22 Δεκ 2020

Επανευαγγελισμός

Επανευαγγελισμός

Διερωτάται κανείς: Εκτός της ψυχολογίας δεν υπάρχουν, άραγε, άλλες ουσιώδεις σε χριστιανούς προϋποθέσεις για να εορταστούν αληθινά Χριστούγεννα;

Από τον Δημήτρη Σέργιο

Δυστυχώς, στην περίεργη Ευρώπη από τη διδασκαλία του «Διαφωτισμού» των φραγκογερμανικής προέλευσης μαρξιστο-μπολσεβίκων και δώθε (σημ.: οι τελευταίοι δεν πολέμησαν το Ισλάμ, το Δωδεκάθεο ή τον Βουδισμό, πολέμησαν αποκλειστικά τον χριστιανισμό!) καθώς και από τη μονομανή διδασκαλία του σημερινού νεοφιλελευθερισμού περί των «νόμων της αγοράς» αλλοιώθηκε τόσο πολύ το μήνυμα των Χριστουγέννων, ώστε πολλοί Ευρωπαίοι έχουν ξεχάσει τι ακριβώς και πώς οφείλουμε να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Φτάνουμε έτσι -μοιραία- και στην Ελλάδα.

Εκπλήσσεται κανείς παρακολουθώντας την εκτεταμένη συζήτηση που άνοιξε στα ΜΜΕ περί των τρόπων με τους οποίους θα εορτάσουν οι Ελληνες. Θα γίνουν, άραγε, και πώς ακριβώς…ρεβεγιόν; Πόσοι θα πάνε σε κάθε ξενυχτάδικο σπίτι ή διαμέρισμα; Εννιά, δεκαπέντε, είκοσι; Τι θα αγοράσουν οι ρεβεγιονάριοι… «φρίγουεϊ», έστω «κλικ αγουέι»;

Τι φαγώσιμο «τέικ αγουέι»; κ.λπ. Άντε τώρα να βρεις μέθοδο και διάθεση για να μηνυματοδοτήσεις αυτόν τον κόσμο, ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι καραγκιόζ μπερντές.

Διατηρώ έντονη την ανάμνηση του πανελληνίως γνωστού κληρικού -προσωπικώς λίαν σεβαστού μου και αγαπητού, προσφάτως μεταστάντος- πατρός Ηλία Μαστρογιαννοπούλου.
Ο πανσέβαστος ιερεύς έλεγε στα πνευματικά του παιδιά: Οι σημερινοί Ευρωπαίοι -και εμείς οι Νεοέλληνες μαζί τους- έχουμε επιτακτική ανάγκη χριστιανικού επανευαγγελισμού!

Πρέπει να ξαναβρούμε την πίστη μας. Δώστε και εσείς, παιδιά μου, γι’ αυτό τον σκοπό κάθε ικμάδα δυνάμεως που έχετε: Στις οικογένειές σας, στον επαγγελματικό σας κύκλο, στον κοινωνικό σας χώρο. Μιλήστε, παροτρύνετε, δώστε -ιδίως- το παράδειγμά σας. Kινητοποιήστε Αρχές και εξουσίες…

Κοντεύουν κι αυτές να ξεχάσουν ποιοι είμαστε, τι ακριβώς σημαίνει το άγιο βάπτισμα και χρίσμα, που είχαμε την τιμή να λάβουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί… Ας ξυπνήσουμε, επιτέλους! Ας προσέξουμε τι κυοφορείται πανευρωπαϊκώς, τι φρικτές φιλοσοφικές και πολιτικές αξιώσεις προβάλλουν οι ισλαμιστές, αναβιώνει δίπλα μας ο νεο-οθωμανισμός!

Φυσικά, ο π. Ηλίας δεν ήταν μόνος. Σειρά εξαίρετων, έως θαυμαστών, Νεοελλήνων πνευματικών διδασκάλων παραστέκουν στον λαό μας στους εξαιρετικά δυσχερείς αυτούς καιρούς. Πιστεύω ότι οφείλουμε σ’ εκείνους να μεταλαμπαδεύσουμε κι εμείς οι γραφιάδες στους αναγνώστες μας τα τίμια μηνύματα που μας μετέδωσαν. Και, ιδίως, στους ηγέτες μας… Λυπάμαι να πω ότι οι τελευταίοι (όχι μόνον οι δηλωμένοι «άθεοι»!) αδιαφορούν για τις θρησκευτικές αναφορές του νεοελληνισμού.

newsbreak,22-12-2020

1 σχόλιο:

  1. Φυσικά. Ανάγκη επανευαγγελισμού και για τους πολιτικούς μας, και για τους γιατρούς (όχι όλους), και για τον απλό λαό (το μεγαλύτερο μέρος του). Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς σε συζητήσεις, αλλά και από σχόλια, οι περισσότεροι αγνοούν βασικές αρχές της πίστεώς μας, π.χ. τι είναι τα Μυστήρια. Πολλοί, άθελά τους, έχουν ενστερνισθεί απόψεις ρωμαιοκαθολικές ή προτεσταντικές. Άλλοι, θύματα προπαγάνδασς, αγνοώντας τα πράγματα, τις πηγές και την ιστορία, θεωρούν τους χριστιανούς ως ταλιμπάν, που κατέστρεφαν οποιοδήποτε μνημείο πολιτισμού. Ή αναφέρονται γενικά σε χριστιανούς, χωρίς είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ πολιτικής εξουσίας και επισκόπου ή άλλου κληρικού ή μοναχού, ή και του πιστού λαού, που ήλεγχε την εξουσία χωρίς να υπολογίζει τα βασανιστήρια, την εξορία ή τον θάνατο. Καλά Χριστούγεννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή