16 Ιαν 2022

Τι φέρνει το 2022 για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

 

Τι φέρνει το 2022 για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Στις 11.1.2022 η Δημοκρατική Ένωση Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (στην Αλβανία) ΟΜΟΝΟΙΑ εξέδωσε μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, από την οποία διαφαίνεται η ανησυχία των υπευθύνων για τη στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη γείτονα χώρα. Μαζί με τον απολογισμό τους για τα 31 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ οι διοικούντες την οργάνωση καταθέτουν τον έντονο προβληματισμό τους:

«31 χρόνια  αποτελούν ήδη μια ιστορία. Την ιστορία των προσπαθειών, των επιτευγμάτων αλλά και τον στοχεύσεων που εν τούτοις διδάσκουν. Διαδρομή καθόλου εύκολη. Διότι δεν είναι απ’ τα κλασικά σχήματα άσκησης πολιτικής αλλά και διότι δεν δραστηριοποιούμαστε στο καλύτερο πολιτικό περιβάλλον. Τόσο η εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία, οι λανθάνουσες επιλογές της πολιτικής τάξης της ώστε αντί ειλικρινούς προσέγγισης με τον Ελληνισμό να επιλέγουν διαχρονικά το εντελώς αντίθετο, καθιστούν δυσκολότερη την αποστολή. Αποστολή που δεν έχει άλλο στόχο παρά την δημιουργία συνθηκών σεβασμού κατοχυρωμένων ιστορικά και νομικά δικαιωμάτων για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τα μέλη και τις κοινότητες της. Και τούτο διότι πρέπει να διαιωνίζεται η ελληνική παρουσία σ’ αυτό το γεωγραφικό περιβάλλον και μάλιστα υπό συνθήκες αξιοπρέπειας».

Πολύ σωστή διατύπωση: Να διαιωνίζεται η ελληνική παρουσία υπό συνθήκες αξιοπρέπειας. Δυστυχώς και το 2022 δεν προβλέπεται αλλαγή στην καταπιεστική πολιτική των αλβανικών κομμάτων και κυβερνήσεων. Η κυριώτερη μέθοδος καταπίεσης είναι η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με διοικητικά και δικαστικά μέτρα εις βάρος των ελληνικών ιδιοκτησιών. Θυμίζω τις μπουλντόζες στη Χειμάρρα.

Αρνητικό κλίμα έχουν προκαλέσει και οι επιθέσεις εναντίον Ελλήνων χωρίς να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι. Ο Αριστοτέλης Γκούμας σκοτώθηκε επειδή μιλούσε ελληνικά. Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας φονεύθηκε από ειδικές δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας και μέχρι σήμερα βλέπουμε μία προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης των γεγονότων.

Η προπαγάνδα των Τσάμηδων, απογόνων των συνεργατών των Ιταλών και των Γερμανών στη Θεσπρωτία επι Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζεται με την υποστήριξη των αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η διεκδίκηση ξεκινά από το αίτημα επιστροφής των περιουσιών τους, που δημεύθηκαν από το Δικαστήριο Δοσιλόγων, και φτάνει μέχρι τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα αλβανικά σχολικά βιβλία αποκαλούν Τσαμουριά τη Θεσπρωτία.

Η απογραφή πληθυσμού και η καταγραφή των εθνικών μειονοτήτων αποτελεί άλλη μία πηγή ανησυχίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Υπάρχει αμφιβολία για την ειλικρίνεια των κρατικών οργάνων και για την ορθή και αξιόπιστη καταγραφή της εθνικής καταγωγής των ομοεθνών μας. Θυμίζω ότι την προηγούμενη αλβανική απογραφή την είχε καταγγείλει και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ.

Πρέπει η Ελλάς  να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απαιτήσει τη διεξαγωγή μιας αντικειμενικής απογραφής. Επίσης έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαμηνύσουμε προς τη Ρουμανία ότι δεν θεωρούμε φιλική ενέργεια την προσπάθεια προσηλυτισμού των Βλαχοφώνων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Η χώρα μας είναι οπαδός και στήριγμα της σταθερότητας, της δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό ακριβώς δεν αποδεχόμαστε ανιστόρητους μεγαλοϊδεατισμούς και προσπάθειες αφελληνισμού μιας ελληνικής κοινότητας, η οποία έχει πανάρχαια ιστορία και  μεγάλη συμβολή στους αγώνες υπέρ της Ορθοδοξίας, της ελευθερίας και της ελληνικής παιδείας και γλώσσας.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 15.1.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου