4 Δεκ 2013

Πολωνία – Ορθόδοξοι παρακολούθησαν τον Εσπερινό στο Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Βαρσοβίας

DSC03020
Στο κοινό Ρωσοπολωνικό Συνέδριο με τίτλο «Το μέλλον του χριστιανισμού στην Ευρώπη: ο ρόλος των Εκκλησιών και των λαών της Πολωνίας και της Ρωσίας», το οποίο άρχισε τις εργασίες του στο Πανεπιστήμιο Καρδινάλιος Στέφανος Βυσίνσκι, συμμετείχε στις 29 Νοεμβρίου 2013 ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας, με ευλογία του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το Συνέδριο διεξάγεται σε συνέχεια του υπογραφέντος στις 17 Αυγούστου 2012 μεταξύ του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου και του Προέδρου της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Πολωνίας Αρχιεπισκόπου-Μητροπολίτη Περεμύσλ Ιούζεφ Μιχάλικ Κοινού Μηνύματος προς τους λαούς Ρωσίας και Πολωνίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Πολωνίας Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης Περεμύσλ Ιούζεφ Μιχάλικ, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Α. Αλεξέγιεφ, κρατικοί και κοινωνικοί παράγοντες της Ρωσίας και Πολωνίας, ακαδημαϊκή κοινότητα και των δυο χωρών.
Τους συνέδρους προσφώνησαν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας, ο Γραμματέας της Διάσκεψης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Πολωνίας Επίσκοπος Βοΐτσεχ Πόλιακ, ο Γενικός Γραμματεύς της Διασκέψεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ρωσίας ιερέας Ίγκορ Κοβαλέφυσκι, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Πολωνία κ. Α. Αλεξέγιεφ και η Υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κα Καταζίνα Πελτσίνσκα-Νάλεντς. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέγνωσε το Μήνυμα του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου προς τους συνέδρους.
Το κοινό Ρωσοπωλονικό Συνέδριο με τίτλο «Το μέλλον του χριστιανισμού στην Ευρώπη: ο ρόλος των Εκκλησιών και των λαών της Πολωνίας και της Ρωσίας» ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 30 Νοεμβρίου 2013 στο Πανεπιστήμιο «Καρδινάλιος Στέφανος Βυσίνσκι» Βαρσοβίας.
Πριν την έναρξη της καταληκτήριας συνεδριάσεως απονεμήθηκαν βραβεία «Για την προσφορά στον τομέα ανεξιθρησκίας – 2013» από το ίδρυμα «Ανεξιθρησκίας» σε όσους συνέβαλαν στη συνεργασία μεταξύ των λαών με σκοπό τη δημιουργία βάσει της αρχής της ισότητας των σχέσεων μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων θρησκειών και λαών.
Η υψηλή διάκριση απονεμήθηκε στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, και τον Ρωμαιοκαθολικό Μητροπολίτη πρώην Γκνέζνο και Πριμάτο της Πολωνίας Αρχιεπίσκοπο Χένρικ Μουσίνσκι.
Εν κατακλείδι της επίσημης τελετής απονομής ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ειδικότερα τόνισε ότι βλέπει το βραβείο ως αναγνώριση των καρποφόρων προσπαθειών προώθησης της συμφιλιώσεως μεταξύ των λαών Ρωσίας και Πολωνίας και της περαιτέρω ανάπτυξης της αμοιβαίας κατανοήσεως μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Πολωνίας. «Στις προσπάθειές μας μας εμπνέουν ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο Πρόεδρος της Διασκέψεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Πολωνίας Αρχιεπίσκοπος Ιούζεφ Μιχάλικ, οι οποίοι πέρυσι υπέγραψαν ένα ιστορικό μήνυμα με αποδέκτες τους λαούς Ρωσίας και Πολωνίας, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ. Και σήμερα οι συναντήσεις μας ως θέμα έχουν την κατανόηση του περιεχομένου του μηνύματος και την εφαρμογή του. Θέλω να ευχηθώ σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Συνέδριο, να ακολουθήσουμε την πορεία αυτή και μέσω κοινών μας προσπαθειών να μην επιτυγχάνουμε μόνο την ανεξιθρησκία, αλλά και να έχουμε πλήρη αμοιβαία κατανόηση, ώστε να ισχύουν εκείνα που υπογραμμίζει το μήνυμα, να βλέπουν δηλαδή οι Ρώσοι και οι Πολωνοί ο καθένας τον άλλο ως αδελφό. Εύχομαι να δώσει ο Θεός να γίνουν αυτά πραγματικότητα, εύχομαι αυτή η νέα σελίδα, την οποία ξεκινήσαμε να συνεχίσει την ιστορία των σχέσεών μας, οι οποίες από εδώ και πέρα να μην συσκοτίζονται από τίποτε, αλλά να προοδεύουν προς μεγαλυτέραν δόξαν του Θεού».
***
Της καταληκτήριας συνεδριάσεως «Ρωσία – Πολωνία. Ορθόδοξος χριστιανισμός και Ρωμαιοκαθολικισμός. Το μέλλον» προήδρευσαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Βοΐτσεχ Πόλιακ, Γενικός Γραμματέας της Διασκέψεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων Πολωνίας, ο Υποδιευθυντής του Ρωμαιοκαθολικού ειδησεογραφικού πρακτορείου κ. Τ. Κρουγκλιάκ, ο Διευθυντής του Ρωσοπολωνικού Κέντρου Διαλόγου και Ομόνοιας κ. Σ. Ντέμπσκι. Τη συνεδρία παρακολούθησαν μέλη της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και λοιποί σύνεδροι.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ ανέφερε: «Έχουμε πολλά κοινά σημεία στην ιστορία μας, αλλά πολύ περισσότερα κοινά έχουμε σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε συναντήσεις μας πιο τακτικά προκειμένου να συζητάμε συγκεκριμένα θέματα. Μεταξύ τους είναι η παρουσία των χριστιανικών συμβόλων στο δημόσιο χώρο των Ευρωπαϊκών χωρών, η προστασία των χριστιανικών παραδοσιακών αξιών και ειδικότερα εκείνων που έχουν σχέση με το οικογενειακό ήθος, την γέννηση και την ανατροφή παιδιών, η αξία της ανθρώπινης ζωής από συλλήψεως έως φυσιολογικού θανάτου και πολλά άλλα. Επί των σημείων, που έχω μόλις προαναφέρει υπάρχει η πλήρη ταύτιση μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών». Ανάμεσα στους άξονες συνεργασίας ο Ιεράρχης ανέφερε την παιδεία, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τις προσκυνηματικές εκδρομές, το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της συναντήσεως του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου με τον Πάπα Ρώμης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να πούμε για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση. Το κύριο κώλυμα για τη συνάντηση, όπως πιστεύει ο Ιεράρχης είναι το ανεπίλυτο του προβλήματος της καταλήψεως των Ιερών Ναών της Ορθοδόξου Εκκλησίας από τους Ελληνοκαθολικούς στη Δυτική Ουκρανία. Με τη συνάντηση αυτή ανοίγει μια νέα σελίδα, αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα πρέπει να γυρισθούν πρώτα οι άλλες σελίδες.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας έχει γνώμη ότι το κύριο θέμα κατά την πιθανή συνάντηση μεταξύ του Πάπα Ρώμης και του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η κατάσταση των χριστιανών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου οι χριστιανοί σε ορισμένες χώρες υφίστανται σκληρούς διωγμούς, και τι μπορεί να γίνει για την προστασία αυτών των ανθρώπων, ποια μέτρα να ληφθούν για να αποτραπεί η μαζική έξοδος των χριστιανών από την περιοχή, η οποία είναι κοιτίδα του χριστιανισμού.
Αυθημερόν το απόγευμα τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας παρακολουθησαν τον Εσπερινό στο Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Βαρσοβίας.
Μετά το πέρας της ακολουθίας τους παρόντες προσφώνησε ο Καρδινάλιος Καζιμίρ Νυτς.
Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέγνωσε το τελικό ανακοινωθέν του Συνεδρίου, το οποίο εν συνεχείᾳ ανεγνώσθη στην Πολωνική γλώσσα. Ακολούθησε η επίσημη δεξίωση στον Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας
DSC02927
DSC02934
DSC02930
DSC02957
DSC02984
DSC02996
DSC03065

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 
DSC02753
DSC02764
DSC02155

4 σχόλια:

  1. Τι ειναι αυτα τα πραγματα...τι χλευη ειναι αυτη προς το προσωπο Του Τριαδικοσυ Θεου...

    Εμισησα πονηρευομενων εκκλησια και μετα ασεβων ου μη καθισω.ψλμ.25-5)

    Μακαριος ανηρ ος ουκ επορευθη εν βουλη ασεβων και εν οδω αμαρτωλων ουκ εστη και επι καθεδρα λοιμων ουκ εκαθισεν.ψλμ.1-1)...
    Αδιανοητον!-
    Πως θα γυμναστει κανεις στην ευσεβεια ,οταν συναναστρεφεται με θεομπαιχτες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινετο,οτι το πληγμα που δεχτηκε η ορθοδοξη εκκλησια απο τον κουμουνιστικο καθεστος την οδηγη προς θανατον και απο τον κουμουνισμο δεχεται και δευτερο πληγμα απο τον οικουμενισμο και αν δεν αναζητηση το φαρμακο της αθανασιας μεσα στο ζων υδωρ του ευαγγελου και των οικουμενικων συνοδων των αποστολων και των πατερων,σιγουρα οδευει ψυχοραγουσα προς θανατο μεσα στα βρωμικα ωερα της πλανης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διορθοση του δευτερου σχολειου.
    Αντι για φαινετο,φαινεται ,οτι η ορθοδοξη εκκλησια της Ρωσιας..
    και αντι για βρωμικα ωερα,βρωμικα νερα της πλανης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω ενα εχω καταλαβει,οτι οσο συνερχονται και συμπροσευχονται με ολες τις θρησκειες για την ειρηνη και το περιβαλλον,τοσο η φυσις εξαγριουται και εκδηκειται με σεισμους και τσουναμια για την μεγαλη αποστασια του διαθρησκευτικου Οικουμενισμου.Και οσο υπαρχει σιωπη απο τα κατα τοπους πατριαρχεια,τα οποια πιεζονται μαλλον και αυτα και δεν τολμουν να καταδικασουν...τοσο ακωλυτως συνεχιζουν αυτη την αιρετικη γραμμη,πιεζοντας και το ποιμνιο,εχοντας σκοπους επιβολης .Εχουν παρει και το συνθημα και καποιες θεολογικες σχολες και μορφωνουν αναλογως τους νεους.Και καλουμαστε τα ποιμνια να υπομενουμε αγογγυστως,ευχομενοι καλη μετανοια! Αλλα και δεν γινεται να μην εκραγουμε με αυτα που βλεπουμε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή