8 Ιαν 2017

Ο Όσιος Μακάριος Μακρής (1431), ο Ηγούμενός της Μονής Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη



Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ  ΜΑΚΡΗΣ (1431), Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Στις 8 Ιαννουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του  Οσίου Μακαρίου Μακρή.   Ο Όσιος Μακάριος Μακρής, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1383.  Το προσωνύμιο του Αγίου ήταν Ασπρόφρυς.  Είχε πάρει σπουδαία μόρφωση και διεκρίνετο για τις αρετές του. Η αγάπη του για τη μοναχική ζωή τον οδήγησε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.  Αρχικά ήταν υποτακτικός στον  Γέροντα Αρμενόπουλο και μετά στον ασκητή Δαβίδ.  Κατόπιν χειροτονήθηκε  διάκονος και ιερέας.
Μετά από πρόσκληση του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου, πήγε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον γέροντα του  Δαβίδ.  Ο λόγος που είχαν μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, ήταν γιατί ο Αυτοκράτορας τους ήθελε ως πνευματικούς συμβούλους.  Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγος (1350-1425), ο οποίος ήταν λόγιος και με θεολογική μόρφωση, λίγο πριν πεθάνει έγινε μοναχός με το όνομα Ματθαίος.  Δεν έμειναν όμως για πολύ και επέστρεψαν στο Άγιο Όρος, όπου μετά από λίγο, το έτος 1422, ο ασκητής Δαβίδ κοιμήθηκε. 

Ο Όσιος Μακάριος Μακρής πηγαίνει κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, στην Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη την οποία   ανακαινίζει και γίνεται Ηγούμενός της. Η Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντιούολη σήμερα δυστυχώς την έκαναν οι Τούρκοι τζαμί.  Το Μοναστήρι αυτό το ίδρυσε ο Ιωάννης Β΄ Κομνηνός.  Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι σ’ αυτό το Μοναστήρι, τον καιρό που ήταν Αυτοκράτορας ο Μανουήλ Α΄ Κομνηνός, είχε μεταφερθεί από την Έφεσο η μαρμάρινη πλάκα στην οποία το Σώμα του Χριστού μετά την Αποκαθήλωση.  Το Μοναστήρι αυτό στο οποίο έγινε Ηγούμενος  ο Όσιος Μακάριος Μακρής, ήταν από τα μεγαλύτερα της Κωνσταντινούπολης.   O Όσιος Μακάριος υπήρξε επίσης και Πρωτοσύγκελος του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο Αυτοκράτορας Ιωάννης  Η΄  Παλαιολόγος, γιός του Αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου,  ο οποίος ήταν πνευματικό τέκνο του Οσίου Μακαρίου, τον έστειλε στη Ρώμη να εκπροσωπίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν Πάπας Ρώμης ήταν ο Μαρτίνος Ε΄.  Με Ορθόδοξο ομολογιακό φρόνημα ο Όσιος Μακάριος εκπροσώπησε την Εκκλησία το έτος 1429. 
Ο Όσιος Μακάριος έχει γράψει βίους Αγίων, όπως του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, του Αγίου Θεοφάνη Μητροπολίτη Περιθεωρίου, ο οποίος υπήρξε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κλπ,  καθώς και εγκώμια Αγίων.   Διακρίθηκε ως συγγραφέας δογματικών έργων, όπως το σύγγραμμα του κατά της αίρεσης του filioque.  Με το δογματικό αυτό έργο ο Όσιος κατέδειξε ότι ένωση γι’ αυτόν, ήταν η επιστροφή στη Μία Αγία Εκκλησία, αφού πρώτα οι Παπικοί αποκηρύξουν πρωτίστως την αίρεση του filioque.
Ο Όσιος κοιμήθηκε το έτος 1430 εξαιτίας λοιμικής νόσου στη νησί Χάλκη και κατόπιν ενταφιάστηκε στη Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη.  Σύμφωνα με τον ανώνυμο βιογράφο του έζησε ησυχαστική ζωή και είχε την εμπειρία  της θέας του Ακτίστου Φωτός.  
Mετά την κοίμηση του Οσίου Μακαρίου, ο Αυτοκράτορας Ιωάννης  Η΄  Παλαιολόγος, με τις ενέργειες του συνέτεινε στη σύγληση της ‘’Συνόδου’’ Φερράρας – Φλωρεντίας, που αν δεν ήταν ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, θα πραγματοποιείτο η ψευδένωση – υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Παπικούς. 
Ας παρακαλέσουμε τον  Όσιο  Μακάριο να πρεσβεύει στον Κύριο, να μην επιτρέψει σκανδαλισμό  στο πλήρωμα της Εκκλησίας, παρόμοιο με εκείνο  της Φερράρας – Φλωρεντίας, όπου επιχειρήθηκε η ψευδένωση – υποταγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Παπικούς, αλλά μια μέρα αυτό που διαπύρως προσευχόμαστε, να γίνει πραγματικότητα και να επιστρέψουν οι Παπικοί στην Μία Αγία Εκκλησία.  Αυτή είναι η πραγματική ένωση και αυτό υπαγορεύει η εν αληθεία αγάπη.

*Πάρθηκαν και στοιχεία από το βιβλίο «Οι Άγιοι του Αγίου Όρους», Μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου