21 Νοε 2022

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ευχή και προσπάθεια» για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών

 

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ευχή και προσπάθεια» για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων – Καθολικών

Κοινό εορτασμό του Πάσχα από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία επιθυμεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, όπως επανέλαβε σε ομάδα ιταλών κληρικών και δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν το Φανάρι.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ • psilos@naftemporiki.gr

Την ευχή του για κοινό εορτασμό του Πάσχα από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε ομάδα ιταλών κληρικών και δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν το Φανάρι.

«Ευχόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε σύντομα την απαραίτητη λύση, που θα επιτρέψει σε όλους τους Χριστιανούς όλου του κόσμου να εορτάσουν την πιο σημαντική εορτή της πίστης μας την ίδια ημερομηνία» τόνισε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, όπως έγραψαν ιταλικές ιστοσελίδες και επιβεβαίωσε η «Ναυτεμπορική».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τόνισαν στη «Ναυτεμπορική» ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επαναλάβει τη θέση του αυτή και πριν έναν χρόνο, κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, στη Βουδαπέστη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «στις 1 και 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη συνέδριο με θέμα την προετοιμασία των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το 2025 για τα 1700 χρόνια της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, που καθιέρωσε το περιεχόμενο της χριστιανικής μας πίστης».

Η σπουδαιότητα της Συνόδου της Νίκαιας

Η Σύνοδος της Νίκαιας καταδίκασε την αρειανική αίρεση, η οποία αρνήθηκε τη θεία φύση του Χριστού. Θεωρείται η σπουδαιότερη Σύνοδος της Εκκλησίας, καθώς αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις μεταγενέστερες, οικουμενικές και τοπικές συνόδους. Η σπουδαιότητά της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι καθόρισε και τον ακριβή χρόνο εορτασμού του Πάσχα, έτσι ώστε να εορτάζεται παγκοσμίως, σε Ανατολή και Δύση, την ίδια ημέρα, συμβάλλοντας έτσι στην εορτολογική και λειτουργική ενότητα της ενιαίας, τότε, Χριστιανοσύνης και θέτοντας τέρμα σε μια μακροχρόνια ενδοεκκλησιαστική έριδα που προηγήθηκε.

Το συνέδριο αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό, ως ένα βήμα προς την ενότητα που όλοι περιμένουν, τον κοινό εορτασμό του Πάσχα. «Δυστυχώς δεν το γιορτάζουμε μαζί για πολλούς αιώνες – τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές μας στο πλαίσιο της επετείου στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης. Ο Παναγιώτατος Πάπας Φραγκίσκος έχει τις καλύτερες προθέσεις. Ίσως δεν χρειάζεται να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, αλλά θέλω να τονίσω ότι τόσο η Ορθόδοξη, όσο και η Καθολική Εκκλησία έχουν αυτή την καλή πρόθεση: Να ορίσουν επιτέλους μια κοινή ημερομηνία για τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού. Ελπίζουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα αυτή τη φορά» τόνισε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μια κοινή στρατηγική των δύο Εκκλησιών για να σταματήσει η αδελφοκτόνος σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Ο Πάπας δεν είναι μόνο θρησκευτικός αρχηγός, αλλά και αρχηγός κράτους. Είναι πολύ γενναίος στο να λέει την αλήθεια. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι μόνο εγώ προσωπικά, έχει καταδικάσει από την αρχή αυτόν τον πόλεμο. Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Μίλησα κατά του πολέμου. Εναντίον του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Πούτιν, εναντίον του αδελφού μου Πατριάρχη Κύριλλου, ο οποίος δυστυχώς ευλόγησε την επιθετικότητα από την αρχή. Έπρεπε όμως να το κάνω. Στο όνομα της χριστιανικής μας πίστης και όχι μόνο. Μου φαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι που σκέφτονται σωστά δεν μπορούν παρά να καταδικάσουν αυτόν τον πόλεμο» τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου για την ειρήνη στην Ουκρανία. «Ο Πάπας συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ειρήνη, ζητεί από άλλους αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών να ενεργήσουν ως μεσολαβητές, σκεφτείτε μόνο τη δράση του προέδρου Μακρόν. Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται σε καθολικούς και μη καθολικούς αρχηγούς κρατών που θέλουν να εργαστούν για την ειρήνη, θέλει να ευαισθητοποιήσει το σύνολο του κόσμου στο πρόβλημα. Σε ένα από τα μηνύματά του για την 1η Ιανουαρίου, πριν από μερικά χρόνια, είπε ότι δεν μπορείς να έχεις ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Μια δήλωση που ισχύει πάντα. Δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, το επαναλαμβάνω συχνά στις ομιλίες μου» σημείωσε με έμφαση ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

naftemporiki.gr,11 Νοεμβρίου 2022

8 σχόλια:

  1. Θέλω νά δω πώς θά αντιδράσουν οι Επίσκοποι τής Ορθοδοξίας στην ένωση αυτή, η οποία απαγορεύεται από τούς ιερούς κανόνες τής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, γιατί ο παπισμός δεν είναι εκκλησία, αλλά αίρεση τού Χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά τώρα δεν είναι δύσκολος ο κοινός εορτασμός. Αφού γιορτάσαμε την Ανάσταση Σάββατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι να απορει κανεις με τους επισκοπους της Ελλαδικης Εκκλησιας. Καταπινουν αμασητη οποια βλασφημια εκπορευεται απο στοματος Βαρθολομαίου. Οι παπικοι ειναι αιρετικοι κι ο Κωναταντινουπολεως ετοιμαζεται να συνεορτασει το Πασχα του 2025 μαζι τους. Τι περιμενουν, να φτασει αυτο το Πασχα για να αντιδρασουν; Οι αγιορειτες, αισθανονται μηπως την αναγκη να διαμαρτυρηθουν; ουτε ενας για δειγμα δεν αντιδρα.. Πορωμενες συνειδησεις. Απιστευτα χαμηλα μεγεθη ιερωμενων. Κι ο ταλαιπωρος ορθοδοξος κοσμος αηδιασμενος δεν εχει εναν ηγετη πνευματικο να βγει μπροστα, να συνεγειρει συνειδησεις, να εκφρασει την αγανακτηση του. Πως μας καταντησαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εορτασμός συνίσται στήν επιτέλεση της θειας λειτουργείας, στην ιερούργηση της θείας ευχαριστείας.

    Οταν ο "σκασίλα μου" υποψυθιρίζει κοινό εορτασμό με τους παπικούς, εννοεί κοινό ποτήριο..

    Το ξεφούρνισε αρκούντως συνεσυαλμένως πλήν σαφώς στην Ουκρανία την 23η Αυγούστου 2021.

    Σκασίλα του εαν αυτό σημαίνει αποδοχή της παπικής ειδωλολατρείας μέσα στην Ορθοδοξία.

    Δεν θα τον ξυρίσει κανείς εκ των ζώντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν θέλει ο Πάπας να ακολουθήσει κι αυτός τις αποφάσεις της Α Οικουμενικής Συνόδου ας το κάνει. Δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια από εμάς. Όπως και για όλα τα υπόλοιπα που χωρίζουν τους παπικους από την Αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, ο καθορισμός του εορτασμού του Πάσχα έγινεν από την Α' Οικουμενικήν Σύνοδον και όχι με συμφωνία ανθρώπων, όπως φαίνεται εδώ ότι θα γίνη νέος κσθοριδμίς.

      Διαγραφή
  6. "Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα". Όποιος θέλει ν' ακολουθήσει την ευχή του πατριαρχη επειδή είναι ο πατριάρχης, γνωρίζω πολλούς που θα τον ακολουθήσουν πιστά και μάλιστα με πολύ πείσμα ας κάνουν ότι θέλουν. Το μόνο που εύχομαι είναι να το εμποδίσει Ο Παντοδύναμος αλλα κι αν δεν το εμποδίσει ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ τον πατριαρχη και τους πετιξ αυτου δεσποταδες ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΠΩΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το σχίσμα στην ελλαδική Εκκλησία έχει ήδη γίνει στις συνειδήσεις των όντως Ορθοδόξων από την άνοιξη του 2020 όπου και απηγορεύθη επί διμήνου η τέλεση Θείας Λειτουργίας. Το 2025 το υπάρχον σχίσμα θα περάσει από τις συνειδήσεις στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή