28 Δεκ 2018

Το "νέο μάθημα Θρησκευτικών" και άλλες "δράσεις" του Υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκεύματα


Ειδική ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας «με σκοπό οι πολίτες να ενημερωθούν για τις Δράσεις και τις Μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2015 μέχρι σήμερα», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Στην υποενότητα «Θρησκεύματα» μεταξύ άλλων δράσεων του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται: 
«Εισαγωγή του νέου Μαθήματος των Θρησκευτικών, που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και το χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, μακριά από κάθε λογική κατηχητικού και επιβολής».
Οι υπόλοιπες δράσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα «Θρησκεύματα» είναι:

Κατάργηση του υποχρεωτικού της Σαρία για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης – γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας.
Διαφάνεια στη χρηματοδότηση των Μουφτειών της Θράκης, με την ανάληψη των εξόδων λειτουργίας τους από το Κράτος.
Εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας μέσω της συντόμευσης των διαδικασιών αδειοδότησης Ευκτήριων Οίκων.
Ολοκλήρωση και παράδοση του Τεμένους της Αθήνας – υλοποίηση μιας κρίσιμης πολιτικής επιλογής, που εκκρεμεί από το 2006, για τη θέση του Ισλάμ στην Ελλάδα, αλλά και για την εικόνα της Ελλάδας στον ισλαμικό κόσμο.
Καταπολέμηση του αντισημιτισμού μέσω σειράς πολιτικών και συνεργασιών με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, κυριότερη των οποίων είναι η διοργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος που ολοκληρώνεται με την επίσκεψη μαθητών/-τριών στο Μουσείο του Άουσβιτς.
Ανάπτυξη του διαθρησκευτικού διαλόγου, με την υποστήριξη της δράσης του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, του Ερευνητικού Ιδρύματος Μοχάμετ Άλι και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας.
Δράσεις ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τη θέση της γυναίκας στις σύγχρονες κοινωνίες, σε συνεργασία με τις σημαντικότερες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας μας.
Διασφάλιση της λειτουργίας Σχολείων ιστορικών θρησκευτικών κοινοτήτων, μέσω της απόσπασης εκπαιδευτικών της Δημόσιας Εκπαίδευσης για την υποστήριξή τους.
Σχόλια του ιστολογίου: 
1. Αυτό που δεν περιέχει η ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας είναι οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ που έχει δεχθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μεταξύ άλλων και οι αποφάσεις 660/2018 και   926/2018 με τις οποίες ακυρώθηκε το νέο μάθημα Θρησκευτικών το οποίο προβάλλει το Υπουργείου ως πρωτοπόρα δράση.
2. Ώστε λοιπόν η προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω συνεργασίας με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου και το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου