20 Οκτ 2016

Η αυτοχειρία των θεολογικών σπουδών εις την Πατρίδα μας

Αποτέλεσμα εικόνας για ισλαμικΕς σπουδΕς απθ
Η αυτοχειρία των θεολογικών σπουδών εις την Πατρίδα μας
Πρώτος ο Ο.Τ. εις το φύλλον  2091/06.11.2015 είχεν αποκαλύψει ότι η Κατεύθυνσις Ισλαμικών Σπουδών ήτο ετοίμη παρασκηνιακώς και εμεθοδεύετο η παρουσίασίς της εις το κοινόν και η εισαγωγή της εις το μηχανογραφικόν δελτίον των πανελληνίων εξετάσεων. 

Το βασικόν επιχείρημα του κ. Γ. Καλαντζή και των Καθηγητών του Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ, ότι η μουσουλμανική μειονότης πλέον θα έχη δασκάλους που θα φοιτούν εδώ και όχι εις ισλαμικάς χώρας, κατέπεσε καθώς εκ των πρώτων 30 φοιτητών και φοιτητριών, οι 28 είναι κοπέλλες και μόλις μία μουσουλμάνα από την Θράκην. Επομένως ανύπαρκτον το ενδιαφέρον από την μουσουλμανικήν μειονότητα! Μήπως θα υπάρξουν προστριβαί εις το μέλλον με τους μουφτήδες της Θράκης, διότι ποίος μουσουλμάνος θα επιθυμούσε ένας «άπιστος» να είναι εκείνος, ο οποίος θα διδάξη την θρησκείαν του εις τα παιδιά του;… Θα εδεχώμεθα οι χριστιανοί να διδάσκουν την Ορθοδοξίαν ιμάμηδες; Μήπως θεωρηθή επιπλέον και ως προσηλυτισμός; Πάντως ένας μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει και αυτός είναι η μετατροπή των Θεολογικών Σχολών εις Θρησκειολογικάς. Ήδη αι Θεολογικαί Σχολαί έχουν εμπλουτισθή με πλήθος διδακτικών αντικειμένων, τα οποία δεν είναι αμιγώς θεολογικά. Εις το εγγύς μέλλον το κράτος θα εύρη «πάτημα», ώστε να ζητήση δια τας θέσεις καθηγητών της σχολικής εκπαιδεύσεως κατά προτεραιότητα όσους έχουν ειδίκευσιν εις το Ισλάμ η εις άλλα θρησκεύματα. Και ένα ερώτημα προς όλα τα στελέχη των Θεολογικών Σχολών: Είναι υπερήφανοι που καταρτίζουν «θεολόγους» του Ισλάμ;
Παραθέτομεν διαφωτιστικόν άρθρον της κ. Σοφίας Καρεκλά, που εδημοσιεύθη εις την ιστοσελίδα orthodoxia.info της 3ης Οκτωβρίου 2016:
«Την ιστορική σημασία της έναρξης της νεοϊδρυθείσας Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών για ολόκληρο το πανεπιστήμιο καθώς και την ελληνική κοινωνία τόνισαν οι καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας Θεσσαλονίκης, κατά την υποδοχή των πρώτων φοιτητών της σήμερα το πρωί.
“Είναι ξεχωριστή η στιγμή, ιστορική, όχι μόνο για το Τμήμα Θεολογίας αλλά και για το πανεπιστήμιο και την ελληνική κοινωνία”, είπε συγκεκριμένα ο απερχόμενος πρόεδρος του Τμήματος και εισηγητής του προγράμματος Μουσουλμανικών Σπουδών καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.
“Είχαμε απέναντί μας θεούς και δαίμονες”
Ο κ. Σταμούλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους πρώτους φοιτητές της πολυσυζητημένης αυτής νέας κατεύθυνσης του Τμ. Θεολογίας, έκανε λόγο για τις δυσ­κολίες που αντιμετώπισαν τα τρία σχεδόν χρόνια που μεσολάβησαν από την ψήφιση της ίδρυσης της κατεύθυνσης μέχρι την υλοποίησή της. “Όταν ξεκινούσαμε την προσ­πάθεια, είχαμε βρει απέναντί μας θεούς και δαίμονες”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα μοντέρνο, άκρως επιστημονικό και διατμηματικό”.
“Όπου προσφέρεται παιδεία και αγάπη, δεν υπάρχει περιθώριο τζιχαντισμού”
Τη νομιμότητα, τη σπουδαιότητα αλλά και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της νέας κατεύθυνσης υπογράμμισε στον χαιρετισμό του προς τους νεοεισερχόμενους φοιτητές ο νυν πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. “Η κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλες θεολογικές σχολές των γειτονικών χωρών”, υποστήριξε ο κ. Σκαλτσής.
Κάνοντας λόγο για τους φόβους που έτρεφαν ορισμένοι ότι ενδεχομένως να υπάρξουν επεισόδια στο ξεκίνημα της νέας κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών, ο κ. Σκαλτσής δήλωσε με έμφαση πως “όπου προσφέρεται παιδεία και αγάπη, δεν υπάρχει περιθώριο τζιχαντισμού”.
“Στη Θεολογική δεν έρχεται κανείς, για να γίνει ούτε Χριστιανός, ούτε Μουσουλμάνος”
Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής καθηγητής κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές, είπε ότι “στα πρόσωπά σας βλέπω να εκπληρώνεται μία ιδέα, ένα όνειρο πολλών ετών”. Ο κ. Κοσμήτορας διευκρίνισε, ακόμη, ότι “στη Θεολογική δεν έρχεται κανείς, για να γίνει ούτε Χριστιανός, ούτε Μουσουλμάνος ούτε Καθολικός. Προσπαθούμε να κάνουμε στη σχολή μία επιστημονική προσ­έγγιση του θρησκευτικού φαινομένου, όσο μπορούμε πιο έντιμα. Το μόνο που δεν κάνουμε είναι να εμπνεύσουμε πίστη σε κάποιον η να του αλλάξουμε την πίστη που έχει”.
Ο κ. Κωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου καθώς, όπως είπε, «ήταν ο πρώτος που είχε γράψει ένα μεγάλο βιβλίο για το Ισλάμ» και δίδασκε στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας αντίστοιχο μάθημα. «Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έλεγε ότι δεν μπορείς να κάνεις διάλογο με τους άλλους αν δεν τους γνωρίζεις», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας την τεράστια προσ­φορά του κ. Αναστασίου στην πνευματική ανασύσταση της Αλβανίας. «Ο Αναστάσιος πέτυχε κάτι που δεν πέτυχε κανείς άλλος, να αναστήσει την Εκκλησία της Αλβανίας χωρίς να προσβάλει τους Μουσουλμάνους εκεί», υπογράμμισε ο κ. Κοσμήτορας.
“Συγκινημένος και περήφανος” δήλωσε ότι είναι ο καθητητής Θρησκειολογίας του Τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτης Παχής για την ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών, στην οποία θα διδάσκει σχετικά με την ειδικότητά του μαθήματα. “Βλέπω μπροστά μου νέα παιδιά που, όταν τελειώσουν τις σπουδές τους, θα είναι οι πρέσβεις της κατανόησης του άλλου”, δήλωσε με χαρά ο κ. Παχής.
“Η προκατάληψη γεννά την μισαλλοδοξία”
“Έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τον άλλο χωρίς προκατάληψη, γιατί η προκατάληψη γεννά την μισαλλοδοξία”, επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Στυλιανός Τσομπανίδης, στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους πρωτοετείς φοιτητές της νέας κατεύθυνσης.
Στην τελετή υποδοχής των πρώτων φοιτητών της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών τελευταία έλαβε τον λόγο η επιστημονικά υπεύθυνη της κατεύθυνσης, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμ. Θεολογίας κ. Αγγελική Ζιάκα. Η κ. Ζιάκα εξήγησε στους νέους φοιτητές ότι “το Ισλάμ θα απασχολήσει την Ευρώπη τις επόμενες δεκατίες»…
Δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχία… Ισλάμ!
Συμφώνως προς άρθρον του κ. Νίκου Φωτοπούλου εις την «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» της 4ης Οκτωβρίου 2016:
«Σε λίγες μέρες άλλα τρία-τέσσερα άτομα θα εισαχθούν με τη διαδικασία των κατατακτήριων εξετάσεων, σύμφωνα με την ποσόστωση του 10%. Ωστόσο, στόχος είναι του χρόνου το 40% των φοιτητών να είναι μουσουλμάνοι, ενδεχομένως μέσω μιας έκτακτης διαδικασίας κατατακτήριων που θα έχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Οι υπεύθυνοι του τμήματος εκτιμούν ότι έτσι θα υπάρξει και επιστημονική κατάρτιση για μουσουλμάνους ιερείς της Θράκης, αλλά και ενδεχομένως για στελέχη του Δημοσίου που θα εμπλουτίσουν αρμόδιες υπηρεσίες. Αξιοσημείωτο της προσπάθειας είναι ότι με βάση τα 10.800 μόρια κατάφερε να ξεπεράσει την Ποιμαντική του ΑΠΘ!… Να σημειωθεί ότι έως τώρα στο τμήμα δεν έχει προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες του προγράμματος, ωστόσο αναμένονται πέντε προκηρύξεις θέσεων για δύο μαθήματα που είναι αμιγώς μουσουλμανικά και για τη διδασκαλία της αραβικής και της περσικής γλώσσας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου