10 Νοε 2022

Κύπρος - Κρίσιμα σενάρια και ασκήσεις συμμαχιών για νέο Αρχιεπίσκοπο

Κρίσιμα σενάρια και ασκήσεις συμμαχιών για νέο Αρχιεπίσκοπο

Με παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστη δυνατόν, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», να ταξιδέψει τόσο «απλά» στην Κύπρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και να μπορεί να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη χωρίς οποιεσδήποτε περιττές διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται, πως μόλις το περασμένο Σάββατο οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να εισέλθει στη χώρα και ουσιαστικά τελούσε υπό περιορισμό στο λιμάνι της Σμύρνης για περίπου 6-7 ώρες.

Ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στην Κύπρο με ιδιωτικό αεροπλάνο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι αμερικανικών συμφερόντων και θα διατεθεί αποκλειστικά για τη μεταφορά του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν.  Πληροφορίες του «Φ» επιμένουν, ότι μπορεί μεν ο Παναγιότατος να κατέρχεται στην Κύπρο επειδή σέβεται και τιμά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά η κάθοδός του δεν είναι άσχετη και με τη διαδοχή στον θρόνο.

Δεν έγινε γνωστό κατά πόσον ο Πατριάρχης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με οποιονδήποτε από τους Συνοδικούς, κάτι το οποίο λόγω του πιεσμένου προγράμματος ίσως δεν είναι εφικτό, αλλά εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι τουλάχιστον θα μεταφέρει κάποιο μήνυμα σχετικό με τις εκλογές. Αν και η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτοκέφαλη και θεωρητικά ουδείς μπορεί ή δικαιούται να παρεμβαίνει, ο λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχη, λόγω των διαχρονικά στενών σχέσεων με την Εκκλησία της Κύπρου, μετρά. Όπως μας υπεδείχθη, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε να αντιμετωπίσει τις «επεκτατικές διαθέσεις» της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαδραμάτισε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο και μάλιστα με κόστος, υπό την έννοια ότι δέχτηκε την αμφισβήτηση από μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία από το 2020 μέχρι τον θάνατό του δεν συλλειτούργησαν μαζί του.

Ο Πατριάρχης δεν ξέχασε τη στήριξη αυτή σε μια καθοριστική περίοδο για την ορθόδοξη Εκκλησία και όπως μας ελέχθη, θα ευνοούσε την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου ο οποίος συμπορεύτηκε μαζί του σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Φ», θα προτιμούσε την ανάδειξη συγκεκριμένου Ιεράρχη χωρίς να τον «χαλά» η ανάδειξη δεύτερου, ο οποίος συνέπλεε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Η επιρροή του Παναγιοτάτου ήταν και ο λόγος για τον οποίο Συνοδικοί οι οποίοι είχαν διαφωνήσει στο ουκρανικό ζήτημα, έκαναν βήματα «ειρήνευσης» προς το μέρος του.

Ο μόνος από τους εν δυνάμει υποψηφίους για τον θρόνο που δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο συμπερίληψής του στο τριπρόσωπο, δηλαδή στους τρεις μητροπολίτες οι οποίοι θα εκλεγούν από τον λαό και των οποίων τα ονόματα θα τεθούν ενώπιον της Συνόδου για ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου, είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ο οποίος θεωρείται ο πλέον λαοφιλής.  

Στο μεταξύ, τα επιτελεία των υποψηφίων άρχισαν να μετρούν τα κουκιά τους εντός της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο και η σούμα που κάνουν κάποιοι δεν φαίνεται να βγαίνει. Μάλιστα, με βάση τους συσχετισμούς, συγκεκριμένο επιτελείο θεωρεί πως είναι ορατό το ενδεχόμενο ο νέος Αρχιεπίσκοπος να αναδειχθεί με κλήρωση, κάτι το οποίο αν συμβεί θα είναι για πρώτη φορά. Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μειώθηκαν σε 16 από 17 που ήταν, οπόταν η ισοψηφία κατά την ψηφοφορία εντός της Συνόδου, είναι πιθανή, όχι μόνο λόγω του ότι ο αριθμός των μελών της είναι ζυγός αλλά και επειδή οι συσχετισμοί συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, όλα θα εξαρτηθούν από το ποιοι θα συμπληρώσουν τον τριπρόσωπο. 

Για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου της ισοψηφίας, μέλη της Ιεράς Συνόδου, εν δυνάμει υποψήφιοι για τον θρόνο, φέρονται να είχαν ήδη επαφές με Ιεράρχες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική ισχύ στη Σύνοδο και δεν διεκδικούν τον θρόνο. 

Ο «Φ» πληροφορείται πως έγιναν ασκήσεις επί χάρτου ως προς τα πιθανά αποτελέσματα της ψηφοφορίας ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. 

Πέραν του Μητροπολίτη Λεμεσού, σύμφωνα με εκτιμήσεις μερικών επιτελείων, τη δεύτερη θέση θεωρείτο ότι θα καταλάμβανε ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, αν και κάποιοι εκτιμούν πως κάποιες κινήσεις ίσως διαφοροποιήσουν τη σειρά κατάταξης. Πάντως, το περιβάλλον του Μητροπολίτη Ταμασού θεωρεί πως ο Πανιερότατος εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, η οποία αποτελεί σημαντικό εφόδιο στη μάχη της διαδοχής.

Στο παιγνίδι και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την ελληνική κυβέρνηση, ενώ και οι ΗΠΑ δεν θα είχαν πρόβλημα να εκλεγεί λόγω και της στάσης του στο Ουκρανικό.

Με αρκετές πιθανότητες φέρεται και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του τέως Αρχιεπισκόπου, με σημαντικά ερείσματα και εντός της Συνόδου. Παράλληλα, είναι ο μόνος που διαφοροποιείται στο Κυπριακό και θεωρείται ότι μπορεί να βρει ισχυρή υποστήριξη από όσους πολίτες έχουν την ίδια προσέγγιση στο εθνικό θέμα.

Πάντως, παρόλον ότι ουδείς Συνοδικός μιλά δημοσίως για το θέμα της διαδοχής, ενόψει της κηδείας που θα τελεστεί το Σάββατο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τα βλέμματα στραμμένα στη Σύνοδο της προσεχούς Δευτέρας, αφού κατά τη διάρκειά της θα εξεταστούν τα διαδικαστικά της εκλογικής διαδικασίας.

Ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο διαφοροποίησης κάποιων χρονοδιαγραμμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιες προθεσμίες που δίνονται από το καταστατικό, αλλά αυτές μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Σημάδεψε την Εκκλησία για αιώνες

Ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος σε χθεσινές δηλώσεις του στην Αρχιεπισκοπή ανέφερε πως όσοι έζησαν τον τέως Αρχιεπίσκοπο, γνωρίζουν ότι «θα περάσουν πολλοί αιώνες για να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να ξεφύγει από τη σκιά του». «Ήταν τόσες οι μεταρρυθμίσεις που έκανε, τόσες οι τομές που επέφερε και στη διοίκηση και στην οργάνωσή της, που θα τον θυμάται η Εκκλησία για πάντα», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης, πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζούσε με μεγάλη απλότητα και έπρεπε κάποιος να τον αναζητήσει για να ανακαλύψει αυτή τη μεγαλοσύνη του. Δυστυχώς, πρόσθεσε, τα ανθρώπινα έχουν ένα τέλος, «γι’ αυτό και από χθες κατά άνθρωπον λυπούμαστε για την απώλειά του». Είπε επίσης πως από αύριο θα εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η εξόδιος ακολουθία. 

Στο μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε χθες: «Αυθορμήτως αποφασίσαμε να μεταβώμεν εις Λευκωσίαν για να προστώμεν την εξοδίου Ακολουθίας του εκλιπόντος Προκαθημένου το προσεχές Σάββατο». Σημείωσε δε, πως ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος ήταν «θερμός και ανυποχώρητος υπερασπιστής των απαραγράφτων δικαίων και της πανορθοδόξου ευθύνης του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πρώτη φορά τόσες έξωθεν παρεμβάσεις

Ίσως για πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά δρώμενα παρατηρούνται τόσες πολλές έξωθεν παρεμβάσεις. Με βάση όσα διαρρέουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος ενδιαφέρεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επιθυμία των τριών αυτών παραγόντων να μην αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος ο οποίος θεωρείται φιλορώσος.

Οι πιο πάνω έκαναν τις επιλογές τους ενώ στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους έχουν και εναλλακτικές επιλογές. Αυτός που μπορεί να επιδράσει περισσότερο σε επίπεδο Ιεράς Συνόδου είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας και των ΗΠΑ, μπορούν περισσότερο να στηρίξουν την προσπάθεια κάποιων υποψηφίων ώστε να περάσουν στο τριπρόσωπο, παρά να επηρεάσουν τη Σύνοδο. Βεβαίως, λόγο στα πιο πάνω, ως ένα σημείο, έχει και ο λαός. Διότι, για να αναδειχθεί κάποιος Αρχιεπίσκοπος, πρέπει πρώτα να προκριθεί.     Β.Β.

philenews.com,09 Νοεμβρίου 2022,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου