25 Σεπ 2013

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος : Δεν ξέρω αν άλλο έθνος είχε το Ευαγγέλιο στη γλώσσα του αν θα τολμούσε ποτέ να την αλλάξει



“……….κύκλοι  καταβάλλουν προσπάθεια  για την εμπέδωση μιας νεοκυπριακής συνείδησης και κουλτούρας η οποία στοχεύει έμμεσα να πλήξει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων της Κύπρου.”
Λευκωσία: Tην επιθυμία της Εκκλησίας να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για προσφορά βοήθειας στους άπορους μαθητές, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σε δηλώσεις του, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ένα γενικό νοικοκύρεμα ώστε να αποφευχθεί η εκμετάλλευση.

Ο Αρχιεπίσκοπος απαντούσε σε ερωτήσεις μετά από συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή με την Επιτροπή Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την ελληνική γλώσσα στα σχολεία. «Είναι με μεγάλη χαρά που δεχθήκαμε σήμερα την Επιτροπή Παιδείας του ΕΥΡΩΚΟ, που με πολλή προσοχή έχω ακούσει και τα τρία μέλη της Επιτροπής», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας είναι κοινός για την παιδεία μας, γιατί αν δεν έχουμε παιδεία, ο τόπος δεν πρόκειται να πάει καλά».
Συνέχισε λέγοντας ότι «νοιαζόμαστε όλοι για τους νέους μας και πιστεύω ότι όλοι οι εκπρόσωποι του λαού, όλων των κομμάτων, μαζί με την Εκκλησία, πρέπει να φροντίζουμε ούτως ώστε τα παιδιά μας να έχουν μια ελληνοκεντρική εκπαίδευση, όπως λέει και το Σύνταγμά μας». Και πρέπει, είπε, «να το απαιτήσουμε, γιατί πολλές φορές μου προκάλεσε ντροπή να ακούω τους Γερμανούς και τους Γάλλους να μιλούν αρχαία ελληνικά και εμείς να μην γνωρίζουμε που είναι η γλώσσα μας». Δεν ξέρω, πρόσθεσε, «αν άλλο έθνος είχε το ευαγγέλιο του Χριστού στη γλώσσα του αν θα τολμούσε ποτέ να την αλλάξει».
Γι αυτό, ανέφερε, «τους ευχαριστώ για τις ιδέες τους τις σωστές, συμφωνούμε απόλυτα και θα εργαστούμε και με αυτή την επιτροπή αλλά και με άλλες επιτροπές ούτως ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό για το καλό του λαού μας και της πατρίδας μας». Ερωτηθείς αν η Εκκλησία θα συμβάλει στην προσπάθεια για τους άπορους μαθητές, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «ήδη έχουμε κάνει μια σύσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας και η Εκκλησία φιλοδοξεί να είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας για να προσφέρουμε τα πάντα για τα παιδιά». Εκείνο που θέλαμε, σημείωσε ωστόσο, «είναι να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι την αγάπη των διαφόρων οργανισμών διότι δεν επιθυμούμε να προσφέρει και η Εκκλησία ξεχωριστά, να προσφέρει και ο Σύνδεσμος Γονέων ξεχωριστά, να προσφέρουν και κάποιοι άλλοι φορείς ξεχωριστά».
Άρα, ανέφερε, «πρέπει να μαζευτούμε όλοι, να υπάρχει ένα κοινό ταμείο, να μπαίνουν όλα στο κοινό ταμείο και να βγαίνουν από εκεί και τα σάντουιτς και οι χυμοί και τα πάντα». «Δηλαδή, θέλουμε ένα νοικοκύρεμα και νομίζω ότι το καταφέραμε», πρόσθεσε. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για πιθανά κρούσματα εκμετάλλευσης, είπε ότι «κάποιοι παίρνουν και από δεύτερους και από τρίτους και τα πετούν». Δεν είναι καιρός να πετάμε, επεσήμανε, «θέλουμε νοικοκύρεμα και να μάθουμε να είμαστε νοικοκυρεμένοι γιατί μόνο έτσι πάμε μπροστά». «Αν είμαστε απρογραμμάτιστοι δεν θα πετύχουμε πολλά πράγματα», είπε, προσθέτοντας ότι «στη ζωή του ο άνθρωπος πρέπει και προγραμματισμένος να είναι αλλά και να δουλεύει σωστά». Αν δεν δουλεύει σωστά, συμπλήρωσε, «αν δεν έχει προγραμματισμό, δεν θα του βγει». Από την πλευρά της η Σούλα Ζαβού μιλώντας εκ μέρους της τριμελούς Επιτροπής Παιδείας του ΕΥΡΩΚΟ, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας όπως είπε εξέφρασαν «τις ανησυχίες μας για τη συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας που επιχειρήθηκε να γίνει αυτά τα τελευταία χρόνια». Παράλληλα, είπε ότι, «θα θέλαμε να υποβάλλουμε στον Υπουργό Παιδείας ότι είναι καιρός να γίνουν τομές και όχι απλές διορθωτικές κινήσεις, ώστε οι απόφοιτοι μας πλέον του λυκείου, να είναι άριστα καταρτισμένοι στην κοινή ελληνική γλώσσα, να γνωρίζουν την ιστορία τους και να έχουν συνείδηση της ελληνικής ταυτότητάς τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου