19 Φεβ 2023

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας - Οικουμενι(στι)κή συμπροσευχή στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Εκπρόσωποι των εν Αιγύπτω Χριστιανικών Ομολογιών στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου

Με την ευλογία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β', και σε συνεργασία των Συμβουλιών Εκκλησιών Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των εν Αιγύπτω Χριστιανικών Ομολογιών στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, με την ευκαιρία της "Ημέρας προσευχής για την ενότητα των Χριστιανών και την ειρήνη του κόσμου", την Παρασκευή 17 του μηνός Φεβρουαρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία  άγει τα σεπτά ονομαστήριά του ο "Πατριάρχης της αγάπης".

Κατά τη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι της Κοπτικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των λοιπών Προχαλκηδονίων Εκκλησιών, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας (των Λατινόρρυθμων και των Κοπτοκαθολικών), εκπρόσωποι της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, εκπρόσωποι της Ευαγγελικής Εκκλησίας Αιγύπτου και  παρατηρητές άλλων ομολογιών.

Στην εκδήλωση αυτή ανεγνώσθησαν αποσπάσματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη αναφερόμενα στην ειρήνη, που δυστυχώς τις μέρες αυτές δοκιμάζεται, και στην ενότητα των Χριστιανών, καθώς η ειρήνη και η ενότητα είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και της εν Χριστώ ζωής.

Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η περαιτέρω προώθηση και συνέχιση του Διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών, που πραγματοποιείται σε επίπεδο Εκκλησιαστικών Ηγεσιών.

Ο Διάλογος μεταξύ των Εκκλησιών κατά τόν 20ό αιώνα ξεκίνησε επίσημα τη δεκαετία του ΄60, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου, που συναντήθηκαν στα Ιεροσόλυμα το 1964.

 Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β', ευρισκόμενος σε ιεραποστολική περιοδεία στην Αφρική, εκπροσωπήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμ. Δαμασκηνό, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη της Συνάξεως και τους μετέφερε την αδελφική αγάπη και τις θερμές ευχές του Μακαριωτάτου.

Στη συνέχεια μίλησε για την Ιερότητα του σκοπού αυτής της Συνάξεως και την εν Αγίω Πνεύματι ενότητα των Εκκλησιών και για την ειρήνη.

1. Ο Πανοσιολογιώτατος αναφέρθηκε στην επίσημη και ιστορική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β' στην Αμερική (Οκτώβριος 2022), κατά την οποία η Α.Θ.Μ. παρέλαβε το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, Ιεραρχών, Αρχόντων και μελών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στην εγκάρδια συνάντηση του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν.

Στην συνάντηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο σε θερμό και εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο για τις θαρραλέες στάσεις του για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και για το μεγάλο ιεραποστολικο, πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στην Αφρική.

2. Ο π. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στην επίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας

και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β' την 21η Ιανουαρίου 2023, στην έδρα της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, στο Βατικανό, που πραγματοποίησε, κατόπιν προσκλήσεως της Α.Α. του Πάπα Ρώμης κ.κ. Φραγκίσκου, και την συνάντηση που είχε μαζί του.

Ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Εκκλησιών οτι σε αυτή την επίσκεψη ο Μακαριώτατος παρουσίασε το πολυδιάστατο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο που αναπτύσσει το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε ολόκληρη της Αφρικανική ήπειρο, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Τόνισε επίσης στους εκπροσώπους των Εκκλησιών οτι οι δύο Προκαθήμενοι επεσήμαναν ότι στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση, η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό πρόβλημα, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική ανισότητα, η προστασία της παιδικής ηλικίας και της γυναίκας, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η κρίση αρχών και αξιών είναι βασικά αποτελέσματα του αποχριστιανισμού του κόσμου και της αποιεροποίησης του ανθρώπου.

Γι' αυτό η προσπάθεια και ο αγώνας όλων των χριστιανικών ομολογιών πρέπει να είναι κοινός.

3. Ενημέρωσε επίσης ο Πανοσιολογιώτατος για την έμπρακτη στήριξη της Α.Θ.Μ. στον  Πατριάρχη Αιθιοπίας Αμπούνα Ματθία και την περί αυτόν Σύνοδο και όλους τους πιστούς της Εκκλησίας της Αιθιοπίας, η οποία πρόσφατα δοκιμάσθηκε από αποσχιστικές τάσεις.

Τέλος, στην μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχικού Κέντρου Μελετών και Διαλόγου, που εδρεύει στην Ιερά Μονή, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην πορεία του διαχριστιανικού Διαλόγου εντός της Αιγύπτου.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της Α.Θ.Μ.  άπαντες υπέβαλαν εόρτιες ευχές υπέρ της υγείας και μακροημερεύσεως του Μακαριωτάτου επ'ευκαιρία των σεπτών ονομαστηρίων του και ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και την σημαντική συμβολή του για την ενότητα των χριστιανών και την ειρήνη.

romfea.gr

2 σχόλια:

  1. Όλοι πια οι Έλληνες προκαθημενοι αυτοαποκαλουνται ως πατριαρχαι της αγάπης.σιγα τα αυγά.αν γνώριζαν τι σημαίνει αγάπη θα είχαν πάει στην έρημο να κλαυσουν για τα εγκλήματα που έχουν κάνει πανορθοδοξως.βλεπε Ουκρανία κ λ π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή