2 Μαρ 2019

Γλωσσοπλάστες. Στα «θύματα» της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η γραμματική

Γλωσσοπλάστες
Στα «θύματα» της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η γραμματική
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
Ανάμεσα στα πολλά «ταλέντα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναγνωρίσουμε και την ευκολία με την οποία κατακρεουργούν την ελληνική γλώσσα. 

Οι συριζαίοι «εκτελούν» τις λέξεις με ιδιαίτερη άνεση, ενώ δημιουργούν άλλες καινούργιες, οι οποίες δεν αποτελούν νεολογισμούς, αλλά παραλογισμούς. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η όλο περηφάνια δήλωση του πρωθυπουργού για «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος». Σου λέει διευθύνω - διεύθυνση, άρα απευθύνω - απεύθυνση. Αυτή η κατ’ αναλογίαν επέκταση ενός σχήματος σε άλλον τύπο ονομάζεται «αναπτυξιακό λάθος», γιατί το κάνουν συνήθως παιδιά 2-6 ετών, που δεν έχουν ακόμη αρκετά αναπτυγμένο το γλωσσικό αίσθημα. Πλέον το κάνουν και πρωθυπουργοί με γλωσσική ανάπτυξη νηπίων. 
Εχουμε επίσης το πλατύ, του πλατιού, το βαθύ, του βαθιού και το παχύ, του παχιού. Νέα ελληνική γραμματική, η οποία διδάσκεται και στους μαθητές του δημοτικού, αφού διάφοροι αγράμματοι ανέλαβαν να συγγράψουν τα βιβλία της γλώσσας. Στο παρελθόν ο πρωθυπουργός μίλησε και για «συμπαθή νεκρά παιδιά», ενώ ποιητική αδεία είπε «άκουσον μεν, πάταξον δε». Ετσι το θυμόταν, έτσι το είπε. Δεν θα το κάνουμε θέμα τώρα που ο πρωθυπουργός ομιλεί την ελληνική όπως και την αγγλική. Χάλια δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι δηλώσεις «εκτίθουν» τον πρωθυπουργό, ρήμα που χρησιμοποίησε ο ίδιος. Συγγνώμη, δολοφόνησε ήθελα να πω. 
Δεν είναι όμως μόνο ο πρωθυπουργός μας που κακοποιεί την ελληνική γλώσσα δίχως έλεος. Και οι συνεργάτες του μια χαρά ομιλούν τα αλαμπουρνέζικα. Η κυρία Νοτοπούλου παραδείγματος χάριν σχολίασε ότι πρέπει να «επανανοματοδοτήσουμε την πολιτική», ενώ στο παρελθόν μάς είχε ανακοινώσει τις συναντήσεις της με τον «διευθύνων σύμβουλο» κάποιας εταιρίας. Είχε κρίνει δε ότι «εφόσον δεν είναι επαρκές οι δυνάμεις, τότε θα συνδράμουν κι άλλες υπηρεσίες». Ο δε κ. Καρανίκας μάς ενημερώνει ότι η δημοκρατία δεν είναι υπόθεση «των ειδήμων» και ότι το Ασφαλιστικό διασώζεται «αναλλογικά» και διασφαλίζει τα «βαραία».
Ας μην είμαστε όμως αυστηροί στις κρίσεις μας. «Ουδείς άσφαλτος», όπως είχε πει κάποτε γνωστή λαϊκή αοιδός, που πέσαμε να τη φάμε τη γυναίκα λες και μας είχε δηλώσει ότι ήταν ακαδημαϊκός. Εδώ οι κυβερνώντες έχουν πτυχία και μία πρόταση με υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο στη σωστή κλίση και τον σωστό τύπο, που να βγάζει νόημα, δεν μπορούν να κάνουν. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι οι κυβερνώντες δεν είναι πολύ «προφυλακτικοί», επίθετο που χρησιμοποίησε μια παίκτρια τηλεοπτικής αθλιότητας ή αλλιώς reality show. Η αλήθεια είναι ότι ως πολιτικός πρέπει να είσαι «προφυλακτικός». Για να μη γίνεσαι περίγελος.
*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle
dimokratianews,01.03.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου