30 Μαΐ 2019

Ανησυχία για το Κοσσυφοπέδιο- Σε κίνδυνο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες

Ανησυχία για το Κοσσυφοπέδιο- Σε κίνδυνο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες
Τους τραυματίες από τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Επίσκοπος Ράσκας και Πρισζρένης του Πατριαρχείου της Σερβίας, κ. Θεοδόσιος.

Εντονη ανησυχία επικρατεί σχετικά με την αναζωπύρωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο, είκοσι χρόνια μετά την απόσχισή του από τη Σερβία. Οι διώξεις στους Σέρβους συνεχίζονται, ενώ προβληματισμός υπάρχει και με τους σερβικούς ορθόδοξους ναούς. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως δήμαρχος της περιοχής δήλωσε ότι αρνείται να παραχωρήσει αμφισβητούμενη γη σε σερβικό μοναστήρι της Σερβίας που υπάγεται στην UNESCO, παρά την σχετική δικαστική εντολή και την πίεση της ΕΕ.
Η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών, και οι επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων του Κοσόβου στις σερβοκρατούμενες περιοχές και συγκεκριμένα στη βόρεια Κόσοφσκα Μήτροβιτσα και στο Ζούμπιν Πότοκ προκαλούν ανησυχίες για όλόκληρα τα Βαλκάνια.
Το περιστατικό αυτό συνέβη ταυτόχρονα με την έκτακτη σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής (Σκούπστινα) της Σερβίας στο Βελιγράδι, την Τρίτη 28 Μαίου 2019, η οποία συνεδρίασε με θέμα το ζήτημα του Κοσόβου και τις διαπραγματεύσεις Βελίγραδίου-Πρίστινας γύρω από αυτό. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που ενημερωσε τη σέρβικη Βουλή, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα. Αν και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, της «Συμμαχίας για τη Σερβία» (SzS), απείχε από αυτή τη συζήτηση, λέγοντας πως «δεν θα συμμετάσχουν στο reality show που διοργανώνει ο Βούτσιτς για να δικαιολογήσει την πανωλεθρία που υπέστη στις διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο», εντούτοις μέσω της τηλεόρασης αυτή η συζήτηση προσέλκυσε την προσοχή του σερβικού λαού.
Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του προέδρου Βούτσιτς ότι «είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επιτεθούν οι Αλβανοί στους Σέρβους του Κοσόβου. Είναι θέμα ημερών και μηνών διότι αυτοί (σ.σ. οι Αλβανοί) δεν επιθυμούν τη διατήρηση της κατάστασης της «παγωμένης σύγκρουσης» που επικρατεί σήμερα» στο Κόσοβο. Ο ίδιος επισήμανε πως «η Σερβία πρέπει να επιδιώξει συμβιβαστική λύση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σέρβων, θα διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και την παραμονή τους στο Κόσοβο, θα εγγυάται τη διατήρηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων και παράλληλα θα υπερασπίζεται τα κρατικά συμφέροντα της Σερβίας».
Την έντονη αντίθεσή της προς οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, που θα οδηγούσε στην ανεξαρτητοποίησή της περιοχής, εξέφρασε προσφάτως με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου της Σερβίας.
«Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα της Σερβίας και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου, αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ, της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών».
«Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η οποία οδηγεί σε αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε κύμα μετανάστευσης του σερβικού πληθυσμού».
Τονίζει μάλιστα ότι, η θέση αυτή δεν είναι πολιτική, αλλά πηγάζει από την ιστορική ευθύνη που φέρει η Εκκλησία της Σερβίας απέναντι στους Ορθοδόξους της περιοχής αυτής, αλλά και των ιστορικών ιερών προσκυνημάτων που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου