22 Φεβ 2019

Απορρίπτουν οι κληρικοί τον εκβιασμό Γαβρόγλου για τον φορέα μισθοδοσίας

Απορρίπτουν οι κληρικοί τον εκβιασμό Γαβρόγλου για τον φορέα μισθοδοσίας
 «Αν δεν συμφωνήσετε στις προαποφασισμένες αλλαγές, η μελλοντική κατάσταση ενδεχομένως να εξελιχθεί χειρότερα»
Αντ. Τριανταφύλλου

Απορρίπτουν οι κληρικοί την πρόταση για αλλαγή φορέα μισθοδοσίας, προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν υλοποιήσει την απειλή της μονομερούς νομοθέτησης, θα αντιδράσουν μεν, ειρηνικά δε, και ζητούν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να παραμείνει σταθερή στη θέση της ότι δεν συζητά το θέμα της μισθοδοσίας. 
Συνεδρίασε χθες ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών στον απόηχο του ναυαγίου των συνομιλιών του υπουργείου Παιδείας και της επιτροπής της Εκκλησίας, που προέκυψε και από την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης, η οποία απαιτεί αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας του κλήρου. Χωρίς περιστροφές, οι κληρικοί υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι περίπου 8.500 με 10.000 στον αριθμό και, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αποτελούν κρίσιμη εκλογική μάζα, στην οποία πρέπει να υπολογίζονται και πολίτες οι οποίοι, ανεξαρτήτως πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού και κομματικής επιλογής, θα αντιδράσουν σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα, όπως η ιερατική οικογένεια. 
Ο π. Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του ΙΣΚΕ, που συμμετείχε ως μέλος στην επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κληρικών για τα αποτελέσματα των επαφών της επιτροπής με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, για την αμετακίνητη στάση του υπουργείου Παιδείας και την αφόρητη πίεση που ασκήθηκε -με έμμεσο εκβιασμό- ότι, αν δεν συμφωνήσουν στις προαποφασισμένες αλλαγές, η μελλοντική κατάσταση ενδεχομένως να εξελιχθεί χειρότερα. 
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο νομικός σύμβουλος του ΙΣΚΕ Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, τους προειδοποίησε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του μισθοδοτικού φορέα κρύβουν επικίνδυνες νομικές και γραφειοκρατικές παγίδες, ικανές να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά, ο προτεινόμενος νέος φορέας μισθοδοσίας για τους ιερείς είναι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μεγάλη νομική παγίδα. Σε ένα μελλοντικό υποθετικό σενάριο που μελετά την περίπτωση να νομοθετηθεί η πρόταση της κυβέρνησης, τότε ως φυσικός εργοδότης των κληρικών θα νοείται η Εκκλησία της Ελλάδος, άσχετα αν το πραγματικό ταμείο από το οποίο θα καταβάλλεται η μισθοδοσία θα είναι κρατικό. Αυτό σημαίνει ότι, αν η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, για οποιονδήποτε λόγο, δεν καταβάλει τη μισθοδοσία, οι κληρικοί δεν θα μπορούν να προσφύγουν κατά της Ενιαίας Αρχής και του Δημοσίου, αλλά κατά της Μητρόπολής τους, που θα είναι ο φυσικός εργοδότης τους, με ό,τι προβλήματα μπορεί αυτό να δημιουργήσει. 
dimokratianews,22.02.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου