24 Μαΐ 2019

Νέα αναβολή για την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία υπέρ ή κατά της αναγνώρισης του ουκρανικού αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ελλάδος. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ποια «αγκάθια» παραμένουν.
Νέα παράταση πήρε η συζήτηση του θέματος της ουκρανικής αυτοκεφαλίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καθώς τα μέλη της δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδρίασε από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της ημερησίας διάταξής της.
Παράλληλα αναμενόταν να λάβει αποφάσεις για το θέμα της Αυτοκεφαλίας που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε στη σχισματική ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά τελικά αποφάσισε μόνο για κάποια υπηρεσιακά ζητήματα. 
Μάλιστα η συνεδρίαση «ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ στη συνέχεια τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, βρέθηκαν σε γεύμα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο», όπως αναφέρουν κύκλοι της Εκκλησίας.
«Οι αντιστάσεις είναι ακόμα ισχυρές. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι κάποιοι ιεράρχες δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αποφασίσουν, ενώ κάποιοι άλλοι θορυβήθηκαν από τις αμερικανικές παρεμβάσεις και εκφράζουν αντιστάσεις στο θέμα της αυτοκεφαλίας, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η Εκκλησία της Ελλάδος να γίνει η πρώτη εκκλησία παγκοσμίως που αναγνωρίζει το ουκρανικό αυτοκέφαλο. Επιπλέον τα μέλη της ιεραρχίας δεν ξεχνούν τον ενωτικό ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος», επισημαίνουν άλλες πηγές στο Sputnik.
Η συζήτηση του ζητήματος φάνηκε να επισπεύδεται, αμέσως μετά την επίσκεψη πέντε Αμερικανών διπλωματών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις αρχές Μαΐου.
Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός, ότι την ώρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντούσε τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Τζ. Πάιατ: Τιμή να συναντώ τον Οικ. Πατριάρχη (βίντεο)
Οι συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη με Κ. Γαβρόγλου και Τζέφρι Πάιατ- Οι δηλώσεις
Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στους δημοσιογράφους επιβεβαιώθηκε η αμερικανική στήριξη στον Βαρθολομαίο, ενώ συζητήθηκε η προετοιμασία της πρώτης επίσκεψής του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ εδώ και μία δεκαετία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
«Μιλήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο που έχει ο Πατριάρχης ως πνευματικός ηγέτης σε μια σειρά από άλλα θέματα στη Μέση Ανατολή, φυσικά και στην Ουκρανία, όπου ο λόγος του Παναγιωτάτου είναι εξαιρετικά σημαντικός, όπως και γενικά σε όλη την Ορθοδοξία», τόνισε ο Πάιατ. 
Τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της εκκλησίας είχαν εκφράσει στο Sputnik με δηλώσεις τους, την αντίθεσή τους στις αμερικανικές πιέσεις στην εκκλησία.
Οι σχέσεις Βαρθολομαίου και Ιερώνυμου
Κλειδί στο θέμα της αυτοκεφαλίας θεωρούνται σύμφωνα με άλλες πηγές της Εκκλησίας αποτελεί το κατά πόσο γρήγορα και αν θα αποκατασταθούν οι σχέσεις Βαρθολομαίου- Ιερώνυμου. «Οι σχέσεις τους πέρασαν μεγάλη κρίση του προηγούμενο διάστημα. Αυτές τις μέρες έγινε μια καλή αρχή, ένα πρώτο βήμα που μένει να δούμε ωστόσο την εξέλιξή της. Αν συμφωνήσουν γρήγορα για μια σειρά ζητημάτων, τότε δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν και για το θέμα της αυτοκεφαλίας. Ένα από τα ανοικτά ζητήματα των συνομιλιών είναι ποιος θα γίνει ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όταν έρθει αυτή η ώρα. Εκεί υπάρχει διαφωνία στο πρόσωπο, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. 
Φιλάρετος εναντίον του Τόμου της Αυτοκεφαλίας
Ένα από τα κλειδιά στην απόφαση των ιεραρχών να παρατείνουν τη διαδικασία λήψης απόφασης, φαίνεται να είναι μεταξύ άλλων και οι χθεσινές δηλώσεις του Φιλάρετου που απέρριψαν τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, που ο ίδιος είχε τόσο σθεναρά υποστηρίξει, λένε κύκλοι της ελληνικής εκκλησίας.
Ο Φιλάρετος ήταν ο ηγέτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου (UOC-KP) από το 1995 και μέχρι να συγχωνευθεί και να δημιουργήσει τη σχισματική ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στα μέσα Δεκεμβρίου του 2018, ως αποτέλεσμα του λεγόμενου συμβουλίου ενοποίησης στο Κίεβο.
Ο πρώην σχισματικός ηγέτης περιέγραψε τις διατάξεις του Τόμου ως μια δυσάρεστη έκπληξη γι 'αυτόν και τις οποίες δεν πρόκειται να εφαρμόσει τώρα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.
«Δεν γνωρίζαμε τα περιεχόμενα του Τόμου στο Ενωτικό Συμβούλιο. Το μάθαμε μετά την ενοποίηση. Αν είχαμε γνωρίσει το περιεχόμενο αυτού του Τόμου, δεν θα συμφωνούσαμε με μια τέτοια διατύπωση», δήλωσε ο Φιλάρετος. «Είμαστε αυτοκέφαλη Εκκλησία μόνο στο όνομα, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε μια Εκκλησία που εξαρτάται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης», αναφέρει μεταξύ άλλων ενώ την ίδια στιγμή, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρώην Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.
Ο πρώην ηγέτης της σχισματικής εκκλησίας δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον ανάγκασε να αρνηθεί τη θέση του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία μέσω της διαμεσολάβησης του Ποροσένκο.
Η επίσημη έναρξη της πολύπαθης περιπέτειας της αυτοκεφαλίας, έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, μετά από ένα «συμβούλιο ενοποίησης», στο Κίεβο, το οποίο οδήγησε στη συνένωση δύο μη κανονικών ουκρανικών ορθόδοξων εκκλησίών: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
Τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε και παρέδωσε στον Επιφάνιο Δουμένκο, τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στη σχισματική Ουκρανική Εκκλησία.
Καμία ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», ενώ σε εκείνη την ενθρόνιση, δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.
Πριν από έξι μήνες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στα κίνητρα Βαρθολομαίου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία εξέφρασε την άποψη ότι: «τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία».
Την ίδια ώρα υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας, έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.
Λάμπρος Ζαχαρής-sputniknews.gr © Φωτογραφίες : iaath.gr/ & orthodoxianewsagency
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Μάιο
23.5.2019    
Συνήλθε, την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου για τον μήνα Μάιο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Προ της ενάρξεως των εργασιών πραγματοποιήθηκε η Διαβεβαίωση του νέου Αρχιγραμματέως Αυτής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Φιλοθέου Θεοχάρη, στον οποίο ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ευχήθηκαν καλή και καρποφόρο διακονία.
Κατά τις Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:
Συνήλθε σε κοινή σύσκεψη με την Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου και με την Επιστημονική Επιτροπή και τις Συγγραφικές Ομάδες του έργου «Αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως» του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), με την παρουσία και του Γενικού Γραμματέως Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, προς αλληλογνωριμία και ενημέρωση για την πρόοδο του ως άνω έργου, που αφορά στην διαμόρφωση νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων και στην συγγραφή αντιστοίχως νέων βιβλίων για τα ειδικά θεολογικά μαθήματα των σχολείων της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.
Ενέκρινε την συμμετοχή της Εκκλησίας ημών εν Canterbury Αγγλίας, από 27ης έως 28ης μηνός Ιουνίου 2019, στην Συνεδρία της Συντακτικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής για τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών.
Διόρισε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τεγέας κ. Θεόκλητο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.
Διόρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικόλαο Γιαννουσά Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας.
Ενέκρινε την παρουσία του Μακαριωτάτου Προέδρου της Ιεράς Συνόδου, ως και των Μελών Αυτής, στις εόρτιες εκδηλώσεις για την συμπλήρωση εκατό ετών από της απελευθερώσεως της Ξάνθης εκ του βουλγαρικού ζυγού.
Ενημερώθηκε επί του εγγράφου του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή, δι' ου κοινοποιεί επιστολή αυτού προς τον Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα «Παρατηρήσεις επί του σχεδίου νέου ποινικού κώδικα».
Επιχορήγησε με το ποσό των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ την Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, για τη σίτιση των μαθητών και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Περιφερειακών Εκκλησιαστικών Εστιών.
Αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Συνοδικού Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το οποίο θα κοινοποιηθεί και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το οποίο θα ενημερώνονται, ότι σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος Δήμος αξιώνει την εν γένει διοίκηση των Ιερών Κοιμητηριακών Ναών, οι Εξόδιες Ακολουθίες και τα ιερά Μνημόσυνα θα τελούνται στους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς.
Τέλος, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ecclesia.gr Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου