28 Ιαν 2023

ΕΕ: Δεν θέλει να μπει φραγμός στην παράνομη μετανάστευση!

64% αύξηση παραουσίασε πέρισυ η παράνομη μετανάστευση στις χώρες τις ΕΕ. Και όμως επιμένει ότι δεν έχει χρήματα για τείχη και συρματοπλέγματα στα σύνορα...

ΕΕ: Δεν θέλει να μπει φραγμός στην παράνομη μετανάστευση!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την Πέμπτη την αντίθεσή της στη χρηματοδότηση της ΕΕ για τείχη ή φράχτες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αίτημα που υπέβαλαν ορισμένες χώρες μέλη, και πιο πρόσφατα η Αυστρία.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για αυτό. Αν έπρεπε να ξοδέψουμε χρήματα σε τοίχους ή φράχτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», είπε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον όταν ρωτήθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη.

Τη Δευτέρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε τα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράχτης από τη Σόφια για να αποτρέψει την άφιξη μεταναστών. Ανέφερε ότι «υποστήριξε» το αίτημα του Βούλγαρου Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ προς την Επιτροπή να λάβει «δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση αυτού του φράχτη, προκειμένου να παράσχει πραγματική προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρόκειται για τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drones, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία είναι ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όσον αφορά την υποστήριξη αυτής της χώρας σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε η καγκελάριος, ο οποίος σκοπεύει να θέσει το θέμα στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.

«Έντονη» συζήτηση

Η χώρα του, αντιμέτωπη με μια απότομη αύξηση των αιτήσεων ασύλου, είχε μπλοκάρει, τον Δεκέμβριο, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, φοβούμενη ότι αυτό θα αύξανε τις αφίξεις μεταναστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε την Πέμπτη στη Στοκχόλμη ότι «είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ασφαλούς ταξιδιού εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας συζήτησης που υπόσχεται να είναι έντονη».

Ήδη τον Οκτώβριο του 2021, δώδεκα χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή τέτοιων περιφράξεων. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα εκφράσει την άρνησή της. «Υπάρχει μια μακροχρόνια κοινή θέση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλέγματος και τειχών», είχε επιβεβαιώσει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας, Ursula von der Leyen.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, είχε εν τω μεταξύ ανοίξει το δρόμο για μια τέτοια χρηματοδότηση, πιστεύοντας ότι ήταν «νομικά εφικτό».

Εκτελούνται μόνο το 21 των «επιστροφών»!

Στη Στοκχόλμη, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να αυξήσουν την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, υποστηρίζοντας ορισμένοι να περιορίσουν περαιτέρω την έκδοση βίζας σε υπηκόους «μη συνεργάσιμων» κρατών». «Βλέπουμε τις παράτυπες αφίξεις να αυξάνονται. Η αποστολή πίσω εκείνων στους οποίους αρνήθηκε το άσυλο στην Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», δήλωσε η υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, η χώρα της οποίας ασκεί την εξαμηνιαία Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Από τις 340.500 αποφάσεις «επιστροφής» που εκδόθηκαν το 2021 σε ευρωπαϊκές χώρες, το 21% εφαρμόστηκε πραγματικά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέθηκε σε ισχύ το 2020 ένας μηχανισμός για τη χρήση θεωρήσεων ως μοχλός για την ανάκτηση των υπηκόων τους από τρίτες χώρες. Η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θεωρεί «κρίσιμης σημασίας να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτού του μηχανισμού... Υπάρχουν ορισμένες τρίτες χώρες για τις οποίες θα μπορούσαν να ληφθούν γρήγορα μέτρα για τη βελτίωση του σημερινού επιπέδου συνεργασίας, το οποίο είναι ανεπαρκές».

(AFP)

Yποβάθμιση της FRONTEX.

Αλλωστε οι προθέσεις της Κομισιόν εκφράστηκαν με την ριζική υποβάθμιση της FRONTEX.

Ο νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων -FRONTEX - θέλει το μεταναστευτικό χάος μεγαλύτερο από ποτέ: «Θέλω να ανοίξω τις πόρτες», είπε ο Χανς Λάιτενς.

Ο Χανς Λάιτενς, πρώην διοικητής της ολλανδικής στρατιωτικής αστυνομίας, είναι ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης της ΕΕ, Frontex. Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου υποσχέθηκε:

Οι αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών θα καταργηθούν.

Η Frontex κατηγορείται από ΜΚΟ ότι απωθούσε μετανάστες από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και απέκρυψε αυτό το γεγονός. Όπως είπε ο Λάιτενς, γνωρίζει ότι η εμπιστοσύνη στη Frontex έχει χαθεί και θέλει να την αποκαταστήσει. "Οι απελάσεις δεν είναι νόμιμες",  επεσήμανε ο Λάιτενς, "απαγορεύονται. Είμαι υπεύθυνος να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι μου δεν εμπλέκονται σε αυτό που ονομάζεται απέλαση. Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά σαφές, και αυτό είναι το νομικό πλαίσιο στο οποίο εργάζομαι ."

Σύμφωνα με τον Λάιτενς, η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων συμβαδίζουν. Υποσχέθηκε επίσης επανειλημμένα ότι η Frontex θα λειτουργεί με διαφάνεια υπό την ηγεσία του. Ο νέος διευθυντής προσπαθεί να προσεγγίσει μη κυβερνητικές οργανώσεις που κατηγορούν την υπηρεσία ότι συνεργάζεται, για παράδειγμα, με την Λιβυκή Ακτοφυλακή.

Δεν είμαι ο σκηνοθέτης που θέλει να βάλει φράχτη γύρω από τη Frontex,  λέει. «Θέλω να ανοίξω τις πόρτες. Οι ΜΚΟ είναι ευπρόσδεκτες να ενημερώσουν εμάς και εμένα. Και τους διαβεβαιώνω ότι θα έχουν απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - παρά τις επικρίσεις του στην αντιπροσφυγική του Ντόναλντ Τραμπ - επιθεωρεί τείχος απώθησης προσφύγων στα σύνορα με το Μεξικό...

Πηγή: https://mandiner.hu/cikk/20230120

https://www.origo.hu/nagyvilag/20230120-frontex-uj-vezetojenek-politikaja.html

…………………………………………………..

«Δεν θα χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή τοίχων και φραχτών για τους μετανάστες» διαμηνύει η ΕΕ

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/9352472/den-tha-chrimatodotisoume-tin-kataskevi-toichon-kai-frachton-gia-tous-metanastes-diaminyei-i-ee

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι΄αυτό» τονίζει η Ίλβα Γιόχανσον

Την αντίθεσή της στη χρηματοδότηση από την Ένωση τοίχων και φραχτών για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, αίτημα που έχει διατυπωθεί από πολλές χώρες μέλη ανάμεσά τους πρόσφατα η Αυστρία, επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη (26/1) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι΄αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.

Ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ επισκέφθηκε πρόσφατα τα σύνορα ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Τουρκία, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράκτης από την Σόφια για να εμποδισθεί η είσοδος μεταναστών. Ο καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ προς την Κομισιόν για την χορήγηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράκτη, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Πρόκειται για τον τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drone, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όταν πρόκειται για την υποστήριξη της χώρας σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος και θα εγείρει το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αυστρία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου και πρόβαλε τον Δεκέμβριο βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, φοβούμενη ότι θα αυξήσει περαιτέρω της αφίξεις μεταναστών.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε σήμερα στη Στοκχόλμη ότι «είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε να έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ασφάλεια εντός του ευρωπαϊκού χώρου». «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας συζήτησης που προβλέπεται έντονη».

Τον Οκτώβριο 2021, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τέτοιων φρακτών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει άρνηση.

«Υπάρχει από παλιά μία κοινή θέση στην Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλεγμάτων και τοίχων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

……………………………………………

Δείτε και -FRONTEX: «Ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου