25 Νοε 2019

21 Νοεμβρίου. Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων


21 Νοεμβρίου, η διπλή εορτή των Έισοδίων της Θεοτόκου» στονΝαό του Σολομώντα & των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας
Δεν είναι τυχαία η σύμπτωση της εορτής των ΕΔ, με την Θεομητορική εορτή. Διότι, η προσαγομένη στο Ναό του Θεού, είναι η υπέρμαχος στρατηγός του Γένους των Ελλήνων, η παντοτινή και κραταιά σκέπη του Έθνους μας, η προστάτιδα του φιλοχρίστου και ενδόξου Στρατού μας, είναι η στοργική μητέρα όλων μας, που πάντοτε επικαλούμεθα τη βοήθεια της.
Η Παναγία μας, είναι η προστάτις των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας και η υπέρμαχος στρατηγός. Για τον λόγο αυτό, η εν λόγω ημέρα, έχει καθιερωθεί και ως ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων .
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, θέτουν το έργο, την αποστολή & την επιτυχία τους, σε ό,τι κάνουν, κάτω από τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού.
Οι Ορθόδοξοι Έλληνες, ήδη απ’ τα βυζαντινά χρόνια έως σήμερα, την υμνολογούν με επινίκιους ύμνους και την παρουσιάζουν σε τοιχογραφίες ναών, σε φορητές εικόνες και στα πολεμικά τους λάβαρα, με ανάλογες παραστάσεις της , που φέρουν την επωνυμία «Παναγία η Νικοποιός ( αυτή που πετυχαίνει νίκες, η Νικήτρια)».
Η σημαντικότερη και πλέον τιμώμενη απ’ τις σωζόμενες βυζαντινές εικόνες της Παναγίας Νικοποιού, βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου Βενετίας. Η εικόνα αυτή φυλαγόταν έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης απ’ τους Φράγκους (έτος 1204), στο ομώνυμό της παρεκκλήσι του Ιερού Παλατιού. Τότε απήχθηκε απ’ τους ασεβείς «Σταυροφόρους» και μεταφέρθηκε ως λάφυρο πολέμου στη Βενετία.

Σήμερα η Θεοτόκος, εξακολουθεί να είναι η προστάτις και Στρατηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων . Παράλληλα όμως και ειδικότερα, το Πεζικό έχει προστάτη του τον Άγιο Γεώργιο, το Πυροβολικό την Αγία Βαρβάρα, το Ναυτικό τον Άγιο Νικόλαο και η Αεροπορία τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Αντίστοιχα, ο Στρατός της ομόδοξής μας Ρωσίας, έχει προστάτιδα εικόνα κι έμβλημα στις σημαίες του την ιδιότυπη (ρωσικής επινόησης) απεικόνιση της «Παναγίας του Καζάν».
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρω ένα ντοκουμέντο της εποχής του Ελληνοϊταλικού πολέμου, μια επιστολή του Άγγλου πρεσβευτή στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 1940, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αγγλίας, σχετικό με την βοήθεια της Παναγίας στο μαχόμενο Έθνος.
Αναφέρει ο Άγγλος πρεσβευτής Palairet: «Εις την επιστολήν μου No 293 της 23ης Νοεμβρίου, ανέφερα την ευρέως παραδεχομένην πίστιν εδώ, ότι ο ελληνικός στρατός απολαμβάνει της ιδιαιτέρας προστασίας της Παναγίας της Τήνου και ότι οι νίκες του, οι οποίες δύνανται ασφαλώς να ονομαστούν θαυματουργικές, οφείλονται εις την επέμβαση της.
Αυτή η πίστις έχει γίνει τώρα πεποίθηση και υπάρχουν αναρίθμητες ιστορίες της παρουσιάσεως της Ευλογημένης Παρθένου εις στρατιώτες εις το μέτωπο, ενθαρρύνοντάς τους εις την μάχη, με υποσχέσεις ότι η ιεροσυλία που έγινε από τους Ιταλούς εις τον Ναό της κατά την εορτή της Κοιμήσεως θα ετιμωρείτο από μία μεγάλη ήττα…
Φαίνεται ασύνηθες ν’ αφιερώνω μία επίσημη επιστολή σε τοιούτο θέμα, αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πεποίθηση του λαού ότι υποστηρίζεται από υπερφυσική βοήθεια έχει συμβάλει πολύ εις την ενθάρρυνση του Έλληνος στρατιώτου, εις την ακούραστο επιδίωξή του διά νίκη, και του Ελληνικού λαού εις τον ενθουσιασμό του διά τον πόλεμο…
Η επίθεση κατά της «Έλλης» στην Τήνο, απεδείχθη πράγματι ένα σοβαρό λάθος, διά το οποίον πρέπει να μετανοούν οι Ιταλοί τώρα σκληρά.
Όχι μόνο ένωσε την Ελλάδα, την βοήθησε από την αρχή με την πεποίθηση ότι τα όπλα της εβοηθούντο θαυματουργικώς – μία πεποίθηση η οποία εις αυτήν την χώρα των ισχυρών και βαθέων θρησκευτικών παραδόσεων έχει ανεκτίμητη αξία.
Η εορτή της πολιτείας, προς τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε το έτος 1967, ως Ημέρα της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων, την 29 Αυγούστου, εις ανάμνηση της νίκης του Στρατού στο Γράμμο & το Βίτσι το 1949.
Μετά την μεταπολίτευση, μετονομάστηκε ως Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων. Το έτος 1981, η εορτή μετατέθηκε την 15η Αυγούστου, ενώ στις αρχές του 2000, μεταφέρθηκε την 21 Νοεμβρίου.
Η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και κυρίως στην Πολεμική Αρετή των Ελλήνων.
Επίσης στην απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς εκείνους τους μακρινούς αλλά και τους κοντινούς προγόνους μας , που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία & Εθνική Ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου