25 Νοε 2020

Ταμασσού Ησαΐας: Δεν αναγνωρίζω άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας λέει ότι αρνείται να αναγνωρίσει άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, «τη στιγμή που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία» ενώ σημειώνει ότι η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, «παραβιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο».

Σε υπόμνημά του για το Ουκρανικό Ζήτημα, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής διατυπώνει, μεταξύ άλλων, τις έντονες ανησυχίες και αμφιβολίες του «λόγω της ανυπαρξίας Αποστολικής Διαδοχής στην Ηγεσία της λεγομένης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ουκρανία». Κατά συνέπεια, συνμπληρώνει, δεν μπορεί να αποδεχθεί την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την Ηγεσία αυτή.

Επαναλαμβάνει την πάγια, όπως λέει, θέση της Εκκλησίας της Κύπρου ότι «ο μόνος κανονικός Προκαθήμενος της εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος».

«Συνεπώς, ακολουθώντας την κανονική επιταγή ‘μη εν τη πόλει δύο επίσκοποι ώσι’ (8ος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου) αρνούμαι να αναγνωρίσω άλλον “προκαθήμενο”, τη στιγμή, μάλιστα, που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία» λέει.

Η άρνησή μου, συνεχίζει, να αναγνωρίσω τη νέα εκκλησιαστική δομή και τον “προκαθήμενό” της Επιφάνιο εδράζεται στη διδασκαλία, στην πίστη και στην εκκλησιαστική και κανονική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δεν πρόκειται σύμφωνα με τον κ. Ησαΐα, για διαφωνία σε απλά διοικητικά ή ήσσονος σημασίας ζητήματα, αλλά σε αυτόν τον πυρήνα της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και της διδασκαλίας της Εκκλησίας μας για τα ιερά Μυστήρια και την Αποστολική Διαδοχή, ζητήματα που αφορούν τη σωτηρία μας.

Επιπρόσθετα ο Μητροπολότης Ταμασού και Ορεινής αναφέρει πως τα ζητήματα αυτά «δεν μπορεί να τεθούν υπό συζήτηση ή διαπραγμάτευση σε οιανδήποτε τάχα και συνοδική διαδικασία ούτε τελούν υπό έγκριση μιας ευκαιριακής,  οριακής, μάλιστα, πλειοψηφίας».

Συνεπώς, λέει, η επιλογή του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Επιφάνιο “είναι αυθαίρετη, αντικανονική και κατάφορα αντίθετη στην εκκλησιαστική μας παράδοση, την Ορθόδοξη εκκλησιολογία  και την από 18.2.19 ομόφωνη απόφαση της Ι. Συνόδου και υποδηλώνει την απαρχή κατάλυσης του συνοδικού πολιτεύματος της Εκκλησίας μας με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Στο υπόμνημά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής λέει ότι δεν διακόπτει τη μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, «αλλά επαφίεται στην αρχιερατική συνείδηση μου η μετά του Αρχιεπισκόπου συλλειτουργία λόγω της επιμονής του να μνημονεύει τον Επιφάνιο».

ΚΥΠΕ-politis.com.cy,25/11/2020

…………………………………

Υπόμνημα Μητρ. Ταμασού προς την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου

orthodoxianewsagency

Υπόμνημα του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου με το οποίο καταθέτει τις απόψεις του σχετικά με τις πρόσφατες συνεδρίες της Συνόδου σε σχέση με το Ουκρανικό Ζήτημα.

Αναλυτικά το Υπόμνημα αναφέρει:

Επιθυμώ να καταθέσω στην Ιερά Σύνοδο τις θεολογικές μου απόψεις τις οποίες διατύπωσα κατά τις πρόσφατες συνεδρίες της Ιεράς ημών Συνόδου σε σχέση με το Ουκρανικό Ζήτημα και οι οποίες με οδηγούν στο να αρνηθώ οποιαδήποτε πρόταση, που θα νομιμοποιεί την σχισματική αυτή Εκκλησία.

1.Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

2. Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

3.Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

4.Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

5.Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

6.Διαδηλώνω τον απόλυτο σεβασμό μου και την αμετακίνητη προσήλωσή μου στο συνοδικό πολίτευμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία, τους Ι. Κανόνες ( 34ος Αποστολικός Κανών κλπ) και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου (άρθρο 7 § 1-2 και 12 § 1-2). Η Ιερά Σύνοδος και μόνο αυτή έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να «ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες» (άρθ. 7 § 2 του Καταστατικού Χάρτου), ο δε Προκαθήμενος καλείται να εκφράζει την συνοδική απόφαση (άρθ. 7 § 2 α,γ).

Ως Επίσκοπος της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου καταθέτω τα ανωτέρω με πολλή αγωνία και πόνο και με αυξημένο αίσθημα ευθύνης έναντι της αρχιερατικής μου συνειδήσεως, του ποιμνίου που μας εμπιστεύθηκε το έλεος του Θεού και της πανορθοδόξου κοινωνίας και ενότητας μακριά από εθνοφυλετικές ή οικονομικές ή άλλες εξωεκκλησιαστικές εξαρτήσεις, μικρότητες και σκοπιμότητες, προσβλέποντας αποκλειστικά και μόνο στη διαφύλαξη της «άπαξ παραδοθείσης πίστεως τοις αγίοις» (Ιούδ. 3) και την ειρήνευση της Εκκλησίας «ἥν ὁ Κύριος περιεποιήσατο διὰ τοῦ ἰδίου Αἵματος» (Πραξ. 20, 28).

Διαβάστε επίσης:

-Ανακοινωθέν Έκτακτης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό (της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020)

-Κύκκου Νικηφόρος: «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του»

-Κύπρος - Συνοδικοί κόβουν τα συλλείτουργα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο

-Κύκκου Νικηφόρος: Ουκρανικό ζήτημα και Κύπρος

-Ανοιχτή επιστολή του Ταμασού Ησαΐα για την πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση- “H υπακοή του Επισκόπου δεν είναι σε πρόσωπα, αλλά στην Εκκλησία, της οποίας αρχηγός είναι ο Ιησούς Χριστός.”

-Τα ολέθρια επακόλουθα από την αθέτηση του Συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας

-Κύπρου Χρυσόστομος Β΄: «Προγεύομαι ότι αν φύγω θα σκοτωθούν μεταξύ τους. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Tο Πατριαρχείο Μόσχας δεν σεβάστηκε τους κώδικες στο ουκρανικό ζήτημα….»

-Διατὶ μὲ τὴν ἐκλογὴν τοῦ Τατὰρ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου ἐμνημόνευσε τὸν ψευδοκιέβου;

-Η Μεγαλόνησος εις νέαν δοκιμασίαν.

-Μόρφου Νεόφυτος: Ὀνούφριος ὁ κανονικὸς Μητροπολίτης Κιέβου

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκτίθεται περισσότερο

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος απαντά για τη μνημόνευση του σχισματικού «Επιφανίου Κιέβου»

-Ταμασού Ησαΐας: «Πράξη πονηρή και ύποπτη η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Επιφάνειο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας»

-Κύκκου Νικηφόρος και Λεμεσού Αθανάσιος ζητούν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να ανακαλέσει την απόφαση του και να γίνει Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου

-Αυθαίρετη και αιφνιδιαστική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

-Οι προεκτάσεις της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η αντίδραση της Ρωσίας

-Κύπρος -Ανακοίνωση Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και Επισκόπου Αμαθούντος, σχετικά με την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου πως η Εκκλησία της Κύπρου, αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μνημόνευσε τον “Ουκρανίας Επιφάνιο” !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου