1 Ιουλ 2013

Εκπαιδευτικοί - Κατακαλόκαιρο σε φορτισμένο κλίμα



 Για καθεστώς απόλυτου φόβου όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον κάνουν λόγο πολλοί εκπαιδευτικοί- συνδικαλιστές και μη- ενώ δεν λείπουν και φωνές που επισημαίνουν ότι ο «θόρυβος» γύρω από το ενδεχόμενο της διαθεσιμότητας εξυπηρετεί συμφέροντα ενόψει εκλογών για το δ.σ. της ομοσπονδίας του κλάδου. Πρόσφατα δημοσιεύματα και έντονη φημολογία, πάντως, αναφέρονται κατά περίπτωση σε πέντε ή οκτώ χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

«Οι συνάδελφοι φοβούνται ότι θα απολυθούν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις και πλέον υπάρχει το παράδειγμα της ΕΡΤ», αναφέρει ο πρόεδρος της Δ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Ελένη Ζυμβρακάκη. «Τα νούμερα», εξηγεί, «προκύπτουν ως εξής: η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και η αύξηση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη ‘κατασκευάζουν’ υπεράριθμους και πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τις αλλαγές που επίκεινται όσον αφορά το νέο τεχνικό λύκειο καθώς και αλλαγές που μπορεί να επιχειρηθούν όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα, ώστε να προκύπτει ότι ‘περισσεύουν’ ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι. Επιπλέον, πρόκειται για διαδικασία που θα γίνει χωρίς κανένα κριτήριο αλλά, αντιθέτως, ‘οριζόντια’». Όπως διευκρινίζει, βάσει στοιχείων που ζητήθηκαν από τα υπηρεσιακά συμβούλια τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών πανελλαδικά ανέρχεται στις 15.000, ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνει τους περίπου 1.000. «Όσον αφορά τον κλάδο, τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από αυτόν της σύγκρουσης, δεδομένου ότι πρόκειται για το δικαίωμά μας στη ζωή, στην εργασία».
«Ξέρουμε τις προθέσεις τους, κανείς δεν έχει αυταπάτες», αναφέρει ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Τρανός. «Τη Δευτέρα θα είμαστε παρόντες στο δημοτικό συμβούλιο και περιμένουμε από τον Κώστα Γκιουλέκα, νέο υφυπουργό Παιδείας, να δώσει εξηγήσεις. Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου και είμαστε αποφασισμένοι για κάθε είδους δράση, ώστε να προστατέψουμε τον κλάδο». Όπως επισημαίνει ο κ. Τρανός, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών οδηγεί τελικά σε απολύσεις, πράγμα που ισχύει και για τις συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και την ενδεχόμενη κατάργηση ειδικοτήτων.
«ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
«Η διαδικασία υπολογισμού των κενών, τα οποία πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι οργανικά, συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή», αναφέρει ο αιρετός ΠΥΣΔΕ δυτικής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Βαϊτσίδης. «Οι φήμες περί διαθεσιμότητας χιλιάδων συναδέλφων δεν τεκμηριώνονται, παρ’ όλα αυτά όμως είναι γεγονός ότι ως κλάδος έχουμε τρομοκρατηθεί. Το ότι ένας εκπαιδευτικός είναι υπεράριθμος, όπως χαρακτηρίστηκα και ο ίδιος, δεν σημαίνει ότι χάνει τη δουλειά του. Ακόμα και αυτά που ακούγονται για τους καθηγητές Πληροφορικής ότι αποτελούν ‘δεξαμενή’ απολύσεων λόγω πολλών υπεράριθμων, δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η πλειονότητά τους αναμένεται να διοχετευθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πράγμα που ισχύει και για καθηγητές Ξένων Γλωσσών. Επιπλέον, δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ ούτε η ρύθμιση για τις αναγκαστικές μεταθέσεις. Πρόκειται για επένδυση στον τρόμο», τονίζει ο κ. Βαϊτσίδης και συνδέει τον φόβο για διαθεσιμότητα με την ανακολουθία εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του ωραρίου παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επέλθουν αλλαγές. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία. Η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες, άλλωστε η συνταξιοδότηση πολλών σε συνδυασμό με το ότι δεν θα γίνουν προσλήψεις για τα αμέσως επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε σταδιακή αποσυμφόρηση».
ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΟΥΔΗ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 30/06/2013 -ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου