16 Σεπ 2017

Προσβολή στο Μικρασιατικό Ελληνισμό. Η Βουλή αποσιώπησε τη Γενοκτονία!

Προσβολή για όλους τους απογόνους των Μικρασιατών Προσφύγων αποτελεί η έντεχνη αποσιώπηση της Γενοκτονίας και η αντικατάσταση της με την Καταστροφή, που επιχειρείται σήμερα από την Ελληνική Βουλή.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, γίνεται αναφορά από το προεδρείο πως τιμάται η Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή και όχι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, όπως είναι ο νόμος 2645/1998 τον οποίο ομόφωνα ψήφισε τότε η Ελληνική Βουλή!
Αναμένοντας τα επίσημα πρακτικά της Βουλής για τη σημερινή συνεδριαση, προσβλητικό είναι επίσης και το γεγονός πως στις συνεδριάσεις αυτές, δεν καλείται ο μοναδικός επίσημος φορέας του συνόλου Προσφυγικού Ελληνισμού, που είναι η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), όπως ρητά αναφέρεται και στον σχετικό νόμο και το προεδρικό διάταγμα (304/2001).
Με σημερινό της Δελτίου Τύπου η Ελληνική Βουλή ενώ μας ενημερώνει με λεπτομέρειες για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας,στην τελευταία παράγραφο αυτοαναιρείται  κάνοντας μια απλή αναφορά στην Ημέρα Μνήμης ξεχνώντας τη λέξη Γενοκτονία…
Μήπως κάποιοι έχουν στο μυαλό τους να αλλάξουν το νόμο;
Για το τυπικό της ημέρας κρατήθηκε τουλάχιστον ενός λεπτού σιγή!
Ακολουθεί το επίσημο Δελτίο Τύπου της Βουλής, ο νόμος 2645/1998 και το προεδρικό διάταγμα 304/2001 με το οποίο τιμάται η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας σε όλη τη χώρα.
Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2017
Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας και την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας και η συζήτηση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, εκ μέρους του Προεδρείου της Βουλής, ο προεδρεύων Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, υπογράμμισε τα ακόλουθα σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας: «Ο εορτασμός αυτός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, δηλαδή της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης έκφρασης μέσω ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών. Σήμερα τις αξίες αυτές καλούνται όλα τα κράτη να σέβονται και να υλοποιούν. Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται υψηλού επιπέδου λαούς για να μπορούν να εκφράζονται με υψηλού επιπέδου αντιπροσώπους στα κοινοβούλιά τους.  Σε εμάς, δηλαδή στην Ελλάδα, επαφίεται η μεγάλη κληρονομιά της διαφύλαξης των αξιών της Δημοκρατίας και των αγώνων που έχουν γίνει γι’ αυτήν διαχρονικά. Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που σέβεται τη μειοψηφία. Όλα τα καθεστώτα έχουν κυβερνήσεις. Αντιπολιτεύσεις έχουν μόνο τα δημοκρατικά καθεστώτα. Η Ελλάδα, από τον ΟΗΕ μέχρι τον μικρότερο διεθνή οργανισμό που σχετίζεται με την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλει να αγωνίζεται, να πρωτοπορεί και να υπενθυμίζει σε όλους την ιστορική διαδρομή των δημοκρατικών θεσμών, απαιτώντας τον σεβασμό τους».
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημέρωσε την Ολομέλεια για την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, σημειώνοντας τα ακόλουθα: « Προ διετίας, στην αρχή της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, είχαμε πει ότι θα εργαστούμε για να αναζωογονηθεί η ιδέα και να πραγματοποιηθεί –εάν είναι δυνατόν– η ίδρυση στη χώρα μας, με πρωτοβουλία και της Βουλής, ενός Μουσείου της Δημοκρατίας με ορίζοντες διεθνείς, παγκόσμιους. Αυτή η ιδέα είχε πρωτοακουστεί, και μάλιστα την είχε ακολουθήσει ένα εξαιρετικό κείμενο του Αριστόβουλου Μάνεση και του τότε καθηγητή, νυν συναδέλφου, κ. Παρασκευόπουλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Στεφανόπουλο, προ δύο δεκαετιών και είχε γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και θετικού σχολιασμού από πολλές πλευρές.
Με αφορμή επίσης το ότι δύο ηγέτες στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας, ο Ομπάμα και ο Μακρόν, πρόσφατα ήρθαν και εξήραν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η χώρα μας γι’ αυτό που έχει αποκληθεί πολιτικό αριστούργημα στη σύλληψή του, δηλαδή τη Δημοκρατία, αλλά και με αφορμή την υπονόμευση και τον ανταγωνισμό που δέχεται αυτό το πολίτευμα από άλλα πολιτικά συστήματα και κυρίως από οικονομικά συστήματα και συμφέροντα στο πλαίσιο της συγκεκριμένης φάσης της παγκοσμιοποίησης, είναι ένα θέμα που έχει πολύ μεγάλη επικαιρότητα και για την Ευρώπη και για όλον τον κόσμο και για την ουσία της Δημοκρατίας. Δεν είναι ένα είδος μουσειακό.
Βεβαίως, η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου όπου θα μπορέσουν να μαζευτούν στοιχεία, λόγια, αντικείμενα, παραστάσεις, πηγές και να υπάρξει επίσης ερευνητικό έργο, θα αποτελέσει κατά τη γνώμη μου και μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον σε μια υπόθεση, δηλαδή σε αυτό το πολιτικό σύστημα, που προφανώς βρίσκεται συνεχώς σε ενέργεια, σε δημιουργία, σε μετάλλαξη, σε μετασχηματισμό, αλλά και σε αντιπαλότητα και αντιπαράθεση.
Νομίζω πως το Προεδρείο της Βουλής είναι ένας θεσμός που θα μπορούσε πρωτογενώς τις προσεχείς μέρες να κάνει μια σχετική συζήτηση, για να αναλάβει πρωτοβουλία, η οποία θα εξελιχθεί βεβαίως και εκτός Βουλής από ανθρώπους του πνευματικού κόσμου, από εκπροσώπους κομμάτων και κοινωνικών φορέων, έτσι ώστε αυτή η ιδέα να μετουσιωθεί σε πράξη, σε συγκεκριμένο χώρο στο κέντρο της Αθήνας ίσως.
Αυτή τη γνωστοποίηση ήθελα να κάνω για κάτι που δεν το ξεχάσαμε μετά από δύο χρόνια. Έχουν γίνει και κάποιες σχετικές διερευνητικές προσπάθειες».
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού όπου τοποθετήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης καθώς και βουλευτές απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα.
Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι των Ακτίνων, χαίρετε!

    Παρακολούθησα τη συνεδρία της Βουλής για το ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού και ο μόνος που κατήγγειλε τη σφαγή των προγόνων μας είναι ο γενναίος βουλευτής Ν. Πέλλας, ποντιακής καταγωγής, Ιωάννης Σαχινίδης που δεν φοβήθηκε να αποκαλύψει την προδοσία του κόμματος των κομμάτων απέναντι στην ιστορία του Γένους. http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/g.-sachinidhs-den-mporei-na-uparjei-filia-me-tous-sfageis-tou-mikrasiatikou Ι. Σαχινίδης: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλία με τους σφαγείς του Μικρασιατικού Ελληνισμού! ΒΙΝΤΕΟ.
    Ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή