30 Σεπ 2015

«Ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα»


 

Τὰ τελευταῖα λόγια πρὸς τὸν ἀγαπημένο μαθητή, τὶς τελευταῖες ὑποθῆκες στὸν «ἰσόψυχο» καὶ πι­στὸ ἀκόλουθό του, καταγράφει ὁ φλο­­γερὸς ἀπόστολος Παῦλος στὴ δευτέρα πρὸς Τιμόθεον Ἐπιστολή του. 
    Εἶναι τὸ «κύκνειο ἄσμα» τοῦ ὑψιπέτη Ἀποστόλου, γεμάτο παροτρύνσεις ἀγάπης καὶ στοργικὲς συμβουλές. Δὲν παραλείπει ὅμως στὴν ἐπιστολὴ αὐτὴ νὰ τοῦ παρουσιάσει καὶ τὶς δυσκολίες ποὺ θὰ συναντήσει στὸ ποιμαντικό του ἔργο, τοὺς κινδύνους ἀπὸ τὶς διδασκαλίες τῶν ψευδοδιδασκάλων, τοὺς πειρασμοὺς καὶ τὶς παγίδες τοῦ μισόκαλου διαβόλου. Μπροστὰ σ’ ὅλα αὐτὰ τὸν παροτρύνει: «Μπορεῖς καὶ πρέπει νὰ μείνεις σταθερὸς καὶ πιστὸς σ’ ὅσα ἔμαθες καὶ διδάχθηκες, διότι ἀπὸ παι­δὶ γνωρίζεις τὶς Ἅγιες Γραφές». «Ἀπὸ βρέ­φους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδας» (Β΄ Τιμ. γ΄ 15). 

Φωτογραφίες του Μητροπολίτη Αυστρίας Αρσένιου και του Παπικού Επισκόπου Eisenstadt Αιγίδιου από το ταξίδι τους στην Κρήτη

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης - Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ ...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΙΓΙΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
 Την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης επισκέφθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, συνοδευόμενος από τον ΡΚαθολικό Επίσκοπο Αιγίδιο και ομάδα Αυστριακών, για γνωριμία με την Κρήτη και την προώθηση του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Αρχιμ. Παύλος Δημητρακόπουλος, Ἡ προετοιμαζόμενη Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος πιστὴ διάκονος τοῦ παναιρετικοῦ Οἰκουμενισμοῦ. (7ον- Τελευταίον)



Εν Πειραιεί τὴ 30η Σεπτεμβρίου 2015.
Ἡ προετοιμαζόμενη Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος πιστὴ διάκονος τοῦ παναιρετικοῦ Οἰκουμενισμοῦ.
(Προσδοκίες-Ἱστορικὴ πορεία-Γενικὲς Ἐκτιμήσεις-Συμπεράσματα)
(7ον- Τελευταίον)
μέγας καὶ ὁμολογητὴς Ἅγιος τῆς ἐποχῆς μας Ἰουστῖνος Πόποβιτς, παρακολουθώντας ἐκ τοῦ σύνεγγυς τὴν ὅλη πορεία τῶν ἀλλεπαλλήλων Πανορθοδόξων Διασκέψεων καὶ διαβουλεύσεων γιὰ τὴν προετοιμασία τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, διέκρινε μὲ τὸν θεῖο φωτισμό, ποὺ εἶχε πλούσια μέσα του, τὴν ὀλέθρια οἰκουμενιστικὴ γραμμή, πάνω στὴν ὁποία βάδιζε ἐν λόγῳ προετοιμασία, καὶ τὰ σαθρὰ οἰκουμενιστικὰ θεμέλια, πάνω στὰ ὁποῖα στηρίχθηκε ὅλη προσπάθεια, καὶ προεῖδε, ὅτι μέλλουσα νὰ συγκληθεῖ, ἄν ποτε συγκληθεῖ, Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος, δὲν θὰ εἶναι ἄλλο τίποτε παρὰ μιὰ οἰκουμενιστική-αἱρετικὴ Ψευδοσύνοδος

Η σωτήρια παράδοση

Στα δύσκολα όλοι επιστρέφουν στις ρίζες τους για να αντλήσουν δύναμη. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί πλήγμα στη ζωή τους προστρέχουν στους γονείς, στους συγγενείς, στους παιδικούς φίλους για να βρουν παρηγοριά και μια ζεστή αγκαλιά να τους ανακουφίσει. 
Το σπίτι στο χωριό, το πατρικό, η έδρα της οικογένειας είναι ο ιερός τόπος όπου βρίσκουν καταφύγιο όσοι δοκιμάζονται.

Περί του «ψάλλειν», «υμνείν» και «άδειν» ολίγα



Περί του «ψάλλειν», «υμνείν» και «άδειν» ολίγα
 «Λαλοῦντες ἑαυτοῖς ψαλμοῖς καὶ ὕμνοις καὶ ᾠδαῖς πνευματικαῖς, ᾄδοντες καὶ ψάλλοντες  εν τῇ καρδίᾳ ὑμῶν τῷ Κυρίῳ» (Εφεσ. 5,19)
Απόδοση στη νεοελληνική: «Να τέρπετε τους εαυτούς σας με ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές, τραγουδώντας και ψάλλοντας με την καρδιά σας». Από τον παραπάνω αποστολικό στίχο παίρνουμε αφορμή και παραθέτουμε σχόλια  ψυχωφελή των αγίων της Εκκλησίας μας.
Η συνήθεια του «ψάλλειν» είναι στη φύση μας και βοηθάει στην τήρηση της αρμονίας των πραγμάτων στη ζωή μας αλλά και στη θεραπεία της ψυχής και του σώματος. Το από καρδιάς «τραγούδι» στο Θεό είναι ένδειξη πνευματοφόρας ψυχής. Είναι ξεχείλισμα. «Κακοπαθεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσευχέσθω· εὐθυμεῖ τις; ψαλλέτω» (Ιακ.5, 13) Η καρδιά και τα χείλη είναι τα καλύτερα όργανα, που παίζουν και τραγουδούν για τη δόξα του Θεού.
Αυτό κάνει και η Εκκλησία αιώνες τώρα. Μας δίνει το δικαίωμα και την ευκαιρία, να συμμετέχουμε στις ακολουθίες της και να ψάλλουμε και να υμνούμε το Θεό μας από καρδιάς. Δι` αυτών εισερχόμαστε στον  εαυτό μας και ευκολότερα οδηγούμαστε σε κοινωνία  με το Θεό. Δι` αυτών τελούνται τα άγια και σωστικά Μυστήρια και όλες οι ιεροπραξίες, για κάθε περίσταση της ζωής, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό μας.

29 Σεπ 2015

ΝΤΡΟΠΗ. Η φωτογραφία που συνόδευσε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας για τη συνάντηση του κ. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.


dt img 2

Διαδικτυακή γκάφα και τετ α τετ με Ιερώνυμο
Ειδικότερα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.minedu.gov.gr) αναρτήθηκε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του κ. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, το οποίο συνόδευσε μια φωτογραφία από το Μουσείο της Ακρόπολης που απεικονίζει τα οπίσθια αγαλμάτων. Το θέαμα προκαλεί έκπληξη, απορία για τις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και ντροπή. Δυστυχώς, φαίνεται ότι είτε το υπουργείο Παιδείας είναι υπό διάλυση είτε κάποιοι θέλουν σκόπιμα να μειώσουν την Εκκλησία.
28-09-15 Συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο

2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος του Stanley Kubrick (Μέρος Ε΄)

Μέρος Ε' -  2001: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (1968) ΤΟΥ STANLEY KUBRICK
Στέφανος Χατζησταματίου
ΚΑΜΠΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Μέρος Ε' -  2001: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (1968) ΤΟΥ STANLEY KUBRICK
Έχοντας αναλύσει το καμπαλλιστικό θεωρητικό υπόβαθρο των έργων επιστημονικής φαντασίας, θα εξεταστούν πλέον τρεις κλασσικές ταινίες του είδους, για να γίνει κατανοητό το πως εφαρμόζονται τα προαναφερθέντα.

Το [σβησμένο] ηφαίστειο Ακονκάγκουα

Το [σβησμένο] ηφαίστειο Ακονκάγκουα
ΓΕΝΙΚΑ: Το Ακονκάγκουα [Aconcagua] είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική, με ύψος 6.959 μέτρα. Βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων, στην επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής, περίπου 110 χλμ. ΒΔ της επαρχιακής πρωτέυουσας Μεντόζα. Η κορυφή απέχει περίπου 15 χλμ από τα σύνορα με τη Χιλή. 

Επιστολή Μητροπολίτου Πειραιώς προς τον Πατριάρχη Σερβίας για την πρότασή του για αναγνώριση των Η΄ καί Θ΄ Οικουμενικών Συνόδων



ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Ἐν Πειραιεῖ τῆ29/9/2015
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ.κ. Σεραφείμ ἀπέστειλε τήν ἀκόλουθη συγχαρητήριον ἐπιστολήν πρός τόν Μακαριώτατον Πατριάρχην Σερβίας κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΝ διά τήν ἐξαίρετον πρότασι Αὐτοῦ πρός τούς Προκαθημένους τῶν Αὐτοκεφάλων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν διά τήν ἀναγνώρισι τῶν Ἁγίων Η΄ καί Θ΄Οἰκουμενικῶν Συνόδων ὑπό τῆς μελλούσης νά συνέλθῃ Πανορθοδόξου Συνόδου.
Ἐν Πειραιεῖ τῇ 29 Σεπτεμβρίου 2015
Πρός Τόν
Μακαριώτατον
Ἀρχιεπίσκοπον Πεκίου
Μητροπολίτην Βελιγραδίου καί Καρλοβικίου
καί Πατριάρχην τῶν Σέρβων
Κύριον κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΝ
Εἰς ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΝ
Μακαριώτατε Δέσποτα,
Πάνυ εὐλαβῶς καί μετά πλείστης τιμῆς καί υἱϊκῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης προάγομαι ὅπως ἐπικοινωνήσω μετά τῆς περισπουδάστου  μοι Ὑμετέρας Μακαριότητος, τοῦ πολιοῦ Προκαθημένου τῆς κατά Σερβίαν Ἁγιοσαββιτικῆς Ὀρθοδόξου, Καθολικῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας. Γνωστόν τυγχάνει τό πολυσχιδές καί ἐπίμοχθον ἔργον τό ὁποῖον ἐπιτελεῖ ἡ Ὑμετέρα Σεπτή Μακαριότης τόσον διά τόν εὐαγγελισμόν τῶν Ὀρθοδόξων πιστῶν, ὅσον καί διά τόν ἐπιστηριγμόν ὑλικόν καί πνευματικόν τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως ἐν τῇ Ὑμετέρᾳ Θεοφρουρήτῳ κανονικῇ δικαιοδοσίᾳ, τῷ Σεπτῷ Πατριαρχείῳ Σερβίας.

Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης –Προφήτης Ησαΐας (33ον) – (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμία)

          IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Δημητσάνα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

28 Σεπ 2015

Δημήτριος Νατσιός, Να γίνουν οι Γεωγραφίες, οι Ιστορίες και οι Γραμματικές, κηρύγματα λευτεριάς



Να γίνουν οι Γεωγραφίες, οι Ιστορίες και οι Γραμματικές, κηρύγματα λευτεριάς
«Είμασταν σχολιαρούδια και ο τόπος μας ακόμα σκλαβωμένος στην Τουρκία. Και Σχολάρχης μας, ο αξέχαστος εκείνος Σπύρος Αναγνώστου. Από τους δασκάλους του υποδουλωμένου Γένους, που συντηρούσαν μέσα στην καρδιά των παιδιών την ιερή φωτιά της Μεγάλης Ιδέας, και ένιωθαν τούτη την αποστολή σαν την πιο σπουδαία της καριέρας των της παιδαγωγικής. Αφορμές για την εθνική διαπαιδαγώγηση του ‘διναν όλα τα μαθήματα που μας δίδασκε. Μας έκαμε Γεωγραφία του νησιού μας, και σιγά-σιγά το χέρι του περνούσε το Αιγαίο, όπου τα νησιά μας ήταν κίτρινα όπως όλη η Τουρκία και η κοντινή μας Μικρασία, και έφτανε στην Ελλάδα, την ελεύτερη την Ελλάδα. Αυτή ήταν τριανταφυλλιά. Ένα μικρό τριανταφυλλί σημάδι πάνω στο μεγάλο χάρτη της Ευρώπης. Εκεί σταματούσε το δάχτυλο του Αναγνώστου, κίτρινο από το αδιάκοπο κάπνισμα. Σταματούσε δισταχτικό και έκαμε αργά-αργά τον περίπατό του γύρω στα σύνορα του ελεύθερου κράτους. Τα σύνορα ήταν κοντινά, ο περίπατος σύντομος.

Μπορούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να μην ανησυχούν για το διορισμό του κ. Φίλη ως Υπουργού Παιδείας;



ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ κ. Ν. ΦΙΛΗ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;
(Η Ένωση αθέων καραδοκεί)
Η Ένωση αθέων καραδοκεί.  Ήδη σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της Ένωσης αθέων με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Τάσο Κουράκη, συζητήθηκαν  τα αιτήματα που υπέβαλαν για εκκοσμίκευση της Παιδείας. 
Η επιζητούμενη πλήρης εκκοσμίκευση από μέρους της Ένωσης αθέων, έχει απώτερο στόχο με βάση τη σχετική  ανακοίνωση που έχουν αναρτήσει και στην ιστοσελίδα τους τα εξής :

Η Εθνική μας Παιδεία στο στόχαστρο της «Ένωσης Αθέων Ελλάδας» (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τὴ 28η Σεπτεμβρίου 2015.
Η λεγομένη «Ένωση Αθέων Ελλάδας» κατόρθωσε να «βάλει πόδι» και στο πολύπαθο Υπουργείο Παιδείας, εκμεταλλευόμενη την ανάδειξη αριστερής κυβερνήσεως με επίσημο αθεϊστικό προφίλ, προκειμένου, όχι απλά να εκθέσει τις απόψεις της, αλλά να απαιτήσει «εδώ και τώρα» την υιοθέτηση των αρχών της! 

Σύντομος σχολιασμός των εισηγήσεων κατά την πρόσφατη Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 28η   Σεπτεμβρίου 2015.
ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
(29.8.2015-2.9.2015)
Με αισθήματα πικρίας και απογοητεύσεως αναγνώσαμε τις εισηγήσεις τόσον του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όσον και των άλλων ομιλητών
προς την Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως αυτού στις 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2015 στο Φανάρι. Και λέγομε με πικρία και απογοήτευση, διότι ενώ υποτίθεται, ότι κατά την εν λόγω Σύναξη το Φανάρι προσπάθησε να δώσει κάποια «ενημέρωση» στους ιεράρχες του Θρόνου, γύρω από φλέγοντα και επίκαιρα θέματα, εν τούτοις  σε πολλά σημεία των εισηγήσεων αυτών, κατά την ταπεινή μας γνώμη,  δεν αποδόθηκε η αλήθεια των πραγμάτων, επειδή αποσιωπήθηκαν ουσιώδεις πλευρές των θιγομένων θεμάτων, (προφανώς επώδυνες για το Οικουμενικό Πατριαρχείο), πλευρές οι οποίες εάν εθίγοντο,θα απέδιδαν την αλήθεια και την πραγματική εικόνα γύρω από τα θέματα αυτά.

Σερβίας Ειρηναίος: ''Δεν έχει έρθει ο καιρός για επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου''



Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι θα ήταν πρόωρη μία επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου στη Σερβία, δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, ωστόσο τόνισε ότι μπορεί να προσκληθεί να επισκεφθεί τη χώρα ως αρχηγός κράτους και ότι η Εκκλησία σε αυτό δεν θα αναμειχθεί.
"Εμείς ως Εκκλησία δεν θα είχαμε αντίρρηση, θα ήταν μάλιστα τιμή μας να υποδεχθούμε τον Πάπα, αλλά λαμβάνουμε υπόψη τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων μας που εκδιώχθηκαν από την Κροατία, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν ως πρόσφυγες σε δύσκολες συνθήκες" ανέφερε ο Πατριάρχης Σερβίας σε συνέντευξή του στην πύλη ειδήσεων στο διαδίκτυο "Βέστι".
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε ότι την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου συνέβησαν φοβερές τραγωδίες σε αυτές τις περιοχές και τόνισε ότι μεγάλος αριθμός του κλήρου της Καθολικής Εκκλησίας συμμετείχε σε αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος του σερβικού λαού.

Καταστροφή της Σμύρνης - Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Η ώρα της καταστροφής. «Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη; Γιατί φοβηθήκαμε ότι αν έμεναν τα κτίρια στη θέση τους, δεν θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις μειονότητες» γράφει ο Falih Rifki Atay, επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος που ανήκε στο στενό περιβάλλον του Μουσταφά Κεμάλ.
Η ώρα της καταστροφής. «Γιατί κάψαμε τη Σμύρνη; Γιατί φοβηθήκαμε ότι αν έμεναν τα κτίρια στη θέση τους, δεν θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από τις μειονότητες» γράφει ο Falih Rifki Atay, επιφανής Τούρκος δημοσιογράφος που ανήκε στο στενό περιβάλλον του Μουσταφά Κεμάλ.

27 Σεπ 2015

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2015
                                                                                                  Αριθμ. Πρωτ.: 126                                                                                                                                                                                                                               
Προς
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ
Κορνάρου 2 & Ερμού, Τ.Κ. 10563
Αθήνα
Θέμα: Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ
Μετά την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ για το ευαίσθητο ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από το Μάθημα των Θρησκευτικών (ΜτΘ), αισθανόμαστε την ανάγκη, ως Θεολόγοι επιστήμονες, υπεύθυνοι παιδαγωγοί και συνάδελφοι, να προβούμε στις παρακάτω παρατηρήσεις:

Το τέλος του ηρωικού κλέφτη Κατσαντώνη ( Σεπτέμβριος 1808)

Το τέλος του ηρωικού κλέφτη Κατσαντώνη
( Σεπτέμβριος 1808)
Η ΚΑΤΑΓΩΓΉ ΤΟΥ: Ένας από τους σπουδαιότερους κλέφτες στην περιοχή των Αγράφων και της Δ. Στερεάς ήταν και ο Σαρακατσάνος Κατσαντώνης. Οι γονείς του ήταν και οι δυο Σαρακατσαναίοι. Ο πατέρας του λεγόταν Μακρυγιάννης και καταγόταν από το Βασταβέτσι της Ηπείρου, ενώ η μητέρα του Αρετή από το χωριό Μάραθος των Αγράφων. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου για τις αλλαγές στην απαλλαγή από τα θρησκευτικά

Στο Σιδηρόκαστρο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Στην πόλη του Σιδηροκάστρου έφτασε στις 20:00 περίπου το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος προκειμένου να παραβρεθεί στην φιλανθρωπική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος και την Κυριακή το πρωί να ο τελέσει τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου Ύψωσης Τιμίου Σταυρού στο οχυρό Ιστίμπεη που έχτισε ο Μητροπολίτης Μαντινείας Αλέξανδρος ο οποίος υπηρέτησε εκεί τη στρατιωτική του θητεία. 
Σε δηλώσεις του ο κκ Ιερώνυμος τόνισε : "Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί είμαστε πρώτα απ΄ όλα στη Μακεδονία και δεύτερον στο Σιδηρόκαστρο και τρίτον γιατί είμαστε κοντά σ΄έναν αδελφό εν Χριστό Μητροπολίτη, τον Σεβασμιώτατο τον δικό σας τον κύριο Μακάριο και ερχόμαστε για πολλούς λόγους. 

Αρχιμ. Παύλος Δημητρακόπουλος, Ἡ προετοιμαζόμενη Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος πιστὴ διάκονος τοῦ παναιρετικοῦ Οἰκουμενισμοῦ. (6ον)



Εν Πειραιεί τη 27η Σεπτεμβρίου 2015.
Ἡ προετοιμαζόμενη Ἁγία καὶ Μεγάλη Σύνοδος πιστὴ διάκονος τοῦ παναιρετικοῦ Οἰκουμενισμοῦ.
(Προσδοκίες-Ἱστορικὴ πορεία-Γενικὲς Ἐκτιμήσεις-Συμπεράσματα)
(6ον)
Μιὰ ἄλλη θλιβερὴ διαπίστωση, ἀπὸ τὰ μέχρι σήμερα γενόμενα Συνέδρια καὶ Διασκέψεις, εἶναι τὸ γεγονός, ὅτι τὰ ἐπιλεχθέντα πρόσωπα εἶχαν οἰκουμενιστικὸ φρόνημα καὶ προέρχονταν κατὰ προτίμηση ἀπὸ τὸν ἀκαδημαϊκὸ χῶρο

Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης –Προφήτης Ησαΐας (32ον) – (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμία)

          IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Δημητσάνα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

Κυριακή Α΄ Λουκά –«Επί δε τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον.»

Ευαγγέλιο: Λουκ. Ε΄ 1 – 11
  Ο Κύριος, αγαπητοί μου αδελφοί, βρίσκεται στην αρχή της δημόσιας δράσης Tου. Στέκεται στην παραλία την λίμνης Γεννησαρέτ. Κόσμος πολύς Τον περιστοιχίζει για ν’ ακούσει το κήρυγμά Του, δηλαδή το λόγο του Θεού.

26 Σεπ 2015

Το bulling των Θεολόγων και η ΟΛΜΕ



Το bulling των Θεολόγων και η ΟΛΜΕ
Γιώργος Γκρίλης, Θεολόγος- Αναπληρωτής
Ως θεολόγος και ως ενεργός καθηγητής (‘διά βίου αναπληρωτής’) θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση της ΟΛΜΕ να ζητήσει παράταση στη δυνατότητα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά - τη στιγμή ειδικά που δεν έχει μπει ακόμη στον κόπο να βγάλει μία (1) ανακοίνωση για τα κενά στα σχολεία και για τον απίστευτο και πρωτοφανή εμπαιγμό των αναπληρωτών φέτος – την οποία, θα το πω ξεκάθαρα θεωρώ αντισυναδελφική και εξόχως αντιπαιδαγωγική, αν όχι και υποκριτική.

Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Παραλειπόμενα



Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Παραλειπόμενα
Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Θεολόγος καθηγητής
Επειδή το - άνευ λόγου και αιτίας - συχνά ανακινούμενο ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών δημιουργεί σύγχυση, παραπληροφόρηση και παιγνίδι εντυπώσεων, μάλλον ήρθε η ώρα να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα ευκόλως εννοούμενα δεν παραλείπονται!
α) Κάθε φορά διαβάζουμε ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ ή των κατά τόπους ΕΛΜΕ για το ζήτημα. Από τις πρώτες προτάσεις είναι φανερό από ποια ιδεολογική στρέβλωση πάσχει ο συντάκτης. Και όταν βρίσκεις τον πρόεδρο ή κάποιο μέλος για διευκρινίσεις, σου λέει αθώα «όχι εγώ, το Δ.Σ». Ας ξεκαθαρίσουν λοιπόν εκεί στα σωματεία ότι είναι εκπαιδευτικοί και συνάδελφοι και όχι κομματικά γραφεία τύπου. Επίσης, ας καταλάβουν ότι είναι συνδικαλιστικό σωματείο και δεν μπορούν να αποφαίνονται επί επιστημονικών και παιδαγωγικών ζητημάτων (χαρακτήρας μαθήματος, τρόπος διδασκαλίας, κ.λ.π.) που δεν γνωρίζουν.

Χρήστος Σαλταούρας, Θεοφάνειες στην Αγία Γραφή



ΘΕΟΦΑΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Υπάρχει η άποψη σε ορισμένους Θεολογικούς κύκλους ότι δεν είναι δυνατόν να δούμε τον αόρατο, άπειρο και ασχημάτιστο Θεό και συνεπώς δεν μπορούμε να τον εικονίσουμε. Επίσης οι κύκλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι οι αναφερόμενες Θεοφάνειες της Βίβλου δεν είναι πραγματικές Θεοφάνειες αλλά Αγγελοφάνειες και ότι η μόνη πραγματική Θεοφάνεια είναι ο Σαρκωμένος Υιός του Θεού.
Λέγει η Γραφή :
« καὶ εἶπεν· οὐ δυνήσῃ ἰδεῖν τὸ πρόσωπόν μου· οὐ γὰρ μὴ ἴδῃ ἄνθρωπος τὸ πρόσωπόν μου καὶ ζήσεται» Έξοδος 33:20
«Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακε πώποτε» Ιωάννης 1:18
« καὶ ὁ πέμψας με πατήρ, αὐτὸς μεμαρτύρηκε περὶ ἐμοῦ. οὔτε φωνὴν αὐτοῦ ἀκηκόατε πώποτε οὔτε εἶδος αὐτοῦ ἑωράκατε» Ιωάννης 5:37
« Τῷ δὲ βασιλεῖ τῶν αἰώνων, ἀφθάρτῳ, ἀοράτῳ, μόνῳ σοφῷ Θεῷ, τιμὴ καὶ δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων· ἀμήν» Α Τιμόθεον 1:17

Το Ἀντίδωρο (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμία)


  

         ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
    ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015
ΚΑΤΗΧΗΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
1. Στό σημερινό μου σύντομο κήρυγμα, ἀδελφοί χριστιανοί, θά σᾶς μιλήσω γιά τό Ἀντίδωρο, πού παίρνουμε στό τέλος τῆς θείας Λειτουργίας. Λέγεται «Ἀντίδωρο», γιατί τό παίρνουμε ἀντί τῶν «Δώρων». «Δῶρα», «τίμια Δῶρα», καλοῦμε τήν θεία Κοινωνία. «Δωρεάν» μᾶς δίνει ὁ Χριστός τό Σῶμα Του καί τό Αἷμα Του στήν θεία Κοινωνία, «δωρεάν» χωρίς νά μᾶς ἀξίζει, γι᾽ αὐτό καί τά λέμε «Δῶρα». Τό Ἀντίδωρο, λοιπόν, οἰκονομήθηκε γι᾽ αὐτούς, πού γιά διάφορους λόγους δέν μπορεῖ νά κοινωνήσουν καί ἔτσι, ἀντί τῆς θείας Κοινωνίας, ἀντί τῶν Τιμίων Δώρων, παίρνουν γιά εὐλογία τό Ἀντίδωρο.