1 Αυγ 2022

Στην Ουκρανία επιδρομείς της «ΟΕΟ», με τη συνδρομή των Αρχών, απροκάλυπτα κάνουν καταλήψεις ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

 

Κίεβο, 27 Ιουλίου 2022

Στα χωριά Πεσκόβκα και Ντμίτροβκα της Περιφέρειας Κιέβου οπαδοί της «ΟΕΟ», με τη συνδρομή των Αρχών έκαναν κατάληψη ναού

Στο χωριό Πεσκόβκα της Περιφέρειας Κιέβου, στις 18 Ιουλίου, οπαδοί της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» («ΟΕΟ»), με τη συνδρομή των τοπικών Αρχών, έκαναν κατάληψη του Ιερού Ναού του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ και με κυνισμό λεηλάτησαν την περιουσία του γραφείου τελετών της εκκλησίας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στο χωριό Πεσκόβκα της Περιφέρειας ΚιέβουΟ Ιερός Ναός του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στο χωριό Πεσκόβκα της Περιφέρειας Κιέβου

Μετά από τέσσερις μήνες πίεσης πάνω στον ιερέα και στην κοινότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΟΟΕ), οι σχισματικοί «σφράγισαν» τις πόρτες του ναού με ηλεκτροσυγκόλληση.

Σύμφωνα με τον εφημέριο του Ναού, τον πρωθιερέα Γεώργιο Γιουρτσούκ, στις 16 Απριλίου του 2022, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του χωριού, Βλαντίμιρ Λουζκόβ, τον κάλεσε στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι η λειτουργία της ενορίας του Ναού πρέπει να τερματιστεί. «Σας δίνω προθεσμία τριών ημερών: ή θα παραδώσετε εκουσίως όλα τα υπάρχοντά σας στην “ΟΕΟ”, ή, αλλιώς, θα τα πάρουμε δια της βίας», όπως μετέφερε o ιερέας τα όσα του είχε διαμηνύσει ο επικεφαλής του χωριού.

Επιδρομείς με τη συνδρομή των Αρχών έκαναν κατάληψη του ναού στο χωριό Πεσκόβκα της Περιφέρειας του ΚιέβουΕπιδρομείς με τη συνδρομή των Αρχών έκαναν κατάληψη του ναού στο χωριό Πεσκόβκα της Περιφέρειας του Κιέβου

Όμως, ο εφημέριος αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραδώσει το ναό στην «ΟΕΟ».

Στις 24 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, μια ομάδα αγνώστων είχε μπλοκάρει με αλυσίδες την είσοδο στην αυλή του ναού και δεν επέτρεπε τους ανθρώπους να μπουν για να ευλογήσουν τα πασχαλινά εδέσματα. Οι επιδρομείς απαιτούσαν εκ νέου να παραδώσουν το ναό στην «ΟΕΟ» και εξαπέλυαν απειλές. Οι ενορίτες απευθύνθηκαν στην αστυνομία.

Στις 3 Μαΐου, ο επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού Λουτσκόβ ήρθε στο ναό με συνοδεία τεσσάρων ατόμων και έθεσε στον ιερέα τον ίδιο όρο: «Ή θα αρνηθείτε την περιουσία σας για χάρη της «ΟΕΟ» ή θα την πάρουμε οι ίδιοι».

Μετά από αυτό, ο επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού έδωσε εντολή στο τοπικό γραφείο τελετών να απαγορεύουν στον ιερέα να τελεί νεκρώσιμες ακολουθίες.

Στις 17 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της ιερής ακολουθίας, έξω από το ναό συγκεντρώθηκαν επιδρομείς της «ΟΕΟ» και οπαδοί του επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού και προκαλούσαν, παρενοχλώντας τη διεξαγωγή της ιερής ακολουθίας. Όσο οι ενορίτες ήταν απασχολημένοι με την τέλεση της ιερής ακολουθίας, οι επιδρομείς έβγαλαν την κλειδαριά από την πόρτα της εισόδου του ναού και έβαλαν δική τους.

Ο πατήρ Γεώργιος διηγείται: «Η κ.Ποπίκα Γκαλίνα, μια ντόπια κάτοικος, άρχισε να με πνίγει με την αλυσίδα από τον ιερατικό σταυρό. Με έσφιγγε μέχρι που η αλυσίδα έσπασε. Στη συνέχεια, άρχισε να βλασφημεί την χριστιανική πίστη και να βρίζει. Όλο αυτό συνοδευόταν με γέλιο των ομοϊδεατών της». Όλο αυτό κράτησε περίπου δύο ώρες.

Τη νύχτα, προς τις 18 Ιουλίου, περίπου στη μία η ώρα, σε χρόνο που απαγορεύεται η κίνηση, τέσσερα άτομα σφράγισαν την πόρτα εισόδου του ναού με ηλεκτροσυγκόλληση. Το έγκλημα κατέγραψε η ανακριτική ομάδα που έφτασε στο σημείο τις πρωινές ώρες «Για πολύ καιρό απέφευγα να δημοσιοποιώ όλα αυτά τα γεγονότα, καθώς προσπαθούσα να καταλήξω σε κάποια συμβιβαστική λύση με τον επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού», - τόνισε ο εφημέριος του ναού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η εκκλησιαστική κοινότητα είχε κτίσει αυτό το ναό, με τα χέρια των ίδιων των ενοριτών, σε κτίριο του 1954, σε έναν χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν ένα κατάστημα τροφίμων.

Κάτι ανάλογο διαδραματίστηκε και στο χωριό Ντμίτροβκα της περιοχής Μπούτσα της Περιφέρειας Κιέβου, όταν στις 16 Ιουλίου, οπαδοί της «ΟΕΟ» έσπασαν τις πόρτες του Ναού της ΟΟΕ με τη βοήθεια κλειδαρά, παρουσία της αστυνομίας, και μπήκαν στο Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα της Μητρόπολης του Κιέβου.

Οι ακραίοι εθνικιστές της «ΟΕΟ» άλλαξαν κλειδαριές στις πόρτες του ναού στο χωριό ΝτμίτροβκαΟι ακραίοι εθνικιστές της «ΟΕΟ» άλλαξαν κλειδαριές στις πόρτες του ναού στο χωριό Ντμίτροβκα

Όπως ανέφερε ο εφημέριος του ναού, πρωθιερέας Σέργιος Κομπιλιάτσκιϊ, με βάση απόφαση συνέλευσης της κοινότητας του χωριού Ντμίτροβκα είχε τροποποιηθεί το κρατικό μητρώο και η κοινότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει παράνομα μεταγραφεί στην κοινότητα της «ΟΕΟ». Μετά από αυτό, οι ακτιβιστές της «ΟΕΟ» κάλεσαν κλειδαρά και παραβίασαν τις κλειδαριές στις πόρτες του ναού και στη συνέχεια, παρουσία του Προέδρου της κοινότητας του χωριού Ντμίτροβκα, του νέου «εφημέριου» της «ΟΟΕ», εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και του Ουκρανικού Στρατού αντικατέστησαν τις κλειδαριές με καινούργιες.

Ο Ναός της ΟΟΕ στο χωριό Ντμίτροβκα έχει καταληφθεί και αυτόςΟ Ναός της ΟΟΕ στο χωριό Ντμίτροβκα έχει καταληφθεί και αυτός

Οι εκπρόσωποι της «ΟΕΟ» απειλούσαν τον πατέρα Σέργιο και προσπαθούσαν, εμπαίζοντάς τον, να του δώσουν κλήση για στράτευση. Ανακοίνωσαν στον ιερέα ότι πλέον δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον ναό, τον οποίο είχε κτίσει με τα ίδια του τα χέρια, ούτε με την ενορία της οποίας ήταν επικεφαλής εδώ και 27 χρόνια.

Ο ιερέας κατέθεσε σχετική μήνυση στη δικαστική εξουσία, αλλά εκεί αρνήθηκαν να την δεχτούν με το σκεπτικό ότι δήθεν δεν υπήρχε έγκλημα.

Στο χωριό Ζαζίμιε της Περιφέρειας Κιέβου, οπαδοί της «ΟΕΟ» πραγματοποίησαν συγκέντρωση της κοινότητας του χωριού με σκοπό να προβούν σε κατάληψη του Παλαίφατου Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού. Αυτά αναφέρει το κανάλι Telegram «DOZOR» του τηλεοπτικού σταθμού «Perviy Kazatskiy».

Στο χωριό Ζαζίμιε της Περιφέρειας Κιέβου οπαδοί της «ΟΕΟ» προσπαθούν να κάνουν κατάληψη του ΝαούΣτο χωριό Ζαζίμιε της Περιφέρειας Κιέβου οπαδοί της «ΟΕΟ» προσπαθούν να κάνουν κατάληψη του Ναού

«Όπως γίνεται πάντα σε παρόμοιες συγκεντρώσεις, άνθρωποι που δεν ανήκουν στην κοινότητα του Ναού, αποφάσισαν να παραδώσουν την εκκλησία στα χέρια των οπαδών του Επιφανίου. Με τον ίδιο τρόπο «όρισαν» νέο εφημέριο τον πατέρα Ανατόλιο αντί για τον πατέρα Αλέξανδρο, ο οποίος λειτουργούσε στο ναό για πάνω από 30 χρόνια. Οι πιστοί που είναι πραγματικά μέλη της κοινότητας του Ιερού Ναού είχαν συγκεντρωθεί στις 10 Ιουλίου και ομόφωνα είχαν ομολογήσει πιστότητα στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» - τονιζόταν στην ανακοίνωση.

Στις 14 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, στο χωριό Λουμπιάνκα της Περιφέρειας Κιέβου, ήρθαν οπαδοί της «ΟΕΟ» με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου του χωριού Ανατόλιο Νοβιτσένκο δήθεν για «ειρηνικές διαβουλεύσεις με σκοπό την ένταξη της κοινότητας στην ΟΕΟ», όπως ανέφερε στην Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων ο εφημέριος του ναού πρωθιερέας Ιλαρίων Σμαγιούν.

Στο χωριό Λουμπιάνκα οπαδοί της «ΟΕΟ» έδιωξαν με βίαιο τρόπο τους ιερείς και τους ενορίτες από το ναό της ΟΟΕΣτο χωριό Λουμπιάνκα οπαδοί της «ΟΕΟ» έδιωξαν με βίαιο τρόπο τους ιερείς και τους ενορίτες από το ναό της ΟΟΕ

Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά, με τις φωνές «Έξω από δω!», «Βγάλτε τους ιερείς από την εκκλησία» και «Το Πατριαρχείο Μόσχας υπηρετεί το διάβολο!» ακτιβιστές έδιωξαν τον κλήρο και τους

ενορίτες από το ναό.

Οι αγριεμένοι οπαδοί της «ΟΕΟ» επικαλούνταν έγγραφο από το Κρατικό Μητρώο του Κιέβου, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είχε υπογραφεί παράνομα.

Σύμφωνα με τον πατέρα Ιλαρίωνα, η κοινότητα του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωρίζοντας ότι σε γειτονικά χωριά οι ακραίοι εθνικιστές της «ΟΕΟ» κάνουν καταλήψεις στους ναούς, κρύβοντας πίσω από τα παρόμοια έγγραφα, εκ των προτέρων ενημέρωσε εγγράφως τις τοπικές Αρχές ότι δεν έχει λάβει, ούτε θα λάβει καμία απόφαση περί της ένταξης στην ΟΕΟ ή περί της μεταγραφής του Καταστατικού.

«Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από τη βίαιη κατάληψη του ναού από τους οπαδούς της ΟΕΟ, με κάλεσαν στο Συμβούλιο του χωριού Λουμπιάνκα και με έφεραν προ τετελεσμένων ότι το Καταστατικό έχει μεταγραφεί και «πρέπει να παραδώσετε το ναό», - ανέφερε ο εφημέριος.

Οι τοπικές Αρχές αποστασιοποιήθηκαν. Μετά από αυτό, ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου του χωριού πρότεινε στους κληρικούς να συναντηθούν στην εκκλησία για διαβουλεύσεις. Όμως, αποδείχτηκε ότι ήταν παραπλάνηση και εμπαιγμός των συναισθημάτων των πιστών.

Οι οπαδοί του Ντουμένκο έκαναν καταγραφή των εικόνων και των σκευών του ναού και δήλωσαν ότι το επόμενο σαββατοκύριακο εδώ θα τελέσει δέηση «ο νέος παππούλης από την ΟΕΟ». Αυτά διαδραματίζονταν παρουσία της αστυνομίας, η οποία δεν έκανε τίποτα για να προστατέψει την περιουσία του ναού από την παράνομη λεηλασία.

Και στην πόλη Μπογουσλάβ της Περιφέρειας Κιέβου γίνεται κάτι αντίστοιχο. Οι επιδρομείς της «ΟΕΟ» κάνουν προσπάθειες να καταλάβουν το ναό, με τη συνδρομή των τοπικών Αρχών. Οπαδοί της «ΟΕΟ» οργάνωσαν συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο για να ενταχθεί η κοινότητα του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας της ΟΟΕ στη σχισματική δομή.

Επιδρομείς της «ΟΕΟ» θέλουν να καταλάβουν ναό στην πόλη Μπογουσλάβ της εκκλησιαστικής Επαρχίας ΜπελοτσερκόβσκαγιαΕπιδρομείς της «ΟΕΟ» θέλουν να καταλάβουν ναό στην πόλη Μπογουσλάβ της εκκλησιαστικής Επαρχίας Μπελοτσερκόβσκαγια

Σημειωτέον, είχαν ήδη έτοιμες τις λίστες με τις ψήφους «υπέρ».

Στη συγκέντρωση αυτή στο Πολιτιστικό Κέντρο, η κοινότητα του χωριού ψήφισε υπέρ της μεταγραφής του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας από την ΟΟΕ στην «ΟΕΟ». Μερικοί ακτιβιστές μετακινήθηκαν προς το ναό για να απαιτήσουν κλειδιά, ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι στην αυλή του ναού πιστοί της ΟΟΕ δεν τα έδωσαν.

Στην περιοχή Βολίν επιδρομείς της «ΟΕΟ» απειλούν τους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας και προσπαθούν να καταλάβουν το ναό

Οι ακτιβιστές της «πολιτοφυλακής» εμποδίζουν τη διέλευση του εφημέριου του ναού της ΟΟΕ στην περιοχή ΒολίνΟι ακτιβιστές της «πολιτοφυλακής» εμποδίζουν τη διέλευση του εφημέριου του ναού της ΟΟΕ στην περιοχή Βολίν

Όπως αναφέρει το κανάλι telegram «Dozor» του τηλεοπτικού σταθμού «Perviy Kazatskiy», στην Περιφέρεια Βολίν, στο χωριό Όλεσκ, επιδρομείς της «ΟΕΟ» απειλούν τον ιερέα και τους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας και προσπαθούν να καταλάβουν τον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος της ΟΟΕ. Η ενορία είναι σταθερή στην πίστη.

Οι σχισματικοί προ καιρού «είχαν βάλει στο μάτι» τον παλαίφατο Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος της ΟΟΕ που κτίστηκε 133 χρόνια πριν. Όμως, αυτές τις μέρες οι εκπρόσωποι της «ΟΕΟ» με επικεφαλής τον «ιερέα» τους, κρυμμένοι πίσω από πατριωτικά μότο, προκάλεσαν πραγματική έχθρα στο χωριό. Οι επιδρομείς ψήφισαν παράνομα τη λεγόμενη «μεταγραφή» του ναού, προέβησαν σε συχνές προκλήσεις και τώρα απειλούν τους πιστούς της ΟΟΕ.

Οι επιδρομείς της «ΟΕΟ» θέλουν να κάνουν βίαια κατάληψη του ναού στο χωριό Όλεσκ, στην Περιφέρεια Βολίν και απειλούν τους πιστούς της κανονικής ΕκκλησίαςΟι επιδρομείς της «ΟΕΟ» θέλουν να κάνουν βίαια κατάληψη του ναού στο χωριό Όλεσκ, στην Περιφέρεια Βολίν και απειλούν τους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας

Απείλησαν μια πολύτεκνη οικογένεια ότι θα κάνουν αναφορά στην κοινωνική υπηρεσία προστασίας ανηλίκων αν τολμήσουν να πάνε στον ορθόδοξο ναό για προσευχή. Ο ηλικιωμένος ιερέας Αλέξανδρος Ντοροτιούκ έχει προβλήματα με την υγεία του και για βοήθεια του έστειλαν έναν νεαρό παππούλη, τον πατέρα Βαντίμ. Οι σχισματικοί αμέσως τον βάφτισαν «παπάς του Ντονέτσκ».

Τελικά σφράγισαν το ναό. Όμως, στις 28 Ιουνίου οι επιδρομείς της «ΟΕΟ» κάλεσαν την αστυνομία στο ναό, δηλώνοντας ότι δήθεν εκεί φυλάσσονται όπλα και εκρηκτικά υλικά. Οι αστυνομικοί ήλεγξαν τις κλειδαριές και βεβαιώθηκαν ότι αυτές δεν έχουν παραβιαστεί. Την πρόκληση την οργάνωσαν οι σχισματικοί για να πάρουν τα κλειδιά του ναού.

Στις 2 Ιουλίου οι ακτιβιστές της «ΟΕΟ» έκαναν συγκέντρωση κοντά στο ναό και δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν στους πιστούς να μπουν ούτε στην αυλή και απαιτούσαν τα κλειδιά.

Οι αστυνομικοί πρότειναν να δώσουν στους ίδιους τα κλειδιά, κάτι που ο ιερέας ΟΟΕ και έκανε. Τα κλειδιά πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λιουμπομίρσκιϊ.

Λόγω των επιθετικών ενεργειών των σχισματικών, η κατάσταση στο χωριό οξύνθηκε ραγδαία.

Ο πατήρ Βαντίμ ζητάει προσευχές για την κοινότητα και τονίζει: «Είναι πολύ λυπηρό που οι συγχωριανοί μας έγιναν εχθρικοί μεταξύ τους. Άνθρωποι που ζούσαν δίπλα-δίπλα σε ένα χωριό, τώρα αποκαλούν τους μεν μοσχοβίτες τους δε πατριώτες. Δεν είναι σωστό».

Στο χωριό Νέσβιτς της Περιφέρειας Βολίν ακτιβιστές της τοπικής «πολιτοφυλακής» κλείνουν το δρόμο στον εφημέριο του Ιερού Ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ της ΟΟΕ και στους ενορίτες από τα γειτονικά χωριά. Ο σκοπός τους είναι να μην αφήσουν να τελούνται οι κυριακάτικες και γιορτινές ιερές ακολουθίες. Αυτά αναφέρει η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων.

Ο ίδιος ο εφημέριος δε ζει στο χωριό και έρχεται κάθε Κυριακή από την πρωτεύουσα της Περιφέρειας. Εκτός από αυτόν και την οικογένειά του, στο χωριό Νέσβιτς έρχονται άνθρωποι από τα γειτονικά χωριά, στα οποία, αυτήν την άνοιξη ή το 2019, είχαν κάνει κατάληψη του Ναού.

Η κοινότητα του χωριού Νέσβιτς, όπως και οι σημερινοί προσκυνητές εξ ανάγκης που έρχονται από τα χωριά Μίχλιν, Κόρσεβ, Γκοροντίσε, είχε υποστεί επιθέσεις από τους επιδρομείς της «ΟΕΟ», ήδη το 2019. Δεν έχουν καταλάβει μόνο την εκκλησία τους και τους βοηθητικούς χώρους, αλλά πρόσθετα τους στέρησαν και τη νόμιμη εγγραφή. Παρόλα αυτά, οι ενορίτες άρχισαν να κτίζουν νέο ναό σε ιδιωτικό οικόπεδο και την άνοιξη του 2021 για πρώτη φορά γιόρτασαν το Πάσχα στο νέο ναό.

Μετά την παράνομη απόφαση περί «απαγόρευσης του Πατριαρχείου Μόσχας» στην επικράτεια του χωριού Γκοροντίσε, άρχισαν να εμποδίζουν την ενορία της κανονικής Εκκλησίας στην τέλεση των ιερών ακολουθιών. Η απόφαση των τοπικών Αρχών αμφισβητείται δικαστικά.

Στην Περιφέρεια Βίνιτσα οι ακραίοι εθνικιστές της «ΟΕΟ» έκαναν βίαια κατάληψη του Ναού στο χωριό Γκολίντσιντσι, και μεθυσμένοι αρχηγοί του Ουκρανικού Στρατού επιτέθηκαν στο ναό στο χωριό Μουρόβαννιε Κουρίλοβτσι

Στον Ιερό Ναό Γενέσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο χωριό Μουρόβαννιε Κουρίλοβτσι της Περιφέρειας Βίνιτσα επιτέθηκαν τρείς μεθυσμένοι άντρες και έκαναν πογκρόμ. Παρουσιάζονταν ως στρατιωτικοί. Ο ένας ήταν με στρατιωτικά ρούχα. Προσπαθούσαν να εισέλθουν βίαια στον κλειστό ναό, συμπεριφέρονταν επιθετικά, έκαναν ζημιές, απειλούσαν και χλεύαζαν τους πιστούς. Στις 20 Ιουλίου έγιναν γνωστές και οι λεπτομέρειες της επίθεσης στο ναό. Για το γεγονός αυτό μίλησαν οι ενορίτες.

Σύμφωνα με τους ενορίτες, στις 12 Ιουλίου, μετά την ιερή ακολουθία και το γεύμα, στην τράπεζα εισήλθαν βίαια μεθυσμένοι άγνωστοι. Οι ενορίτες και οι ιερείς κάλεσαν την αστυνομία. Όμως, οι μεθυσμένοι επισκέπτες απείλησαν ότι θα εκτελέσουν τους ιερείς. Τον έναν παππούλη τον χτύπησαν, τον άλλον τον έφτυσαν στο πρόσωπο.

Οι μεθυσμένοι άντρες με στρατιωτικά ρούχα έσπαζαν τα σκεύη στην τράπεζα και χλεύαζαν τις ενορίτισσεςΟι μεθυσμένοι άντρες με στρατιωτικά ρούχα έσπαζαν τα σκεύη στην τράπεζα και χλεύαζαν τις ενορίτισσες

Το περιπολικό της αστυνομίας έφτασε γρήγορα, ωστόσο, οι φύλακες του νόμου δεν βιάζονταν ούτε να συλλάβουν αυτούς που επιτέθηκαν ούτε και να ανακρίνουν τους αυτόπτες μάρτυρες, όπως τόνισαν οι πιστοί. Τους ακραίους εθνικιστές τους άφησαν να φύγουν και τους συνέλαβαν μόνο όταν προκάλεσαν συγκρούσεις με τους ντόπιους κατοίκους. Δύο από αυτούς είναι στρατιωτικοί.

Οι αστυνομικοί επίσης αρνήθηκαν να ανακρίνουν τις ενορίτισσες, και διευκρίνισαν ότι η ανάκριση γίνεται μόνο στο αστυνομικό Τμήμα και οι γυναίκες πρέπει να πάνε στην πόλη. Όπως συμπλήρωσαν οι ενορίτες, οι γυναίκες ήταν πολύ φοβισμένες. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, απόκτησαν καρδιακά προβλήματα. Η κατάσταση άλλαξε μόνο όταν έφτασε ο ανακριτής.

Στις 17 Ιουλίου, στο κήρυγμά του, ο εφημέριος του Ναού, πρωθιερέας Βασίλειος Μπαλάν ανέφερε το περιστατικό με τους ακραίους εθνικιστές. Ανάμεσα στα άλλα είπε ότι του τηλεφωνούν οι αρχηγοί από το Στρατό, και από τον Κίεβο, και του προτείνουν να πάρει πίσω την μήνυση, επειδή οι στρατιωτικοί «ενδεχομένως να έχουν δυσάρεστες συνέπειες».

Στο χωριό Γκολίντσιντσι της εκκλησιαστικής επαρχίας Μογκιλιόβ-Ποντόλσκ, οι σχισματικοί κατέλαβαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου και ανάγκασαν τους ιερείς να τους δώσουν όλα τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι ενορίτες για την επισκευή του ναού.

Όπως διηγήθηκαν οι ιερείς της ΟΟΕ, το Μάιο του 2022, ακραίοι εθνικιστές της «ΟΕΟ» είχαν αποφασίσει να κάνουν κατάληψη του ναού στο χωριό Γκολίντσιντσι, και παράλληλα να πάρουν όλα τα χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι πιστοί της ΟΟΕ.

Για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τους σχισματικούς, ο προϊστάμενος της περιοχής, πρωθιερέας Γέωργιος Κομάρ, εν αναμονή της Συνόδου της ΟΟΕ, σφράγισε ο ίδιος το Ναό. Οι ενορίτες του

έδωσαν για φύλαξη ένα μέρος των χρημάτων που είχαν συγκεντρώσει. Ο πατήρ Γεώργιος έδωσε τα χρήματα για φύλαξη στο γραφείο της εκκλησιαστικής επαρχίας Μογκιλιόβ-Ποντόλσκ, πράγμα για το οποίο είχε συνταχθεί σχετικό έγγραφο.

Ωστόσο, μερικές μέρες μετά, οι οπαδοί της «ΟΕΟ» πλησίασαν το ναό, έβγαλαν βίαια τις κλειδαριές και μπήκαν μέσα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ουκρανίας. Αφού μπήκαν στο ναό και δε βρήκαν τα χρήματα, κατηγόρησαν τον εφημέριο, πατέρα Βασίλειο, και τον προϊστάμενο, πατέρα Γεώργιο, για κλοπή. Οι ιερείς δεν άντεξαν την ψυχολογική πίεση και αναγκάστηκαν να δώσουν όλα τα χρήματα στους επιδρομείς της «ΟΕΟ».

Στις 9 Ιουλίου, στο χωριό Γκολίντσιντσι, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου που είχε καταληφθεί, οι σχισματικοί τέλεσαν τη δική τους «ιερή ακολουθία», βεβηλώνοντας το ιερό.

Στο χωριό Μαχνόβκα της Περιφέρειας Βίνιτσα, βουλευτές του Συμβουλίου του χωριού ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της ΟΟΕ. Αυτό αναφέρει η ιστοσελίδα news.vn.ua.

Βουλευτές του Συμβουλίου του χωριού Μαχνόβκα αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη λειτουργία της ΟΟΕΒουλευτές του Συμβουλίου του χωριού Μαχνόβκα αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη λειτουργία της ΟΟΕ

Η ανακοίνωση τονίζει: «Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων της κοινότητας του χωριού Μαχνόβκα! Με απόφαση της 22ης έκτακτης σύσκεψης της 8ης σύγκλισης του Συμβουλίου του χωριού Μαχνόβκα, από τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται η λειτουργία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείου Μόσχας) στην επικράτεια του χωριού Μαχνόβκα της περιοχής Χμελνίτσκιϊ της Περιφέρειας Βίνιτσα. “ΥΠΕΡ” ψήφισαν 15 στους 15 παρευρισκόμενους βουλευτές στην αίθουσα».

Στην εκκλησιαστική επαρχία Ρόβνο άγνωστοι προσπάθησαν να κάψουν αίθουσα προσευχής

Στην Περιφέρεια Ρόβνο, στο χωριό Μπάντοβκα, στις 19 Ιουλίου, ο εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής, Στεπάν Πολιστσιούκ, εντόπισε ίχνη από εμπρησμό του κτιρίου, στο οποίο τελεί τις ιερές ακολουθίες η κοινότητα της ΟΟΕ. Αυτά αναφέρει η Υπηρεσία Τύπου της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Ρόβνο.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής της επαρχίας Ρόβνο είχε καταληφθεί από την «ΟΕΟ»Ο Ιερός Ναός της Αγίας Ισαποστόλου Μαρίας της Μαγδαληνής της επαρχίας Ρόβνο είχε καταληφθεί από την «ΟΕΟ»

Σε αυτόν τον χώρο βρήκαν οι πιστοί καταφύγιο από τότε που ο Ναός τους είχε καταληφθεί από οπαδούς της «ΟΕΟ».

Στην ιστοσελίδα της επαρχίας τονίζονταν ότι : «Ο ιερέας κάλεσε την αστυνομία, η οποία κατέγραψε ότι το μπουκάλι (ένα μπουκάλι με υγρό είχε βρεθεί στα χόρτα δίπλα στην περίφραξη) πράγματι περιείχε εκρηκτικό υλικό, αλλά επειδή οι κακοποιοί δεν έκαναν ζημιές στο κτίριο, η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει».

Στην εκκλησιαστική επαρχία Τερνόπολ βάνδαλοι βεβήλωσαν την εικόνα και τα λειτουργικά βιβλία

Στην Περιφέρεια Τερνόπολ βάνδαλοι σκέπασαν με άμμο την αγία εικόνα κοινότητας, της οποίας ο Ναός είχε καταληφθείΣτην Περιφέρεια Τερνόπολ βάνδαλοι σκέπασαν με άμμο την αγία εικόνα κοινότητας, της οποίας ο Ναός είχε καταληφθεί

Η ενορία στο χωριό Μποντακί στην Περιφέρεια Τερνόπολ, της οποίας ο Ναός είχε νωρίτερα καταληφθεί με όλα τα υπάρχοντα, συνεχίζει να τελεί τις ιερές ακολουθίες σε ιδιωτικό σπίτι. Όμως, τους κακοποιούς η προσευχή των ενοριτών της κανονικής Εκκλησίας, όπως φαίνεται, δεν τους αφήνει σε ησυχία.

Πρόσφατα, βάνδαλοι μπήκαν από τη στέγη μέσα σε σπίτι και σκέπασαν με άμμο την εικόνα, το αγίασμα και λειτουργικά βιβλία.

Η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Βικτώρια Κοχανόβσκαγια τόνισε στην ιστοσελίδα της ότι την αληθινή πίστη στον Θεό δεν μπορεί κανείς ούτε να την αγοράσει ούτε να την πουλήσει, πόσο μάλλον να την τρομοκρατήσουν.

«Καθαρίσαμε το χώρο, προσευχηθήκαμε και ζητήσαμε από τον Θεό να συγχωρήσει τους αμαρτωλούς, επειδή δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν και τι αμαρτία παίρνουν πάνω τους», - συμπέρανε.

Στην Περιφέρεια Λβοβ οι Αρχές πραγματοποίησαν μεταγραφή στην «ΟΕΟ» ενός ναού της ΟΟΕ, ο οποίος είχε υποστεί πολλές επιθέσεις

Οι Αρχές της πόλης πραγματοποίησαν μεταγραφή του Ιερού Ναού του Αγίου Βλαδίμηρου της ΟΟΕ της πόλης Λβοβ στην «ΟΕΟ» της επαρχίας Λβοβ-Σοκάλσκ Οι βάνδαλοι είχαν πολλές φορές βεβηλώσει τον ναό και είχαν προσπαθήσει να τον κάψουν, απειλώντας ταυτόχρονα τους ενορίτες και τους κληρικούς του.

Στην πόλη Λβοβ, πραγματοποίησαν μεταγραφή στην «ΟΕΟ» του Ιερού Ναού του Αγίου Βλαδίμηρου, ο οποίος έχει πολλές φορές βεβηλωθεί.Στην πόλη Λβοβ, πραγματοποίησαν μεταγραφή στην «ΟΕΟ» του Ιερού Ναού του Αγίου Βλαδίμηρου, ο οποίος έχει πολλές φορές βεβηλωθεί.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Περιφέρειας Λβοβ, Μαξίμ Κοζίτσκιϊ, με απόφασή του άλλαξε το Καταστατικό της κοινότητας του Ιερού Ναού του Αγίου Βλαδίμηρου της ΟΟΕ, που βρίσκεται στην περιοχή Σίχοβσκιϊ της πόλης Λβοβ. Το αντίστοιχο έγγραφο δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Διοίκησης της πόλης Λβοβ.

«Πολλοί θα ήθελαν να μην υπάρχουμε εδώ» - τόνισε ο εφημέριος του Ναού, πατήρ Βλαδίμηρος και εξήγησε ότι η κοινότητα του Ναού παλεύει με τους «ντόπιους φεουδάρχες» από το 1991. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στο ναό κάποιοι άνθρωποι έρχονταν να κάνουν σέλφι με φόντο τους καμμένους τοίχους και φώναζαν: «Και εσάς τους ίδιους πρέπει να σας κάψουμε!». Οι ενορίτες, όμως, μέσα σε μια νύχτα, με τη βοήθεια των φακών των κινητών, κάλυψαν τη στέγη με παλαιά σίδερα.

«Δεν είμαστε εμείς, αλλά ο Κύριος προστατεύει αυτόν τον Ναό, - συμπέρανε ο ιερέας, - όλα στηρίζονται πάνω στους απλούς ενορίτες, στην πίστη τους».

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα 1/8/2022

2 σχόλια:

  1. Τα απότοκα του σχίσματος και του Κολυμπαρίου. Η ευθύνη για τον πόλεμο βαρύνει εξίσου τον Πατριάρχη και τους επισκόπους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή