17 Αυγ 2024

Ουκρανία: Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Μητροπολίτη Αρσενίου

sbiatogorsk 

Υπό κράτηση βρίσκεται εδώ και 114 ημέρες στο Κέντρο Κράτησης του Δνείπερου, ο Καθηγούμενος της Λαύρας του Σβιατογκόρσκ, Μητροπολίτης Σβιατογκόρσκ κ. Αρσένιος.

Από 13 Αυγούστου έως τις 15 Αυγούστου 2024, το Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης του Σλαβιάνσκ, εξέτασε το ζήτημα που αφορούσε την παράταση της αντικανονικής κράτησης του Σεβασμιωτάτου.

Ο Εισαγγελέας Α. Λουτσένκο υπέβαλε αίτημα για παράταση της κράτησης, ενώ η υπεράσπιση και εννέα βουλευτές της Βερχόβνα Ράντα πρότεινε την απελευθέρωση του Μητροπολίτη Αρσενίου με εγγύηση.

Να αναφερθεί ότι στην ακροαματική διαδικασία δεν συμμετείχε και η Βουλευτής του "Λαού της Ουκρανίας" Βικτόρια Γκριμπ, η οποία υποστήριξε προσωπικά τον Μητροπολίτη Αρσένιο.

Το παρόν στο Δικαστηρίο έδωσαν μοναχοί και μοναχές Μοναστηριών της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και πλήθος πιστών και κατοίκων της περιοχής.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί το μαρτύριο που βίωσε κατά το τριήμερο ο Μητροπολίτης Αρσένιος, ο οποίος πήγε και ήρθε από το Κέντρο Κράτησης μέχρι το Δικαστήριο μέσα σε ένα πλέξι κλάς πάνω από 15 ώρες, χωρίς φαγητό και νερό.

Οι δικηγόροι ζήτησαν από το δικαστήριο να δώσουν στον Μητροπολίτη Αρσένιο τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις ακροάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που το δικαστήριο απέρριψε κατηγορηματικά με την πρόφαση του ύποπτου φυγής.

Ο Μητροπολίτης Σβιατογκόρσκ απαντώντας στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζω στην Λαύρα του Σβιατογκόρσκ πάνω από 30 χρόνια και παρέμεινα εκεί ακόμη και κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, ούτε τότε αλλά ούτε τώρα πρόκειται να διαφύγω. Έμεινα ακλόνητος όταν στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στάθηκαν 80 μέτρα απέναντι από το Ντονέτσκ, και έμεινα με τους αδελφούς και τους πρόσφυγες».

Ακόμη, ο Μητροπολίτης Αρσένιος πρόσθεσε ότι έδωσε μοναχικό, ιερατικό και Αρχιερατικό όρκο να διακονήσει στον τόπο που θα τον τοποθετήσει η Εκκλησία, και ο τόπος αυτός είναι η Λαύρα του Σβιατογκόρσκ.

Παρά τα επιχειρήματα αυτά που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, η Εισαγγελέας Τατιάνα Καούστοβα αποφάσισε να παραμείνει ο Μητροπολίτης Αρσένιος υπό κράτηση για άλλες 60 μέρες (εως και τις 13 Οκτωβρίου 2024).

Να σημειωθεί πως εαν η απόφαση αυτή δεν πέσει στο Εφετείο, ο Μητροπολίτης Σβιατογκόρσκ θα βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για σχεδόν 6 ολόκληρους μήνες.

Ο βουλευτης του κόμματος "Λαός της Ουκρανίας" Α. Ντμιτρούκ, αμέσως μετά την απόφαση δήλωσε: «Εγώ, όπως και οι άλλοι 8 από τους άλλους συναδέλφους μου, γράψαμε μια δήλωση και εγγυηθήκαμε για τον Μητροπολίτη Αρσένιο. Δυστυχώς ο δικαστής αγνόησε κυνικά το αίτημα μας! Αυτό δεν είναι απλώς μια συστηματική περιφρόνηση του νόμου, είναι σκόπιμη καταστροφή ενός ανθρώπου και, ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καταστροφής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Αρσένιος, σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, έκανε λόγο για ψευδείς αναφορές από τα ΜΜΕ και για γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τέλος, ο κ. Αρσένιος τόνισε ότι στο πρόσωπό του δικάζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς και η Λαύρα Σβιατογκόρσκ που είναι ένα σπίτι ενότητας για όλους τους Ουκρανούς.

sbiatogorsk 2

sbiatogorsk 2

Γραφείο ρεπορτάζ:romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου