30 Νοε 2013

Νίκος Χειλαδάκης, Η Ελλάδα κλείνει νοσοκομεία, η Τουρκία ανοίγει καινουργια



Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ
Την ίδια περίοδο που στην Ελλάδα οι κ. Άδωνης και Σια κατεδαφίζουν  εκ θεμέλιων το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κλείνουν νοσοκομεία και η υγεία γίνεται είδος πολυτελείας για τους προνομιούχους, οι Τούρκοι προωθούν και προβάλλουν με όλα τα μέσα τον  «Ιατρικό Τουρισμό» και καλούν τους ξένους που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας να έρθουν στην χώρα τους για να βρουν την.. υγειά τους.
Όπως αναφέρεται σε ένα σχετικό και πραγματικά εντυπωσιακό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, HaberTürk, μόνο τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 διακόσιες χιλιάδες ξένοι, (και Έλληνες), ασθενείς ήρθαν στην Τουρκία για να βρουν περίθαλψη σε ένα άριστο, όπως το διαφημίζουν οι Τούρκοι, σύστημα υγείας, που παρέχει όλες τις ανέσεις και ευκολίες για την αποκατάσταση στη υγείας τους. Οι περισσότεροι ξένοι ασθενείς, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι παιδιά και ασθενείς που έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα. 

Οι ασθενείς που έρχονται στην Τουρκία  νοσηλεύονται σε ειδικά καινούργια νοσοκομεία ενώ μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στα λουξ, όπως τα διαφημίζουν, νέα κρατικά νοσοκομεία και στις πανεπιστημιακές τους κλινικές που έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Η πόλη που δέχεται τους περισσοτέρους ξένους ασθενείς με όλα τα οικονομικά οφέλη είναι η Αττάλεια που τον τελευταίο χρόνο δέχτηκε 108 χιλιάδες ξένους ασθενείς στα εκεί νοσοκομειακά κέντρα. Μεγάλος αριθμός επίσης ξένων ασθενών νοσηλεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στην Σμύρνη, η οποία δέχεται και μεγάλο μέρος Ελλήνων ασθενών κυρίως από τις περιοχές των νησιών του Αιγαίου και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Υγείας, στο οποίο προΐσταται ο γνωστός εκ Κομοτηνής ελληνόφωνος, Mehmet Müezzinoğlu, ασθενείς από πενήντα ξένες χώρες έχουν νοσηλευτεί τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία αναδεικνύοντας την χώρα σε παγκόσμιο κέντρο ιατρικού τουρισμού. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι χώρες  προέλευσης των περισσότερων ασθενών είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης όπως η Νιγηρία, το Κατάρ, η Βραζιλία, η Νότιο Κορέα, κ.α. Στόχος του τουρκικού υπουργείου Υγείας όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας  HaberTürk, είναι τον επόμενο χρόνο, 2014, ο αριθμός των ξένων που θα νοσηλευτούν σε τουρκικά νοσοκομεία να φτάσει τους 400 χιλιάδες. Παράλληλα ανακοινώνεται ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορεί να παρέχει δυνατότητες άμεσης αεροπορικής μεταφοράς καθώς και τα πιο σύγχρονα ασθενοφόρα στην διάθεση των ξένων ασθενών αποκομίζοντας φυσικά όλα τα σχετικά οφέλη  για την Τουρκία.

Εμπρός λοιπόν, αφού στην Ελλάδα η υγεία έχει καταρρεύσει αν αρρωστήσετε η Τουρκία είναι δίπλα μας και παρέχει τα πάντα για να φιλοξενήσει στα νοσηλευτικά της ιδρύματα τους Έλληνες ασθενείς. Αλήθεια τι έχει να πει για όλα αυτά ο περίφημος «αστέρας» της τηλεόρασης σημερινός υπουργός Υγείας αλλά και η μνημονιακη κυβέρνηση της ελληνικής συμφοράς ; Θα καταντήσουμε όταν έχουμε κάποιο ιατρικό πρόβλημα να καταφεύγουμε στα τουρκικά ιατρεία και νοσοκομεία ; Αλήθεια έτσι φαντάζονταν την Ελλάδα οι Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Κανάρης κ.α. όταν είχαν ξεσηκωθεί στην ελληνική επανάσταση του 1821 ;

1 σχόλιο:

  1. Μολονότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας ουδέποτε διεξεδίκησε "δάφνες ποιότητας"(δεν εξετάζουμε ενταύθα τους λόγους γιατί δε θα τελειώσουμε ποτέ), εν τούτοις στις χαλεπές μας μέρες έχει φθάσει στο ναδίρ της υποβάθμισης. Κι όλα αυτά σε μια εποχή κατά την οποία, ελέω της οικονομικής κρίσεως, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η επισκεψιμότητα των δημοσίων νοσοκομείων. Τα τελευταία στερούνται βασικών υλικών με πρόδηλες συνέπειες για την υγεία των ασθενών, αφού οι διοικητές τους αρνούνται να υπογράψουν για τις προμήθειές τους, δεδομένου ότι έχουν συρρικνωθεί οι προυπολογισμοί των νοσοκομειακών ιδρυμάτων ελέω μνημονίου. Θα σας φέρω σαν παράδειγμα αυτό των βηματοδοτών και των απινιδωτών, αρυόμενο απ την ειδικότητά μου. Ασθενής που διεκομίσθη από δευτεροβάθμιο επαρχιακό Νοσοκομείο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας με σκοπό την εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη αναγκάσθηκε να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική για τη διενέργεια της εν θέματι εμφυτεύσεως αφού ο διοικητής του δημοσίου νοσοκομείου δεν υπέγραφε για την προμήθεια του βηματοδότη! Αλλά και στα επαρχιακά Νοσοκομεία υφίσταται πρόβλημα με τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων όπως π.χ. θυρεοειδικών ορμονών, CRP κ.ά. αφού ήλθε "φιρμάνι" που "κόβει" τον αριθμό των διενεργουμένων εξετάσεων στρέφοντας, κατ αυτόν τον τρόπο, τους ασθενείς στα ιδιωτικά εργαστήρια.
    Τα προαναφερθέντα, βέβαια, παραδείγματα κάθε άλλο παρά εξαντλούν τη θλιβερή πραγματικότητα στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Είναι απλώς ενδεικτικά της υποβαθμίσεώς της αλλά και της απαξιώσεώς της.
    Λ.Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή