23 Δεκ 2012

Ισλαμικές εξτρεμιστικές ΜΚΟ σε Βαλκανικές χώρες


bosnia
Βοσνία –Ερζεγοβίνη
Το κράτος στα Βαλκάνια με τη μεγαλύτερη εμπλοκή εξτρεμιστικών οργανώσεων Ισλαμικής υφής είναι η Βοσνία. Τον Οκτώβριο του 2002 το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ονομάτισε οργανώσεις οι οποίες εμφανιζόταν ως φιλανθρωπικά σωματεία, ενώ στην πραγματικότητα δρούσαν ως προκάλυμμα για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, ανά την υφήλιο.
-Benevolence International Foundation (BIF). Ο Πρόεδρος του συγκεκριμένου ιδρύματος, Ενααν Αρναούτ (1) καταδικάστηκε το ίδιο έτος ως χρηματοδότης του Μπίν Λάντεν. 
- Global Relief Foundation (GRF). Το σωματείο αυτό χρηματοδότησε με 100.000 δολάρια τη δημιουργία Ισλαμικού στρατοπέδου για νέους στην πόλη της Γιαμπλίνκα. Επιπλέον χρηματοδοτούσε πάσης φύσεως σεμινάρια και φροντιστήρια εξτρεμιστικού Ισλαμικού περιεχομένου που στρεφόταν κατά όλων των Δυτικών κρατών

- Vezir. Αποτελεί το παράρτημα της οργάνωσης Al Haramain Islamic Foundation στη Βοσνία. Εάν και αυτή η οργάνωση επισήμως έχει απαγορευτεί στη Βοσνία λόγω “Επικίνδυνης” δράσης, τοπικές μαρτυρίες λέγουν για την εξακολούθηση της λειτουργίας τους με άλλα ονόματα και με κεκαλυμμένη παρουσία.
Περαιτέρω από το Βοσνιακό τμήμα της ΜΚΟ Taibah International το ιδρυτικό της μέλος ο Τυνήσιος Ayadi Chafiq Bin Muhammad ήδη επικηρύχθηκε από τις 12/10/2001 ως άμεσος εμπλεκόμενος για την 11η Σεπτεμβρίου. Η περίπτωση του είναι ενδιαφέρουσα αφού ο ίδιος είναι βετεράνος του πολέμου της Βοσνίας τη δεκαετία του ’90 και επιπλέον διατηρούσε σχέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες του Πακιστάν όλα αυτά τα έτη.
Το 1996 είχε μεταφέρει 500.000 Δολάρια για την ενίσχυση των Μουτζαχεντίν της Βοσνίας και κατείχε μάλιστα και Βοσνιακή υπηκοότητα που του είχε δοθεί από τη κυβέρνηση του Ιζετμπέκοβιτς.
Μία ακόμα ΜΚΟ η World Islamic League (Rabita) που ελέγχετε από την Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει τα τελευταία έτη σε αρκετά προγράμματα εξάπλωσης προγραμμάτων που απευθύνονται στο τοπικό πληθυσμό και διαπνέονται από το υπέρ-συντηρητικό Γουαχαμπιτικό πνεύμα. Τον Ιανουάριο του 2006 χρηματοδότησε με 150.000 Δολάρια Ισλαμικά εκπαιδευτικά προγράμματα για νέους με κεφάλαια που ήρθαν από τη Μέκκα μέσω Μονάχου και κατέληξαν στη πόλη του Νόβι Παζάρ και το τοπικό υποκατάστημα της Societe Generale. Η οργάνωση είναι στην προσοχή των διεθνών αρχών λόγω της διάδοσης μέσω θρησκευτικών σεμιναρίων ακραίων μορφών του Ισλάμ και μίσους προς οτιδήποτε μη Ισλαμικό.
Μία ακόμη ΜΚΟ η Merhamet, ερευνάται από τις δικαστικές αρχές του Σεράγεβου για τη χρηματοδότηση και τον προσηλυτισμό στο Γουαχαμπιτικό κίνημα, με χρήματα προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.
Τέλος η ΜΚΟ Saudi High Commission for Relief, διατηρούσε χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία Engra η οποία με τη σειρά της χρησιμοποιούνταν ως κέντρο συναλλαγής τρομοκρατικών οργανώσεων των ευρύτερων ομάδων της Αλ Κάιντα, τη περίοδο 1998-2000
——————————————————————————————————
(1) Ο Αρναούτ μέσω της ΜΚΟ του δρούσε 9 χρόνια στις ίδιες της ΗΠΑ (1992-2001) και παράλληλα τα Ρωσικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι προμήθευε ρουχισμό και άλλα μέσα τους Τσετσένους αντάρτες.
—————————————————————————————————
Αλβανία
Το 1992 ο Αμπντούλ Λατίφ Σαλέχ (2) ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Μπίν Λάντεν, έλαβε την Αλβανική υπηκοότητα. Αυτό αποκαλύφθηκε στις 11 Απριλίου του 2007 στην Αλβανική τηλεόραση, μαζί με στοιχεία που εμπλέκουν το νυν πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ως το σύνδεσμο και την απόκτηση της υπηκοότητας στο συγκεκριμένο άτομο.
Ο Σαλέχ είναι Ιορδανός πολίτης και ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων, Μak Albania, Cement Albania οι οποίες είχαν εμπλακεί με τη σειρά τους στην υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος του Σαουδάραβα μεγιστάνα, Γιεσίν Καντί (3). Ο τελευταίος έχει κατά τη τελευταία δεκαετία διασυνδεθεί με μία πληθώρα τρομοκρατικών ηγετών όπως ο Μπίν Λάντεν, διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με το «Βαθύ κράτος» της Τουρκίας και επίσης είχε συνεργαστεί με την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν σε σχέση με την υποστήριξη προς το καθεστώς των Ταλιμπάν κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι Αλβανικές αρχές ήδη έχουν κατάσχει 4 εκ. Ευρώ λογαριασμών του Καντί τα τελευταία 5 έτη.
Το 2000 ο Σαλέχ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αλβανία και οι καταθέσεις του εκεί  ύψους 2.4 εκ. Ευρώ πάγωσαν.  Παρόλα αυτά η Αλβανία παρέμεινε μέχρι της μέρες μας, χώρος εγκατάστασης εξτρεμιστικών Ισλαμικών στοιχείων. Τον Απρίλιο του 2006, η Αλβανική κυβέρνηση μετά από έντονες Αμερικανικές πιέσεις πάγωσε 63 τραπεζικούς λογαριασμούς αξίας 4 εκ. Ευρώ επειδή χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Επίσης τον Ιούλιο του ίδιου έτος, το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας εξέδωσε ειδικό διάταγμα για τον έλεγχο όσων υπηκόων της χώρας διαμένουν ή σπουδάσουν σε Ισλαμικές χώρες, άμα την επιστροφή τους από εκεί.
Το καλοκαίρι του 2006, έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις όσον αφορά την έκταση των εξτρεμιστικών Ισλαμικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία. Οι ΜΚΟ Global Relief Foundation, Albanian International Investment διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν σε ευρείας έκτασης ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προερχόταν από εμπόριο ναρκωτικών και στη συνέχεια προωθούσαν τα κέρδη σε τρομοκρατικές Ισλαμικές ομάδες. Επίσης οι εξείς τρομοκράτες και ύποπτοι για τρομοκρατική δράση έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην Αλβανία είτε ως κάτοικοι για ένα διάστημα, είτε ως ιδιοκτήτες και διευθύνοντες ΜΚΟ: Abu Rajan, David Hicks, Patricia Rosa Vinck (4), Abu Rajan, κ.α
Τον Απρίλιο του 2007, ένας ακόμη Ιορδανός υπήκοος, ο Χαμζεχ Αμπού Ραγιεν αποκαλύφθηκε ότι δρούσε στη χώρα ως εντολέας του Γιεσίν Καντί και αποτελούσε το σύνδεσμο για τη μεταφορά κεφαλαίων προς τρομοκράτες στο εξωτερικό.  Αυτή την περίοδο 80 ΜΚΟ Ισλαμικού χαρακτήρα δρουν στην Αλβανία που πιθανολογείται ότι αποτελούν μέλη του ευρύτερου εξτρεμιστικού Ισλαμικού κυκλώματος. Σε αντίθεση με τα προηγούμενο έτη, επικεφαλής τους δεν είναι Άραβες, αλλά Αλβανοί που κατά κανόνα έχουν σπουδάσει σε Ισλαμικά κράτη και μιλούν απταίστως την Αραβική. Ουσιαστικά η στοχοποίηση των εξτρεμιστών στην Αλβανία είναι δυσκολότερη τη σημερινή εποχή καθότι οι ντόπιοι έχουν αναλάβει τις περισσότερες λειτουργίες σε σχέση με το Αραβοκρατούμενο πρόσφατο παρελθόν.
Μερικές από αυτές τις οργανώσεις που επισήμως έχουν απαγορευτεί λόγω της δράσης τους και της άμεσης εμπλοκής τους με τη διεθνή τρομοκρατία. είναι: Al Haramain (5), World Islamic Relief Organization, Revival of Islamic Heritage Society, Muwafaq, Al Vaffk.
(2) Ο Σαλέχ σύμφωνα με την Αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορείται ότι παρέλαβε 600.000 Δολάρια για να δημιουργήσει Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αλβανία
(3) Ο αριθμός των οργανώσεων με τον οποίο έχει κατηγορηθεί και εμπλακεί το όνομα του Καντί είναι εντυπωσιακός: Αλ Κάιντα, Χαμάς, Υπηρεσία πληροφοριών Τουρκίας, Ιράν, Σαουδικής Αραβίας, Αλβανίας και Πακιστάν, με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα του, ενώ οι επιχειρήσεις του και οι ΜΚΟ διασπείρονται στις ΗΠΑ, Πακιστάν, Τουρκία, Καζακστάν, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία. Κατά πολλούς θεωρείτε ως ένα από τα άτομα “Κλειδιά” για τη κατανόηση του παγκοσμίου εμπορίου ναρκωτικών και τη σύνδεση του με τη τρομοκρατία.
(4) Βελγίδα γεννημένη το 1965 στην Αμβέρσα παντρεύτηκε το 1992 στο Πακιστάν τον Λιβανέζο Αμπού Ζεινάμπ, εξισλαμίστηκε και διατέλεσαν και οι δύο μέλη της Αλ Κάιντα. Από της 3 Φεβρουαρίου έχουν κατασχεθεί όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ε.Ε και είναι στη “Μαύρη λίστα” του ΟΗΕ.
(5) 12 μέλη αυτής της ΜΚΟ κρατούνται ήδη στο Γκουαντάναμο
Κοσσυφοπέδιο –Μετόχια
Στο Κόσοβο η Σαουδική Αραβία είναι α βασικός υποστηρικτής της προσπάθειας μεταβολής της Επαρχίας αυτής σε βατήρα Ισλαμικών εξτρεμιστών μέσα στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο κυριότερος τρόπος μεταφοράς παρανόμων κεφαλαίων γίνετε ως εξής: Ισλαμιστές “Αγγελιοφόροι” κατά βάση Αλβανοί του Κοσόβου μεταφέρουν από τη Μέση Ανατολή συνάλλαγμα, χρυσό, κοσμήματα και λοιπά τιμαλφή τα οποία μετατρέπουν σε τοπικό νόμισμα που δίδεται σε συγκεκριμένες ΜΚΟ.
Τον Μάιο του 2007 σε κλειστό σεμινάριο μεταξύ ανωτάτων στελεχών της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής  συζητήθηκε το οξύ θέμα της εξάπλωσης του Γουαχαμπιτικού Ισλάμ στην περιοχή. Το συμπέρασμα ήταν ότι σε 5 χρόνια το Κόσοβο, θα είναι το αδιαμφισβήτητο κέντρο Ισλαμικού εξτρεμισμού για όλη την Ευρώπη. Η περιοχή του Πρίζνεν μάλιστα περιγράφθηκε ως μία από τις τοποθεσίες κλειδιά που διαμορφώνουν το Ισλαμικό φανατικό κλίμα για όλο το Κοσσυφοπέδιο
Ήδη σε αρκετές περιοχές οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε Μεσανατολίτες με τις παραδοσιακές ενδυμασίες των Σαουδαράβων, ενώ πρέπει αν σημειωθεί ότι μαρτυρίες αξιωματούχων της Ιντερπόλ αναφέρουν ότι κόρες επιφανών μελών των Αλβανών του Κοσόβου δίδονται ως νύφες σε γόνους γνωστών οικογενειών του Πακιστάν και των κρατών του Κόλπου ώστε να συσφίξουν περαιτέρω και σε οικογενειακό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ Αλβανών Μουσουλμάνων και των λοιπών. Παράλληλα δε η χρησιμοποίηση των Αλβανών του Κοσόβου ως διαχειριστές του Πανευρωπαϊκού λαθρεμπορίου ηρωίνης  του οποίου η προέλευση είναι Αφγανική, ενισχύει και επιχειρηματικά τις σχέσεις μεταξύ Ισλαμιστών της Ανατολής και της Δύσης.
ΜΚΟ και φιλανθρωπικά σωματεία που ενισχύουν ποικιλοτρόπως την εξτρεμιστική Ισλαμική εξάπλωση στο Κόσοβο είναι: Iranian Relief Committee, Taibah International Committee (6), Al-Islamiyya,Revival of Islamic Heritage Society (7), Dar El-Bir, Yhia Al-Turaw, World Islamic Charity, The World Assembly for Muslim Youth. Η τελευταία οργάνωση αποτελεί τη βιτρίνα για την αποστολή εξτρεμιστών από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω Κοσσυφοπεδίου. Στην ουσία τα Βαλκάνια και το Κόσοβο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται ως σταθμός προς την Ευρώπη και η τοπικές ΜΚΟ λειτουργούν ως λογιστική υποστήριξη προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.
Για όλες τις ανωτέρω έχουν ήδη ξεκινήσει από το 2005 έρευνες από τις Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών  λόγω του ότι ενδέχεται αυτές οι ΜΚΟ να εμπλέκονται στην αποστολή εθελοντών αλλά και μισθοφόρων Αλβανών στο Ιράκ για να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίων Αμερικανών.
——————————————————————————————————–
(6) Από της 11 Μαίου 2004 η ΜΚΟ αυτή θεωρείτε επισήμως και διεθνώς μέλος του δικτύου της Αλ Κάιντα
(7) ΜΚΟ με έδρα το Κουβέιτ που χρηματοδοτούσε την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και εξτρεμιστικές ομάδες στο Πακιστάν υπό τη κάλυψη προστασίας ορφανών παιδιών πολέμου. Από της 11 Ιανουαρίου του 2002 έχει τοποθετηθεί στη “Μαύρη λίστα” του ΟΗΕ
presscode - Ioannis Michaletos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου