8 Φεβ 2019

Μπαράζ επαφών για το «deal» Ιερωνύμου - Τσίπρα!


Στο προσκήνιο έρχεται πάλι η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία για την αξιοποίηση της περιουσίας και τη μισθοδοσία του κλήρου
Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου
Μετά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και μητροπολίτες του Φαναρίου στην Κωνσταντινούπολη το κέντρο βάρος των συνομιλιών μεταφέρεται στην Αθήνα. 
Στην Ελλάδα θα έρθει αντιπροσωπία του Φαναρίου για συνεχίσει και να εντείνει τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο και το υπουργείο Παιδείας. Το Φανάρι είναι συγκρατημένα επιφυλακτικό από τα αποτελέσματα των επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Γαβρόγλου. Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι καθησύχασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα δρομολογηθεί καμία αλλαγή χωρίς προηγουμένως να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με το Φανάρι. 

Επί της αρχής αυτό ικανοποιεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ωστόσο οι συναντήσεις της επιτροπής του την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καταδεικνύοντας αν επιτυγχάνονται σημεία σύγκλισης ή όχι. 
Την Τρίτη στο μεταξύ η επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο θα συναντηθεί με τον Κώστα Γαβρόγλου στο υπουργείο Παιδείας. 
Οι νομικοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ετοιμάσει τον «κορμό» του νομοσχεδίου, ωστόσο η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η επιθυμία του Φαναρίου να ενημερωθεί επιβράδυναν τις συνομιλίες. 
Βέβαια, η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κώστα Γαβρόγλου με τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκε για τις προτεινόμενες διατυπώσεις εκφράζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζωηρές επιφυλάξεις. Αν για την κυβέρνηση ήταν μεγάλος σκόπελος οι Πρέσπες, τότε η συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου είναι υψηλότερου βαθμού δυσκολίας, καθώς θα πρέπει να υπερκεραστούν οι αντιρρήσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ιεραρχίας της Ελλάδος, η οποία -όπως και το Φανάρι- δεν συζητά αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας, που όμως για την κυβέρνηση είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι επομένως αντιληπτό ότι ο δρόμος προς την επίτευξη συμφωνίας φαντάζει γολγοθάς. 
dimokratianews 08.02.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου