27 Απρ 2018

Τα βάζει με το ΣτΕ ο Γαβρόγλου


Στο στόχαστρο και πάλι οι δικαστές για τα Θρησκευτικά: «Το κάνουν επίτηδες και εκδίδουν κάθε εβδομάδα μία απόφαση»
Ρεπορτάζ Αντώνης Τριανταφύλλου

Ο αγώνας τώρα αρχίζει για τα Θρησκευτικά. Μια σειρά μαχών σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών που θα δοθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να κρίνει την έκβαση του «πολέμου».
Μέχρι στιγμής το τακτικό πλεονέκτημα έχει η Εκκλησία, καθώς κέρδισε δύο δικαστικές υποθέσεις με την ακύρωση, μέσω ΣτΕ, των υπουργικών αποφάσεων Φίλη για τον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.
Και άλλες προσφυγές
Η νομική μάχη, όμως, δεν σταματά εδώ, διότι εκκρεμούν και άλλες δικαστικές προσφυγές κατά του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και η έκβασή τους αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Νομικοί και εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι μπορεί να ανατρέψουν πλήρως την υπερασπιστική γραμμή του υπουργείου Παιδείας, που ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα προγράμματα σπουδών Φίλη δεν έχουν πρακτική εφαρμογή. 
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Κώστας Γαβρόγλου έχει σηκώσει στις πλάτες του την επικοινωνιακή μάχη κατά της Εκκλησίας αλλά και της Δικαιοσύνης. Χθες πραγματοποίησε μια ακόμη λεκτική επίθεση κατά του ΣτΕ. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας το κάνει επίτηδες για να μη βαριόμαστε και εκδίδει κάθε εβδομάδα και μία απόφαση» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και υποστήριξε ότι πρέπει να αφεθούν η Πολιτεία και οι θεσμοί της να χειρίζονται τα θέματα των μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών.
Επανέλαβε ότι είναι σε συνεργασία με την Εκκλησία και ότι το πρόγραμμα σπουδών και οι φάκελοι του μαθητή θα αποτιμηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να συνεκτιμηθεί και το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ στις διορθώσεις και τις επικείμενες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, κάτι που δεν δέχεται το υπουργείο Παιδείας. 
Η ΔΙΣ θα συνεδριάσει στις 9 Μαΐου για να χαράξει τις επόμενες κινήσεις της, καθώς στην εξίσωση μπήκε ακόμη μία παράμετρος, η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά στο γυμνάσιο και το λύκειο, το σκεπτικό της οποίας είναι πολύ αυστηρότερο.
Οι ημερομηνίες των ενδοσχολικών
Την Τρίτη 29 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους φετινούς τελειόφοιτους των Γενικών Λυκείων. Τα μαθήματα του λυκείου θα ολοκληρωθούν στις 25 Μαΐου. 
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τους μαθητές που θα εξεταστούν μόνο στα μαθήματα της Ομάδας Α, οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 29 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν έως την Παρασκευή 1η Ιουνίου. Οι εξετάσεις για τους μαθητές που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα 4 Ιουνίου. Για τους μαθητές που θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 29 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν έως την Πέμπτη 7 Ιουνίου. Οι εξετάσεις για τους μαθητές που θα απουσιάσουν δικαιολογημένα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τρίτη 12 Ιουνίου.
Οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ' τάξης του ημερήσιου και της Δ' τάξης του Εσπερινού Λυκείου θα γίνουν μόνο σε τέσσερα μαθήματα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία μαζί, την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία. 
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διαρκέσουν από 8 Ιουνίου έως και 19 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι και την Τρίτη 26 Ιουνίου.
dimokratianews,27.04.2018

1 σχόλιο:

  1. Για τον αξιοθρήνητο υπουργό, θα φτάσει σύντομα η ώρα που θα εγκαταλείψει το γραφείο για να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από τη καταδίκη του λαού στις εκλογές. Και ο ίδιος θα ξεχαστεί ως μια κακή ανάμνηση. Ο Θεός όμως δεν ξεχνά. Τι θα απολογηθεί όταν φανερωθεί ο αδέκαστος Κριτής; Αυτό πρέπει να τον απασχολεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή