21 Μαΐ 2015

Ουκρανοί ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι τις εκτελέσεις.



Δεκάδες ιερείς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας φεύγουν από την Ουκρανία, φοβούμενοι τις εκτελέσεις.
Για το γεγονός αυτό τη Δευτέρα ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος των επαφών μεταξύ των Εκκλησιών του Συνοδικού Τμήματος των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιερέας Δημήτριος Σαφρόνοφ στο Συνέδριο του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της διάκρισης και της αδιαλλαξίας σχετικά με τους χριστιανούς το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Βιέννη.

Ο Σαφρόνοφ ανέφερε ότι ο αριθμός των ιερέων οι οποίοι φεύγουν από την Ουκρανία, απαριθμείται με δεκάδες, ενώ τα ακριβή στατιστικά τώρα είναι άγνωστα. Όλοι οι ιερείς φεύγουν από την Ουκρανία υπό την πίεση, επειδή τις οικογένειές τους απειλούν με φόνους και τους ίδιους – με φυσική εξόντωση, δήλωσε ο Σαφρόνοφ.
Στη Δυτική Ουκρανία τελούνται ομαδικά εγκλήματα θρησκευτικού χαρακτήρα.
Όλα αυτά εκδηλώνονται σε πολλαπλές καταλήψεις ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν 77 ναοί και μοναστήρια.
«Σήμερα είναι γνωστό για την βίαιη κατάληψη των 19 ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την πλευρά του λεγόμενου Πατριαρχείου του Κιέβου», είπε ο Σαφρόνοφ.
Η λεγόμενη «Ουκρανικής Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου» εμφανίστηκε το 1992 λόγω ενεργειών του μητροπολίτη Φιλάρετου (Ντενισένκο), πρώην προκαθήμενου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας και αρχιερέων της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας τους οποίους στήριξαν οι ηγέτες της ανεξάρτητης Ουκρανίας.
Οι οπαδοί της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου του Κιέβου» ανάγουν την ιστορία της στη μητρόπολη του Κιέβου που βρισκόταν υπό την δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, αρνούμενοι τη νομιμότητα της μετάβασής της (της παράδοσής της) υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας το 1686.
Την παρούσα στιγμή αυτή η «Εκκλησία» δεν αναγνωρίζεται από καμία κανονική ορθόδοξη εκκλησία.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αφόρησε τον Ντενισένκο από την εκκλησία.
 briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου