29 Δεκ 2020

Χρήστος Οικονόμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να συνειδητοποιήσει ότι η ζημιά που έκανε στην Εκκλησία είναι πολύ μεγάλη και να υποβάλει την παραίτησή του».

«Ο Αρχιεπίσκοπος να υποβάλει την παραίτησή του»

Φωτιές άναψε Χριστουγεννιάτικα, ως μη όφειλε, ο Κύπρου Χρυσόστομος, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» και, τα όσα ανέφερε, τον έφεραν, για άλλη μια φορά, στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Με τις δηλώσεις του ο Μακαριώτατος ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο των αντιπαραθέσεων, τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, όσο και στην πολιτική κονίστρα, δίδοντας, μάλιστα, όπως σημειώνεται, όπλα στην φαρέτρα της τουρκικής διπλωματίας.

Τις αναφορές αυτές του Αρχιεπισκόπου κλήθηκε να σχολιάσει, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ο διακεκριμένος Καθηγητής, τ. Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και νυν Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου.

«Δυστυχώς αντί να βρεθούμε σήμερα για να μιλήσουμε για το νόημα των αγίων ημερών, των εορτών, με καλέσατε να σχολιάσω πράγματα, τα οποία είναι στενόχωρα, επώδυνα και πράγματα τα οποία θλίβουν κάθε λογικό άνθρωπο, πολλώ μάλλον κάθε χριστιανό, αυτές τις άγιες ημέρες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Λυπάμαι πολύ ειλικρινά γιατί με έφερες σ’ αυτή την συζήτηση, αλλά είμαι υποχρεωμένος ως αρμόδιος Καθηγητής Θεολογίας, που παρακολουθώ μισό αιώνα τα γεγονότα της Εκκλησίας της Κύπρου να εκφέρω την άποψή μου, χωρίς φόβο και πάθος», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας σημείωσε ότι ο Μακαριώτατος με τις δηλώσεις του αυτές δείχνει ότι «έχασε πια τον έλεγχο της σκέψης και την αίσθηση των πραγμάτων» και θα πρέπει, «το συντομότερο, να συνειδητοποιήσει ότι η ζημιά που έκανε στην Εκκλησία είναι πολύ μεγάλη και να υποβάλει την παραίτησή του».

Ο Κύπρου Χρυσόστομος, όπως πολύ καλά γνωρίζει όλος ο κυπριακός λαός, είναι «ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος που αναστατώνει, κατά καιρούς, την Εκκλησία. Αυτό που έκανε τώρα είναι μικρό», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, για να υπενθυμίσει την πληθώρα των προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν στην Εκκλησία της Κύπρου και στα οποία, γενεσιουργός αιτία, ήταν ο Μακαριώτατος.

Αναφερόμενος στο θέμα της μνημόνευσης του «Ουκρανίας» Επιφανίου σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «υποτίμησε την Σύνοδο και αυταρχικά και εγωκεντρικά προχώρησε και δημιούργησε ήδη το σχίσμα στους κόλπους της Εκκλησίας». Υπογράμμισε ότι «παραγνώρισε τις ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου και εκ των υστέρων ήλθε και ζήτησε, από πρόσωπα, τα οποία, ουσιαστικά, εξαρτώνται (οικονομικά) από τον ίδιο» για να στηρίξουν τις ενέργειές του. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «η Σύνοδος δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαρτώνται και να εκβιάζονται (τα Μέλη της) και να μην μπορούν να πάρουν αποφάσεις ελεύθερα».

Κλείνοντας την συνέντευξή του ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι αυτό το οποίο χρειάζεται είναι «η δυνατότητα μετάνοιας». Αυτές τις άγιες ημέρες «να ζητήσει συγχώρεση». «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει την αστοχία, την οποία έκανε». Χρειάζεται, παράλληλα «να ανακαλέσει όλες αυτές τις υποτιμητικές αναφορές, τις οποίες έκανε, να πάψει να συμπεριφέρεται σαν ένας Πάπας, με αυτό το δικτατορικό ύφος και στυλ. Να ταπεινωθεί λιγάκι για να μπορέσει, τέλος πάντων, να διασώσει στοιχειωδώς την υστεροφημία του και να διασωθεί η σοβαρότητα της Εκκλησίας της Κύπρου».

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Παρακολουθήστε ολόκληρη την συνέντευξη του Καθηγητή κ. Οικονόμου εδώ:

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά! Καλύτερα είναι να υποβάλει την παραίτηση του!

    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν σχέσει με τη φράση "έχασε πια τον έλεγχο της σκέψης και την αίσθηση των πραγμάτων» και θα πρέπει"... θυμίζω στην αγάπη σας τα θεάρεστα λόγια του π. Αθανασίου Μυτιληναίου:
    «(…) οι μάρτυρες της εποχής εκείνης-γι’ αυτό και μακάριοι- θα είναι πολύ υψηλότεροι από τους μάρτυρες των περασμένων αιώνων. Γιατί; Γιατί οι μάρτυρες των περασμένων αιώνων επολέμησαν με τα όργανα του Σατανά, με εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι, αυτοκράτορες, έπαρχοι, ό,τι ήσαν όλοι αυτοί που στις μέρες τους έγιναν τα μαρτύρια και οι διωγμοί. Τότε όμως (ενν. στον καιρό του Αντιχρίστου) έχει κανείς να παλέσει με αυτόν τον Διάβολο προσωπικώς. Διότι ο Διάβολος δια μέσω του Αντιχρίστου θα ασκεί όλην αυτήν την μανίαν. Κι αντιλαμβάνεσθε ότι τα μαρτύρια τότε θα είναι πολύ φοβερότερα. Πολύ φοβερότερα. Πώς θα είναι προσπαθώ να συλλάβω αλλά δεν καταλαβαίνω. Αλλ’ ο λόγος του Θεού λέγει ότι θα είναι πολύ μακαριότεροι από κάθε άλλο (μάρτυρα), κάθε άλλης εποχής μάρτυρες.

    Κάθομαι και σκέφτομαι πολλές φορές αυτό το ΣΗΜΕΙΟ και λέγω∙ Σήμερα υπάρχουν φάρμακα διάφορα που μπορεί να σε παραλύσουν και να χάσεις το εγώ σου. Φοβερό πράμα αυτό. Τότε ο μάρτυς μόνο σωματικά εδέχετο προσβολή. Σήμερα δέχεται προσβολή με τα φάρμακα και τα χημικά πράγματα εναντίον αυτής της προσωπικότητάς του, και διαλύει αυτή η προσωπικότητά του. Είναι φοβερόν.»

    (59:55-1:00:52)



    https://www.youtube.com/watch?v=8wtawmbxhHk&ab_channel=PatroparadotoSevas

    ΑπάντησηΔιαγραφή