16 Μαρ 2023

Ενστάσεις Πατριάρχη Ρουμανίας για το νέο Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία – Τα επίμαχα άρθρα

Με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, 13 εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα υπέγραψαν έγγραφο με το οποίο αιτούνται τα Θρησκευτικά να συμπεριληφθούν στις εξετάσεις για την απόκτηση Απολυτηρίου για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, ζητούν τη διαγραφή της έννοιας της διαφορετικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού από το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Παιδείας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Οι υπογράφοντες ζητούν επίσης την αφαίρεση, από το νέο Σχέδιο Νόμου για την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση, ορισμένων διατάξεων που σχετίζονται με τις νέες ιδεολογίες. Τα Θρησκευτικά ως σχολικό μάθημα είναι «ένα από τα λίγα που μελετώνται σε όλη την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση και το μόνο που έχει επικυρωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των γονέων», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο το οποίο στάλθηκε στην υπουργό Παιδείας Ligia Deca (Λίγκια Ντέκα).

Η συμπερίληψη των Θρησκευτικών στη λίστα επιλογών για τις εξετάσεις του Απολυτηρίου θα αποδείξει «τη μη διάκριση των Θρησκευτικών από τα άλλα σχολικά μαθήματα», και θα επιτρέψει στους μαθητές να αξιοποιήσουν και να επαληθεύσουν τις αποκτηθείσες δεξιότητές τους, όπως αναφέρεται.

«Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα και μπορεί να συμπεριληφθεί μεταξύ των θεμάτων στις εξετάσεις Απολυτηρίου, όπως ήταν στην προκομμουνιστική Ρουμανία, και όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ», είπε ο Vasile Bănescu, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης.

Το έγγραφο περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά προτεινόμενων διορθώσεων σχετικά με την οργάνωση της εκπαίδευσης των Θρησκευτικών, καθώς και την απαίτηση να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου για την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση ο ορισμός της «διαφορετικότητας», το άρθρο σχετικά με την υποχρέωση προώθησης της «διαφορετικότητας» στο σχολείο και τη φράση σχετικά με τον «σεξουαλικό προσανατολισμό» – «σύμφωνα με την αρχή της ανεξαρτησίας από κάθε μορφή ιδεολογίας».

«Η δημόσια εκπαίδευση στη Ρουμανία πρέπει να παραμείνει πλήρως προστατευμένη από κάθε μορφή ιδεολογίας», τόνισε ο Vasile Bănescu.

«Η χριστιανική θρησκεία είναι το πραγματικό θεμέλιο του ευρωπαϊκού ουμανιστικού πολιτισμού και ως τέτοια πρέπει να νοείται στο σχολείο. Η ίδια η ευρωπαϊκή επιστήμη καλλιεργήθηκε χάρη στον Χριστιανισμό», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

Το έγγραφο που στάλθηκε στην υπουργό:

Τι προβλέπουν τα άρθρα του Σχέδιου Νόμου για την Προπανεπιστημιακή Εκπαίδευση:

Το σχέδιο νόμου για την Παιδεία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας στις 9 Μαρτίου, και τα επίμαχα άρθρα είναι:

«Άρθρο 2. Το προπανεπιστημιακό εκπαιδευτικό σύστημα βασίζεται στις εξής αξίες:
παράγραφος 1) β) Διαφορετικότητα – σεβασμός και εκτίμηση διαφορετικών πολιτιστικών, εθνοτικών, προοπτικών ταυτότητας, προώθηση της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης, ενίσχυση και τη θετικοποίηση της ατομικής και συλλογικής αυτοεικόνας».

Άρθρο 224. Το διδακτικό προσωπικό έχει τις ακόλουθες υποχρεώσεις: ε) να προωθεί τη διαφορετικότητα, ως πηγή μάθησης, προκειμένου να δημιουργήσει συμπεριληπτικές και ανεκτικές συμπεριφορές στους μαθητές.

Άρθρο 11 (1) Σε μονάδες Προπανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους που προορίζονται για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και στις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε διαδικτυακό περιβάλλον από μονάδες Προπανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, απαγορεύονται οι διακρίσεις λόγω ηλικίας, εθνικότητας, φύλου, κοινωνικής προέλευσης, πολιτικού ή θρησκευτικού προσανατολισμού, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλου τύπου διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του σχολικού διαχωρισμού με τη συγκέντρωση μαθητών σε συγκεκριμένους σχολικούς χώρους, τάξεις, κτίρια, κατασκευές, τράπεζες ή δραστηριότητες και συμπεριφορές που παραβιάζουν ή προωθούν την παραβίαση των κανόνων ηθικής/συμπεριφοράς, σε οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης, είτε ως ψυχολογική βία – εκφοβισμός, είτε ως σωματική βία, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα ή συμπεριφορά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ή τη σωματική/ψυχική ακεραιότητα των δικαιούχων και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις και η προπαγάνδα πολιτικού χαρακτήρα καθώς και ο θρησκευτικός προσηλυτισμός».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας παραμένει ανοιχτό σε οποιαδήποτε παρατήρηση, πρόταση, με τη σημαντική διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται για νέα δημόσια συζήτηση δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή είχε ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2022.

Όλο το Σχέδιο Νόμου ΕΔΩ

Με πληροφορίες από Edupedu.ro,  https://basilica.ro/

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου