16 Φεβ 2013

Κωνσταντίνος Χολέβας, Γιατί σήμερα να αλλοιώσουμε το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ορθόδοξη χώρα μας;


«Η Ελληνορθόδοξη απάντηση στην οικονομική και πνευματική κρίση»
Σε κοινή συνάντηση ήλθαν οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου την Πέμπτη 31η Ιανουαρίου 2013 το πρωΐ, τόσο μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος Λαρίσης, όσο και στο νέο θαυμάσιο Αρχονταρίκι της Ενορίας, όπου εκεί είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και να συμβουλευθούν τον λόγιο ομιλητή, Ιστορικό και Πολιτικό Επιστήμονα και Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Εκκλησία» κ. Κωνσταντίνο Χολέβα, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος καλωσόρισε με πολύ θερμά λόγια και τον ευχαρίστησε για την αγωνιστικότητά του, τις πολύ καλές θέσεις του και τη σπουδαία συμβολή του στο έργο της Εκκλησίας.
«Η πτώχευση και η κρίση δεν συμβαίνουν μόνο σήμερα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας δοκιμάζεται», τόνισε ο κ. Χολέβας. Τα αίτια της σημερινής καταστάσεως είναι αναμφισβήτητα η ευμάρεια, η υπερβολική κατανάλωση των υλικών αγαθών, η προσήλωσή μας στο χρήμα και η αποξένωσή μας από τις ανόθευτες πηγές του Γένους μας και την Ορθόδοξη Ελληνοχριστιανική Παράδοση.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα σήμερα είναι η έλλειψη οράματος. Χωρίς όραμα δεν μπορούμε σήμερα να οικοδομήσουμε τις ψυχές των παιδιών μας. Η πνευματική πενία δεν πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται. Γι’ αυτό σας καλώ να υψώσουμε λόγο ισχυρό πνευματικό, γενναίο λόγο, με μηνύματα ηχηρά και πολύ δυνατά, από το Ευαγγέλιο και τους Πατέρες της Εκκλησίας, ώστε να είμαστε γνήσιοι φορείς των προγόνων μας και επόμενοι αυτών, και να μεταφέρουμε παντού τον μοναδικό θησαυρό της Ορθόδοξης Πίστης μας και της μοναδικής Ιστορίας μας.
Κακώς αποδεχθήκαμε με ξένες ερμηνείες τους όρους παγκοσμιοποίηση και πολυπολιτισμικότητα. Ο Έλληνας μπορεί να σταθεί μέσα στην ενιαία Ευρωπαϊκή Κοινότητα και γενικότερα μέσα στο σύγχρονο κόσμο, μόνον όταν δεν αλλοιώσει την πίστη του και τη συνείδησή του. Γιατί σήμερα να αλλοιώσουμε το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Ορθόδοξη χώρα μας; Γιατί στο εξωτερικό τοποθετούν μέσα στο σχολικό πρόγραμμα την εκμάθηση των αρχαίων Ελληνικών, ενώ εμείς τείνουμε να απλουστεύσουμε έτι περισσότερο και αυτήν ακόμη την ήδη απλουστευμένη Δημοτική;
Σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του κάθε λαού θα συνυπάρξουμε αλλά δεν θα αποχρωματισθούμε, δεν θα χάσουμε αυτή τη μοναδική αγκαλιά της Ορθοδόξου Πίστεώς μας και της Ελληνοχριστιανικής Παραδόσεώς μας.
Είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε εμείς αυτή την κρίση. Να ενωθούμε γύρω από την Εκκλησία μας και να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στη καλλιέργεα των παιδιών μας, στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία που προβάλλεται σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία και απαραίτητη.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν θα αργήσουν να φανούν. Ήδη στην Εκκλησία μας σήμερα ζούμε περισσότερο από ποτέ τη φιλαλληλία, τη φιλαδελφία, την αγάπη, τη συμπόνοια, την ενότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει την αρχή μιας νέας προσπάθειας που δεν θα αργήσει να φέρει την πνευματική ανάκαμψη και όχι μόνο!»
Μετά το πέρας της Συνάξεως ακολούθησε λιτό κέρασμα το οποίο ετοίμασαν με πολλή χαρά οι φιλάνθρωπες κυρίες της Ενορίας στο νέο Αρχονταρίκι της Ενορίας «Κιβωτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου