13 Νοε 2016

Προς την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ( ανοιχτή επιστολή ).

patriarxeio alex
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής θα πραγματοποιήσει την ετήσια Αγία και Ιερά Σύνοδο, υπό την προεδρία του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου κ.κ. Θεοδώρου Β”, από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2016. Προς την Ιερά Σύνοδο στέλνουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή με κάποιους φτωχούς/ταπεινούς προβληματισμούς και σκέψεις.
Ένα από το σημαντικότερα προβλήματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής είναι το οικονομικό πρόβλημα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα ( αλλά και Κύπρο δευτερευόντως ). Επιπλέον, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων υπάρχει δυσκολία στην εκτύπωση εκκλησιαστικών και κατηχητικών βιβλίων στις διάφορες γλώσσες της Αφρικανικής Ηπείρου, σε αντίθεση με τις χριστιανικές αιρέσεις που διαθέτουν τηλεοπτικά κανάλια και έντυπα που τα διαθέτουν στους κατοίκους της Αφρικής. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει τη δυνατότητα, αυτή τη δύσκολη στιγμή, να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών ή να εκδώσει φυλλάδια Ορθόδοξης κατήχησης ή λειτουργικά βιβλία σε μεγάλες ποσότητες, πράγμα που δυσκολεύει το ιεραποστολικό έργο σε Αφρική, Ασία, Ωκεανία και Λατινική Αμερική.

Ποια είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα ; Πως θα μπορούσαν να βοηθηθούν στην κατήχηση οι Ορθόδοξοι Ιεραπόστολοι και ιερείς και κατηχητές το 2016;
Η λύση, κατά τη ταπεινή μας άποψη, είναι μια ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ( με άρθρα, μικρά βίντεο, σύντομες ομιλίες, Ορθόδοξη ερμηνεία χωρίων της Αγίας Γραφής, πατερικά κείμενα, λειτουργικά κείμενα και ακολουθίες της Ορθόδοξς Εκκλησίας ) στα αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά,αραβικά και στις βασικές αφρικανικές διαλέκτους, κατά το πρότυπο της ιστοσελίδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ταϊβάν στα κινέζικα, που δίνει τη δυνατότητα μελέτης της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστης στο κινεζόφωνο κόσμο. http://theological.asia/
Το ζήτημα δεν είναι διανομή αντιτύπων της Καινής Διαθήκης ( την οποία διανέμουν και οι χριστιανικές αιρέσεις με μεταφράσεις πολλές φορές παραποιημένες ) αλλά η Ορθόδοξη χριστιανική ερμηνεία της Αγίας Γραφής και αυτό σημαίνει Ορθόδοξα δογματικά βιβλία κατήχησης και ορθόδοξα χριστιανικά περιοδικά και φυλλάδια με ερμηνεία της Αγίας Γραφής και των Πατέρων της Εκκλησίας. Πως, όμως, θα γίνει αυτό όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι ;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής , το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ( αλλά και των άλλων ηπείρων ) πρέπει να απευθυνθεί σε ένα τεράστιο ΚΟΙΝΟ που έχει πρόσβαση στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ( και η  ανώτερη και μεσαία τάξη της Αφρικής αρχίζει να έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ). Όλες οι καινούριες χριστιανικές αιρέσεις έχουν ιστοσελίδες «κατήχησης» στις κακοδοξίες τους, με παρερμηνείες των χωρίων της Αγίας Γραφής, με τις οποίες προσελκύουν χιλιάδες νέα μέλη σε όλο το κόσμο.
Στη ιστοσελίδα αυτή θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι/Μητροπολίτες, συνεργάτες από Ελλάδα και Κύπρο και άλλες Ορθόδοξες χώρες,  οι φοιτητές των Πατριαρχικών σχολών σε Αίγυπτο, Κένυα και Κονγκό, καθώς και άλλων θεολογικών σεμιναρίων σε αφρικανικές χώρες, που θα μπορούσαν να μεταφράζουν και να αναρτούν ορθόδοξα άρθρα και ομιλίες στις τοπικές διαλέκτους κάθε χώρας, καθώς και μορφωμένοι Ορθόδοξοι ιερείς από όλη την Αφρική. Η λειτουργία μιας τέτοιας ιστοσελίδας, με εθελοντές, θα έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, αλλά θα ωφελήσει τα μέγιστα στο ιεραποστολικό και κατηχητικό έργο σε όλες τις αφρικανικές χώρες.
Ευελπιστούμε ότι η πρόταση αυτή θα συζητηθεί, έστω και σε αρχική φάση, από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός να ευλογήσει την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς δόξα Θεού και πρόοδο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου