17 Οκτ 2017

Υπουργός για Θρησκευτικά: «Υπάρχουν κάποιες σποραδικές αντιδράσεις.…»

17 iersite
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Οι φάκελοι που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή θα εξεταστούν ξανά από την Ιερά Σύνοδο….».
Συνάντηση Αρχιεπισκόπου - υπ. Παιδείας για αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας (17.10.2017)

Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης που είχαν το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. 
Ο κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο στην Αρχιεπισκοπή και ανέπτυξαν διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Κυριάρχησε η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό την στήριξη του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα έντεκα Μητροπόλεις. Θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση και η αξιολόγηση των ακινήτων και θα δημιουργηθεί μία δομή, όπου θα γίνεται η αξιοποίηση και η διανομή των κερδών κατά το ήμισυ. 
Για ακόμη μία φορά κατέστη σαφές ότι το ποσό που θα εξασφαλίσει η Εκκλησία θα διατεθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων της, για την χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου, αλλά και για την αναστήλωση ναών και ιερών μνημείων. 
Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που απασχόλησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον υπουργό είναι η πρόσληψη ιερέων για την διαποίμανση ακριτικών περιοχών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για εθνική ανάγκη.
Στην συνέχεια μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός τόνισε πως για ακόμη μία φορά υπήρξε μία γόνιμη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με πρώτο στόχο την καταγραφή της περιουσίας και την αξιοποίηση προς όφελος Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ επεσήμανε πως «συζητήσαμε θέματα που μπορεί να αποτελέσουν την ατζέντα για την σύγκληση της επιτροπής που διερευνά τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας». 
Ο Αρχιεπίσκοπος με έμφαση επεσήμανε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία προς όφελος όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. 
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν συζήτησαν για το μάθημα των Θρησκευτικών ο υπουργός απάντησε πως δεν τέθηκε το θέμα σήμερα, άλλωστε έχει συζητηθεί παλαιότερα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «το θέμα των Θρησκευτικών είναι πράγματι πολύ ουσιαστικό, αλλά έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία. Οι φάκελοι που δοκιμάζονται αυτήν την στιγμή θα εξεταστούν ξανά από την Ιερά Σύνοδο και θα πούμε πάλι τις απόψεις μας».
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
……………………………………………….
17-10-2017 Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο
Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είχε σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Γαβρόγλου, δήλωσε:
«Συζητήσαμε για πολλή ώρα ένα σύνολο θεμάτων. Ενημερώθηκα για την πρόοδο διαφόρων εργασιών και πρωτοβουλιών της Εκκλησίας. Τον ενημέρωσα και εγώ από πλευράς Υπουργείου.
 Ήταν, όπως πάντα, μια εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία που καταλήγει με πολύ συγκεκριμένους στόχους για το τι πρέπει να κάνουμε και εμείς ως Πολιτεία.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα –και είναι η τρίτη φορά που το συζητάμε- είναι η περιουσία της Εκκλησίας. Έχει συγκροτηθεί, όπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, μια επιτροπή και με τον κ. Χαρίτση. Είναι μια επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η Εκκλησία με πρώτο στόχο, εξαιρετικά σημαντικό, την καταγραφή της περιουσίας και βεβαίως με απώτερο στόχο την αξιοποίησή της προς όφελος της Εκκλησίας, της Πολιτείας και της κοινωνίας. Είναι μια επιτροπή που πάει πάρα πολύ καλά και συζητήσαμε επίσης ζητήματα που μπορεί να αποτελέσουν την ατζέντα για την σύγκληση της επιτροπής που διερευνά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και νομίζω ότι ομοφωνήσαμε σε σχεδόν όλα τα θέματα.
Έχει πολλή μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα της καταγραφής της εκκλησιαστική περιουσίας. Η καταγραφή, και μεθοδολογικά, δεν είναι κάτι απλό και γι’ αυτό είπαμε να αρχίσουμε από Μητροπόλεις που έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή, ώστε να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Γιατί υπάρχουν θέματα που είναι ξεκάθαρα αλλά υπάρχουν και ορισμένα εξαιρετικά σύνθετα θέματα. Για τα σύνθετα δεν σημαίνει ότι κάθε φορά θα αναζητούνται λύσεις στα δικαστήρια. Υπάρχουν δυνατότητες και για συνεννοήσεις.
Οπότε με έναν εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί αυτή την καταγραφή για όσες Μητροπόλεις το θελήσουν. Προφανώς και δεν είναι υποχρεωτικό για όλες τις Μητροπόλεις».
Ερωτώμενος για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Υπουργός είπε: «Υπάρχουν κάποιες σποραδικές αντιδράσεις. Ζούμε σε μια Δημοκρατία, όπως ξέρετε, και ο καθένας μπορεί να εκφραστεί -και ευτυχώς εκφράζεται- με τον τρόπο του. Δεν μας απασχόλησε καθόλου αυτό το θέμα στη συνάντηση».

Τέλος, σε ερώτηση για την ομηρία που υπέστησαν μέλη της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Είναι ένα γεγονός το οποίο πρέπει να καταδικαστεί χωρίς αστερίσκους. Απόλυτη καταδίκη αυτού του γεγονότος. Η βία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια. Η βία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία. Πόσο μάλλον όταν συνεδριάζουν όργανα τα οποία ενισχύουν τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και τέτοιες ενέργειες ουσιαστικά υπονομεύουν αυτή τη δημοκρατική λειτουργία. Είμαι απόλυτος σε αυτό το θέμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου