27 Νοε 2015

Κύπρος - Η Βουλή τάχθηκε τελικά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης




Λευκωσία: Με 39 ψήφους υπέρ, 12 κατά και τρεις αποχές εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την θέσπιση «πολιτικής Συμβίωσης».  
Το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες που επιτρέπουν την αναγνωρισμένη πλέον και δια νόμου συμβίωση ομοφυλόφιλων ζευγαριών αλλά και ετερόφυλων ζευγαριών που δεν επιθυμούν να συνάψουν θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο.  
Κατά τις τοποθετήσεις τους, σχεδόν όλοι οι βουλευτές που πήραν τον λόγο υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να ήταν «πολύ καλύτερο» κατά την έκφραση που οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν.
 
Ωστόσο, η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί, όπως οι πλείστοι ανέφεραν μια «υπαρκτή κοινωνική ανάγκη».  
Οι διαφωνούντες βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα κόμματα πλην της ΕΔΕΚ, εξέφρασαν την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί ένα τρίτο είδος γάμου και υποστήριξαν ότι η πρόνοια που περιλήφθηκε σε αυτό και απαγορεύει τις υιοθεσίες δεν «πείθει» για την «αποτελεσματικότητα» της.
Το νομοσχέδιο καταψήφισαν από πλευράς του ΔΗΣΥ ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Ευγένιος Χαμπουλάς, ο Τέλης Μισός, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Ανδρέας Κυπριανού και ο Γεώργιος Τάσου. Από πλευράς του ΑΚΕΛ το καταψήφισε ο βουλευτής Πανίκος Σταυριανός. Από το ΔΗΚΟ το καταψήφισαν, ο Γιώργος Προκοπίου, ο Σοφοκλής Φυττής και ο Αντώνης Αντωνίου. Επίσης το καταψήφισαν ο βουλευτής της συμμαχίας πολιτών Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, Μάριος Καρογιάν και ο Φύτος Κωνσταντίνου.  
Την απόφαση της Ολομέλειας δέχθηκαν με χειροκροτήματα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας της Κύπρου,τα οποία παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.
philenews,26/11/2015
Kύπρος: Πράσινο φως στο Σύμφωνο Συμβίωσης
Μετά από μία τρίωρη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, το εκλογικό σώμα υπερψήφισε το Σύμφωνο Συμβίωσης με 39 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 3 αποχή. Υπέρ τάχθηκαν όλα τα κόμματα με σοβαρές ωστόσο απώλειες, καθώς βουλευτές των κομμάτων διαχώρισαν την θέση τους απέναντι στην απόφαση του κόμματός του.
Από τον ΔΗΣΥ, Αντρέας Θεμιστοκλέους, Αντρέας Κυπριανού, Ευγένιος Χαμπουλλάς, Αριστοτέλης Μισός, Ευθύμιος Δίπλαρος Κόκος Τάσου τάχθηκαν εναντίον.
Από το ΔΗΚΟ,  Νικόλας Παπαδόπουλος και Αθηνά Κυριακίδου ψήφισαν υπέρ, εναντίον Αντώνης Αντωνίου Γιώργος Προκοπίου ενώ ο Άγγελος Βότσης Μάριος Καρογιάν και τήρησαν αποχή. Ο Νίκος Κουτσού, παρά το γεγονός οτι η Συμμαχία Πολιτών τάχθηκε υπέρ του Συμφώνου, ο ίδιος τάχθηκε εναντίον του. Από το ΑΚΕΛ, πλην του Πανίκου Σταυριανού ψήφισαν όλοι υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα κόμματα επισήμως τοποθετήθηκαν υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης. Από πλευράς του ΑΚΕΛ ο Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι για το ΑΚΕΛ είναι μέρος της πολιτικής δράσης, της αντίληψης και κοσμοθεωρίας ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το δικαίωμα στην επιλογή είναι δημοκρατία, το δικαίωμα της απόρριψης μιας επιλογής είναι δημοκρατία» ανέφερε ο κ. Δαμιανού υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας διαφορετικά θα μας προσπεράσει.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε πως στόχος του συμφώνου είναι να καλύπτει περιουσιακές σχέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα. Σημείωσε δε πως ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει κατά συνείδηση με απόλυτο σεβασμό της κάθε άποψης.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξαίροντας το εν λόγω βήμα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίδει επιλογές θεωρώ ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατέυθυνση. «Δεν είναι η πλειοψηφία που επιβάλλει την ηθική στη μειοψηφία» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν παραδίδει μαθήματα ηθικής.
Οι διαφωνούντες
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανού παρά το γεγονός ότι εξέφρασε τον σεβασμό του σε ο,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, επεσήμανε ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο όπως διαμορφώθηκε καθώς οδηγεί σε πράξη γάμου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός επεσήμανε τον απόλυτο σεβασμό και προσήλωση στη σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Κάποιοι δεν λεν την αλήθεια στον κόσμο έχουμε διαμορφώσει ένα κείμενο που είναι καθόλα γάμος και θα αποδειχθεί» σημείωσε ο κ. Μισός προσθέτοντας οτι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης όπως διαμορφώθηκε στην Ελλάδα. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι εισάγεται ένας τρίτος τρόπος θέσπισης γάμου και ανέφερε ότι η συνείδησή του λέει να μην ψηφίσει τον νόμο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Θεμιστοκλέους εκφράζοντας τη διαφωνία του επεσήμανε ότι ο γάμος δεν θεσπίστηκε στη βάση για να ρυθμίσει τη σεξουαλικότητα και δραστηριότητα των ανθρώπων αλλά για να διαφυλάξει τα αποτελέσματα του γάμου που είναι τα παιδιά και η κληρονομική διαδοχή. «Καθήκον μου δεν είναι να αποδομώ, να υπονομεύω, καθήκον μου είναι να δομώ και να υπερασπίζομαι το μέλλον των παιδιών μας» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας πως εάν επανεκλεγεί τον Μάιο θα μπει σε διαδικασία να καταργήσει το εν λόγω σύμφωνο.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε τον σεβασμό του προς τα ανθρώπινα δικαιώματα σημειώνοντας ότι θα καταψηφίσει ωστόσο το νομοσχέδιο.
Ναι μεν αλλά
Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν και οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Αθηνά Κυριακίδου αναφέροντας ωστόσο πως θα υπερψηφίσουν το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η σημερινή κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα με το Σύμφωνο Συμβίωσης καθώς είναι θέμα αρχών να αποδοθεί δικαιοσύνη και τα δικαιώματα ορισμένων ανθρώπων. «Πρέπει να πω ότι δυστυχώς στη διάρκεια της επεξεργασίας του ν/σ χάρην σε πραγματικό ζήλο, εγείρει αμφιβολίες», εκφράζοντας την άποψη ότι κάποιες πρόνοιες και κάποια ζητήματα στο σύμφωνο θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρα.
Από την πλευρά της βουλευτού του ΔΗΚΟ Αθηνάς Κυριακίδου, εκφράστηκαν οι επιφυλάξεις σε ότι αφορά το κατά πόσο το Σύμφωνο Συμβίωσης μπορεί να οδηγήσει στην υιοθεσία τέκνων υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. Σημείωσε όμως πως πρώτιστος στόχος για την ίδια είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξεκαθάρισε πως θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο.

3 σχόλια:

  1. Ντροπή σας, ξετσίπωτοι "εκπρόσωποι του λαού",τον οποίο δαφθείρετε με την επιλογή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΑΛΜΟΥΔ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥ!ΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ!
    ΑΙΣΧΟΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι πρόγονοι αυτών των βουλευτών, που ψήφισαν υπέρ, ίσως οι πατεράδες τους, ίσως τα αδέλφια τους ή οι θείοι τους ή οι παππούδες τους ή οι χωριανοί τους, πολέμησαν το 1955 με 1959 και έδωσαν το αίμα τους, για να ελευθερωθούν από αυτούς τους αποικιοκράτες, που έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Και τώρα έρχονται αυτοί απερίσκεπτα και ελαφρά τη καρδία και προδίδουν κυριολεκτικά εκείνον τον αγώνα. Κάνουν το θέλημά των Άγγλων και των λοιπών αναίσχυντων του Προτεσταντισμού, τουτέστιν, των επινοητών όλων των ανωμαλιών που έχουν καταπλακώσει την ανθρωπότητα, μαζί και αυτήν. Ντροπή τους! Αν τους έμεινε "τσίπα".
    Η.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή