28 Οκτ 2017

Εδώ έπρεπε να γίνονται οι επίσημοι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου

BOULIARATES BRANISTI NEKROTAFEIO
Εδώ έπρεπε να γίνονται οι επίσημοι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου
ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ «ΑΝΗΚΕΙ» ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ‘40!
 - Σχεδόν 8.000 πεσόντες στρατιώτες παραμένουν άταφοι στα βουνά της Βορ. Ηπείρου

• Στην Ε.Ε. φέρνει το θέμα ο Μ. Κεφαλογιάννης
- Συγκλονιστικό οδοιπορικό του Μιχ. Παντούλα στο μακρινό Βρανίστι…
• Κάθε φορά που τιμάται το Έπος του 1940 – 41, το οποίο γράφτηκε στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας, επανέρχονται στο προσκήνιο δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αποτελούν διαχρονικό αίτημα και απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Το ένα έχει να κάνει με τους επίσημους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί να γίνονται στη Θεσσαλονίκη, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον φυσικό τους χώρο, τα Ηπειρώτικα βουνά, όπου γράφτηκαν χρυσές σελίδας ιστορίας. Καλώς ή κακώς, το Έπος του ΄40 «ανήκει» στην Ήπειρο κι εδώ είναι που κατεξοχήν πρέπει να λαμβάνουν χώρα οι αντίστοιχες επίσημες εκδηλώσεις.
Το άλλο θέμα συνδέεται με ένα χρέος μας εθνικό, πατριωτικό και ηθικό, που δεν είναι άλλο από την περισυλλογή των οστών των Ηρώων στρατιωτών οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα πολεμώντας τον Ιταλό εισβολέα. Κάτι λιγότερο από 8.000 πεσόντες παραμένουν ακόμα άταφοι στα βουνά της Βορείου Ηπείρου ή μένουν προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους, ακόμα και σε αυλές σπιτιών σε χωριά της περιοχής, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του (δημοσιεύεται αυτούσιο στη σελίδα 7) ο φιλόλογος, ερευνητής και πρ. βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας.
Το θέμα των άταφων νεκρών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Στην Ήπειρο το Έπος!
Η ενιαία Ήπειρος υπήρξε το κύριο σκηνικό του Πολέμου, ο χώρος όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα του, αυτόπτες μάρτυρες των οποίων υπήρξαν οι κάτοικοί της.
Παρόλα αυτά, η Ελληνική Πολιτεία επιμένει να τιμάει επίσημα το Έπος του ΄40 στη συμπρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη, με λαμπρές παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις. 
Συντονισμένη πίεση
Δικαιολογημένα λοιπόν υπάρχει η απαίτηση οι επίσημοι εορτασμοί της χώρας για την 28η Οκτωβρίου να γίνονται εδώ, στο Καλπάκι και τα Γιάννενα, δηλαδή στον φυσικό χώρο του Πολέμου! Το αίτημα επανέφερε πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, όμως η δική του φωνή από μόνη της δεν αρκεί για να αλλάξει κάτι. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια και πίεση ώστε να διορθωθεί η αδικία σε βάρος της περιοχής μας και σ’ αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά ο Αλέκος Καχριμάνης μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο!
Οι Ήρωες περιμένουν…
Πέρασαν 77 ολόκληρα χρόνια από τον Πόλεμο του 1940 – 41, όμως οι Έλληνες στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα παραμένουν ακόμα άταφοι στις πλαγιές, τα δάση και τα ρέματα των βουνών της σημερινής Αλβανίας ή πρόχειρα θαμμένοι, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, σε ομαδικούς τάφους και πρόχειρες συστάδες που συναντά κανείς σήμερα ακόμα και σε αυλές και κήπους σπιτιών σε χωριά που υπήρξαν πεδία μαχών. 
Ένα συγκινητικό οδοιπορικό σε ένα τέτοιο χωριό, στο Βρανίστι (Vranisht) της Αλβανίας, στην κοιλάδα του ποταμού Σιουσίτσα, κάτω από τα Ακροκευραύνεια όρη, περιγράφει σήμερα σε άρθρο του ο πρώην βουλευτής και ιστορικός ερευνητής Μιχάλης Παντούλας. Με μία ομάδα φιλών επισκέφθηκε πρόσφατα κάτοικο του χωριού μέσα στο οικόπεδο του οποίου υπάρχουν δέκα περίπου τάφοι Ελλήνων στρατιωτών, στους οποίους τέλεσαν για πρώτη φορά εδώ και 77 χρόνια επιμνημόσυνη δέηση!
Άλλοι 17 τουλάχιστον πρόχειροι τάφοι πεσόντων στρατιωτών υπάρχουν και στο γειτονικό χωριό Μπολένα (Bolena). Αξιοσημείωτος πάντως είναι ο σεβασμός που επιδεικνύουν προς τους νεκρούς του 40 – 41 οι σημερινοί ιδιοκτήτες των χώρων όπου βρίσκονται οι τάφοι…
Ερώτηση στην Ε.Ε.
Ένα και μόνο οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο για τους Έλληνες πεσόντες του Έπους του ΄40 υπάρχει σήμερα στη γειτονική Αλβανία και συγκεκριμένα στους Βουλιαράτες. Σ’ αυτό αναπαύονται δεκάδες στρατιώτες οι οποίοι είχαν την τύχη να δεχθούν τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που συνέδραμε την οργάνωση του κοιμητηρίου. Όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πεσόντες του Πολέμου, συνολικά 7.796 στρατιώτες, παραμένουν, 77 χρόνια μετά, άταφοι ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους ξεχασμένοι απ’ όλους!
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Μια ερώτηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, που αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους Ήρωες του '40. Σε όλους αυτούς που με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα. Σε όλους τους πεσόντες στο μέτωπο που παραμένουν άταφοι μακριά από τις οικογένειές τους. Και τέλος σε όλους τους συγγενείς των πεσόντων που παραμένουν άταφοι στην Αλβανία, τα παιδιά τους, που κάθε χρόνο ανήμερα της εθνικής επετείου επισκέπτονται τα πεδία των μαχών, ανάβουν ένα κεράκι με την ευχή, την ελπίδα και την προσμονή, επιτέλους να βρουν, να ταυτοποιήσουν τον δικό τους άνθρωπο».
Επιτροπή υπάρχει, αλλά…
Ο κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του υπενθυμίζει πως στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των πεσόντων στρατιωτικών» η οποία κυρώθηκε και από τις δύο εθνικές Βουλές. Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Αλβανία, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες, όπου μέχρι σήμερα έχει γίνει δεκτός πολύ μικρός αριθμός των πεσόντων. Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση Μικτής Διακρατικής Επιτροπής για την υλοποίηση της Συμφωνίας.
Στις 23.4.2012, η ελληνική και η αλβανική επιτροπή συνεδρίασαν από κοινού στα Τίρανα και εκπονήθηκε ο κανονισμός συνεργασίας των δύο Επιτροπών για την έναρξη των εργασιών πεδίου (έρευνα, εκταφή, αναγνώριση, ταφή Ελλήνων πεσόντων). Έκτοτε η Επιτροπή δεν συνήλθε και καμία από τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε.
Μετά παρέλευση επτά ετών από την κύρωση της Συμφωνίας, η Μικτή επιτροπή συνήλθε τον Οκτώβριο του 2016 και συμφώνησε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές του 2017 στα Τίρανα, για να γίνει η αναζήτηση των οστών και ο ενταφιασμός. Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει, με τον ευρωβουλευτή να κάνει λόγο για απαράδεκτη κατάσταση – κόλαφο στον Πολιτισμό μας που διαιωνίζεται επί 77 χρόνια!
Ρωτά λοιπόν την Επιτροπή σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τερματιστεί επιτέλους το «μαρτύριο» των πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του ΄40.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου