωνίας, κινηματογράφου ή τηλεόρασης σε καθεστώς αδειοδότησης.

2. Η άσκηση των ελευθεριών αυτών, δεδομένου ότι συνεπάγεται καθήκοντα και ευθύνες, μπορεί να υπαχθεί σε ορισμένες διατυπώσεις, όρους, περιορισμούς ή κυρώσεις, που προβλέπονται από τον νόμο και αποτελούν αναγκαία μέτρα, σε δημοκρατική κοινωνία, για την εθνική ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα ή τη δημόσια ασφάλεια, την προάσπιση της τάξης και την πρόληψη του εγκλήματος, την προστασία της υγείας ή της ηθικής, την προστασία της υπόληψης ή των δικαιωμάτων τρίτων, την παρεμπόδιση κοινολόγησης εμπιστευτικών πληροφοριών ή τη διασφάλιση του κύρους και της αμεροληψίας της δικαστικής εξουσίας.

Διαβάστε περισσότερα για τον νόμο περί βλασφημίας στην Ισπανία ΕΔΩ

Κεντρική φωτογραφία αρχείου: actualidadevangelica

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου