18 Φεβ 2013

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή της Χαναναίας - Αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας

Ολίγα περί της Χαναναίας: Ο Χριστός την περιφρονεί και την προσβάλει. Εκείνη δέχεται την ταπείνωση και απαντάει έξυπνα. Τελικά ο Χριστός την μακαρίζει και γιατρεύει την κόρη της, εκ του μακρόθεν.
Δίδαγμα: Να μην απογοητευόμαστε όταν ο Θεός δεν απαντάει άμεσα στις προσευχές μας και επιπλέον μας ταπεινώνει κιόλας. Επίσης σημαντικό είναι το ότι η Χαναναία έλεγε “ελεησόν με”, δηλαδή το πάθος της κόρης της, το έκαμνε δικό της.
Κυρίως θέμα: Οι άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία πλεονεκτήματα και προσφορά -με περισσότερη έμφαση στην αγία Πουλχερία. Η αγία Πουλχερία ήταν εκείνη που οργάνωσε την 3η Οικουμενική Σύνοδο εναντίον του Νεστορίου. Επίσης συνεκάλεσε την 4η Οικουμενική Σύνοδο, στην Χαλκηδόνα, που καταδίκασε την αίρεση του Μονοφυσιτισμού. Αναφορά στο θαύμα με την αγία Ευφημία. Σήμερα πολλοί (οικουμενιστές) θεωρούν του αιρετικούς μονοφυσίτες ως Ορθοδόξους. Επεξήγηση των αιρέσεων του Νεστοριανισμού και του Μονοφυσιτισμού.
Αναφορά στις εξελίξεις των σχέσεων των οικουμενιστών με τους μονοφυσίτες. Ακολουθούν ολίγα βασικά βιογραφικά στοιχεία των αγίων Μαρκιανού και Πουλχερίας: Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τυραννίσθηκε από τους γονείς της Πουλχερίας και του μικρού αδελφού της Θεοδοσίου, ο οποίος σε ηλικία επτά χρονών, υπό την κηδεμονία της ενδεκάχρονης αδελφής του, αναλαμβάνει την διοίκηση της αυτοκρατορίας. Αργότερα ο Θεοδόσιος, υπό την υπόδειξη της αδελφής του,  παντρεύτηκε την Αθαναΐδα (η οποία βαπτίστηκε σε Ευδοκία). Η Ευδοκία ήρθε σε ρήξη με την Πουλχερία και πήγε στα Ιεροσόλυμα όπου ήρθε σε επαφή με μονοφυσίτες και παρασύρθηκε στον Μονοφυσιτισμό. Στη συνέχεια αναλαμβάνει αυτοκράτειρα η Πουλχερία αφού πρώτα παντρεύτηκε τον Μαρκιανό. Ο γάμος τους όμως ήταν “λευκός” διότι δεν είχαν συζυγικές σχέσεις.
Δίδαγμα: να μάθουμε τα δόγματα της Πίστεώς μας, για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις αιρέσεις και να προφυλαγόμαστε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου