3 Νοε 2023

Τσερκάσι Θεοδόσιος: «Ούτε ο Χρουστσόφ δεν ψήφισε τέτοιο νόμο για την Εκκλησία»

Συνέντευξη στον Διάκονο Serhiy Geruk παραχώρησε ο Μητροπολίτης Τσερκάσι κ. Θεοδόσιος, ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μεταφέροντας τις διώξεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην διεθνή κοινότητα.

Ακολουθεί παρακάτω η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου:

Σεβασμιότατε, γίνατε ο πρώτος επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που μίλησε από το ανώτατο διεθνές βήμα, τα Ηνωμένα Έθνη. Πώς κατέστη αυτό δυνατό;

Προφανώς, με την πρόνοια του Θεού. Γνωρίζοντας τις κατάφωρες παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στη χώρα μας, με προσέγγισαν αρκετές φορές διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αίτημα να μιλήσω στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Μου ζήτησαν να ενημερώσω διεθνείς διπλωμάτες από πρώτο χέρι για την παραβίαση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να μιλήσω ως θρησκευτικός εμπειρογνώμονας, καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία και επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διώκεται για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και την κανονική του θέση.

Πιστεύετε ότι η ομιλία Σας θα έχει αντίκτυπο;

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δώσει, και έχει ήδη δώσει, ώθηση στην κάλυψη αυτού του θέματος σε όλο τον κόσμο, του θέματος της σημερινής δίωξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και μου φαίνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει τελικά προχωρήσει. Πείτε μου, είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, στο κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, να υπάρξει θρησκευτικός διωγμός της κλίμακας που λαμβάνει χώρα τώρα στην Ουκρανία;

Είναι πέρα από τη φαντασία των ανθρώπων. Η τελευταία φορά που η Εκκλησία μας βίωσε τέτοιες διώξεις ήταν την εποχή του Γενικού Γραμματέα Χρουστσόφ.

Αλλά ακόμη και ο Χρουστσόφ δεν διανοήθηκε να ψηφίσει έναν κρατικό νόμο (!) που να απαγορεύει την Εκκλησία. Και τώρα προσπαθούν να το κάνουν. Ο θρησκευτικός διωγμός είναι ένα απόλυτο κακό.

Και το κακό πρέπει να καταπολεμηθεί, πρέπει να συρθεί στο φως της ημέρας. Στο κακό δεν αρέσει το φως και δεν αρέσει η δημοσιότητα. Στο φως της ημέρας, το κακό αναγκάζεται να σέρνεται, να βρίσκει δικαιολογίες και να υποχωρεί.

Σεβασμιότατε, τα βιντεοσκοπημένα μηνύματά Σας για την υπεράσπιση της Εκκλησίας από τον κατ' οίκον περιορισμό έχουν γίνει ένα μεγάλο στήριγμα και ενίσχυση στην πίστη και την ελπίδα για πολλούς πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, με βάση αυτά τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα σχηματίστηκε και κινήθηκε νέα ποινική υπόθεση εναντίον Σας, για την οποία παραλίγο να μπείτε σε προανακριτικό κέντρο, αλλά ο λαός εκλιπαρούσε τον Θεό για Σάς. Παρακαλώ πείτε μας αν σκοπεύετε να συνεχίσετε να καταγράφετε βίντεο για την υποστήριξη των πιστών;

Αν ο Κύριος με ευλογήσει και μου δώσει τη δύναμη, τότε βεβαίως. Αυτό είναι τώρα, κατά μία έννοια, το καθήκον μου, το χρέος μου προς τους πιστούς. Χρέος προς τον κλήρο, ο οποίος δεν έμεινε στην άκρη όταν είχα απόλυτη ανάγκη από προσευχητική βοήθεια και υποστήριξη. Σωστά είπατε ότι ο λαός εκλιπαρούσε τον Θεό.

Και είμαι υπόχρεος στους ανθρώπους. Αλλά θα πρέπει να μιλάτε μόνο όταν έχετε κάτι να πείτε. Και μόνο όταν είναι η ώρα να το πεις. Και κυρίως, πρέπει να λέει κανείς μόνο ό,τι θα ωφελήσει την Εκκλησία, θα την προστατεύσει και θα ενισχύσει τους πιστούς.

Και, επιπλέον, πρέπει ακόμη να αποκαταστήσω τον εξοπλισμό για τις βιντεοσκοπήσεις, διότι κατά την τελευταία έρευνα, οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας κατέσχεσαν όλους τους υπόλοιπους υπολογιστές και τα τηλέφωνα, ώστε να μην έχω πλέον τίποτα για να καταγράφω βιντεοσκοπημένα μηνύματα.

Έψαξαν επίσης σχολαστικά πληροφορίες που ετοίμαζα για τις μελλοντικές μου διευθύνσεις βίντεο, οι οποίες αποτελούσαν ξεχωριστό στοιχείο στο ένταλμα έρευνας.

Τι άλλο έψαχναν;

Σύμφωνα με την απόφαση του ανακριτή, έψαχναν για οτιδήποτε θα μου επέτρεπε να στέλνω βιντεοσκοπημένα μηνύματα στους πιστούς. Αλλά, προφανώς, το ανομολόγητο καθήκον τους ήταν επίσης να εμποδίσουν τη δυνατότητά μου να επιλύσω άμεσα τις υποθέσεις της επισκοπής Τσερκάσι, την οποία διευθύνω.

Κατάσχεσαν όλα όσα μου επέτρεπαν να εργάζομαι εξ αποστάσεως με τα έγγραφα της επισκοπής: τον υπολογιστή της επισκοπής, τους σκληρούς δίσκους με τα έγγραφα της επισκοπής, ακόμη και ένα πρωτόγονο τηλέφωνο με κουμπί.

Τίποτα από αυτά δεν είχε καμία σχέση με το "αδίκημα" που ερευνούσαν, αλλά τα κατέσχεσαν όλα. Και να λάβετε υπόψη σας ότι η προτελευταία έρευνα διεξήχθη από τους ίδιους αξιωματικούς της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας όπως και αυτή τη φορά. Οπότε ήξεραν ήδη πού ακριβώς βρίσκονταν τα πάντα.

Και πώς συμπεριφέρθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της έρευνας; Δεν ήταν λίγο αλαζονικοί;

Εντός των ορίων της ευπρέπειας. Εξάλλου, όλα εξαρτώνται από το πολιτισμικό επίπεδο του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από το επάγγελμά του, αν είναι υπάλληλος ασφαλείας, ταχυδρόμος ή ιερέας.

Το ίδιο ισχύει και εδώ. Κάποιοι από αυτούς διεκπεραίωσαν ήρεμα το διαδικαστικό καθήκον, ενώ άλλοι μου είπαν ότι "δεν υπάρχει Θεός, αλλά υπάρχει κάτι τέτοιο...", ότι "η εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα είναι μια νεκρή γλώσσα", κάποιος προσπάθησε να με κατηγορήσει ότι δημοσίευσα το βιβλίο μου για την Ποιμαντική Θεολογία στα ρωσικά, ότι δεν έχω αρκετά πατριωτικά σύμβολα στο σπίτι, αλλά υπάρχει ένα πορτραίτο—σύμβολο του αγίου αυτοκράτορα Νικολάου Β'.

Έτσι έπρεπε να πω στους αξιωματικούς ασφαλείας τις βασικές διατάξεις του Συντάγματος της Ουκρανίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιστορία των ευρωπαϊκών μοναρχιών και τα βασικά στοιχεία της Ορθοδοξίας. Με τη βοήθεια του Θεού, τουλάχιστον κάποια από αυτά ήταν χρήσιμα.

Σεβασμιότατε, ας επιστρέψουμε στην ομιλία Σας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μετά από αυτή την ομιλία, αποκτήσατε την ιδιότητα του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Τι σημαίνει αυτό;

Η ιδιότητα του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανοίγει ευρείες ευκαιρίες για τη μετάδοση αληθινών πληροφοριών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

Στην περίπτωσή μας, πρώτα απ' όλα, μιλάμε, φυσικά, για τη δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το καθεστώς αυτό ρυθμίζεται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ιδιότητα του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιτρέπει τη χρήση πόρων του ΟΗΕ για την προστασία τους, ο οποίος έχει ειδική εντολή, κανονισμούς και διαδικασίες προστασίας για τα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με τον ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με απλά λόγια, ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ τελεί υπό ειδικό έλεγχο όχι μόνο από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η φωνή του ακούγεται ταχύτερα και τα αντίποινα εναντίον του θα αντιμετωπίζονται με πιο σκληρή αντίδραση. Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να συγχέονται με τη νομική υπεράσπιση.

Πρόκειται για μια διαφορετική μορφή και έναν διαφορετικό τομέα εργασίας. Αν και μπορούν και πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, μερικές φορές στο πλαίσιο ομάδων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται αυτή την προστασία των δικαιωμάτων της τώρα περισσότερο από ποτέ.

Σεβασμιότατε, πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα Σας ιδιότητα ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει. Το νομικό τμήμα της επισκοπής Τσερκάσι απέστειλε μια 10σέλιδη έκκληση στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ουκρανικού Κοινοβουλίου με μια λεπτομερή πραγματική περιγραφή των πρόσφατων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επισκοπή μας.

Η προθεσμία των 10 ημερών εντός της οποίας το γραφείο του Διαμεσολαβητή θα μπορούσε να μας επιστρέψει το έγγραφο για διόρθωση έχει ήδη περάσει, οπότε τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργασιών του Διαμεσολαβητή για την προστασία των δικαιωμάτων μας. Ελπίζω ότι θα είναι αντικειμενικά και επαρκή.

Επιπλέον, με βάση τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχεδιάζουμε να συγκαλέσουμε μια ευρεία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εγγύς μέλλον για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρώτα απ' όλα, καλούμε ιεράρχες, κληρικούς και λαϊκούς που είναι έτοιμοι και ικανοί να υπερασπιστούν την Εκκλησία τους κατά τη διάρκεια διώξεων.

Είναι επίσης πιθανό ότι αν δεν αλλάξει τίποτα με την ελευθερία της συνείδησης στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον, ένας από τους τομείς προτεραιότητας της εργασίας μας θα είναι η προετοιμασία του υλικού για την υπόθεση σχετικά με την πρόληψη του εγκλήματος της γενοκτονίας κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (θρησκευτική ομάδα) βάσει της σχετικής Σύμβασης που υιοθετήθηκε με το ψήφισμα 260 (III) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 9 Δεκεμβρίου 1948.

Αλλά, βεβαίως, το πιο σημαντικό πράγμα σε κάθε επιχείρηση, και ακόμη περισσότερο σε μια επιχείρηση που είναι αρεστή στον Θεό, η οποία είναι η μαρτυρία της Αλήθειας και η υπεράσπιση της πίστης και της Εκκλησίας, είναι η ευλογία του Θεού και η βοήθεια του Κυρίου.

Ως εκ τούτου, ζητώ από τους πιστούς — τον κλήρο, τους μοναχούς και τους ορθόδοξους λαϊκούς, όπου κι αν ζουν — να στηρίξουν προσευχητικά την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υφίσταται διωγμούς, να παρακαλέσουν τον Κύριο για τη σωτηρία, τον εξαγνισμό και την ανανέωσή της.

Η κοινή θερμή προσευχή των πιστών είναι μια μεγάλη δύναμη που προσελκύει το έλεος του Θεού στη χώρα που υποφέρει και κάνει θαύματα.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου