31 Μαΐ 2012

Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, στόχος του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ


Έλληνες, αν αυτά θέλετε, αυτά να ψηφίσετε αλλά μετά τις εκλογές μην παραπονιέστε για τις συνέπειες των επιλογών σας!!!
***
Έλληνες, τα κόμματα που ψηφίζετε δεν έχουν θέσεις μόνο για την οικονομία…!!!
***
Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, στόχος του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
        v ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ Α' ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΤΟΧΟΣ 2
Για μια δημόσια και δωρεάν δημοκρατική παιδεία, ανοιχτή στην κοινωνία και στις ανάγκες της

……….Παράλληλα, στο πλαίσιο του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος προτείνουμε την αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών και κάθε μορφής σχολικής κατήχησης από την επιστημονική προσέγγιση του φαινόμενου της θρησκείας, καθώς και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των εκπαιδευτικών κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, της πρωινής σχολικής προσευχής και του εκκλησιασμού.
        v ΕΝΟΤΗΤΑ Γ'
ΚΡΑΤΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ
ΣΤΟΧΟΣ 20
Για ένα κράτος με δημοκρατικούς θεσμούς, για τη συμμετοχή των πολιτών
Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, προϋπόθεση μιας δημοκρατικής κοινωνίας
Η παρέμβαση της Εκκλησίας στα πράγματα της δημοκρατικής πολιτείας, καθώς και η στενή διαπλοκή της με το κράτος, συχνά στις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, ανάγεται στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Οι παθογένειες αυτής της σύμφυσης ήταν πάντοτε εμφανείς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οξύνθηκαν ιδιαίτερα: με την εθνικιστική και οπισθοδρομική πολιτική παρέμβαση της προηγούμενης ηγεσίας της ελληνικής Εκκλησίας, με τη σκανδαλώδη οικονομική και παρα-οικονομική δραστηριότητα της Εκκλησίας και των μοναστηριών.
Σήμερα, λοιπόν, θεωρούμε ότι έχει δικαιωθεί απολύτως και έχει καταστεί ώριμο κοινωνικό αίτημα η πάγια θέση μας ότι για μια σύγχρονη και δημοκρατική πολιτεία είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, και σε συνταγματικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε μαζί πλέον με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και διεκδικούμε ορισμένα δημοκρατικά αυτονόητα:
Τον συνταγματικό χωρισμό κράτους-εκκλησίας: Έχουμε επανειλημμένως προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3.1 του Συντάγματος, προκειμένου να αναπροσδιοριστούν οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και να επέλθει ο χωρισμός τους υπό καθεστώς αμοιβαίου σεβασμού.
Τη διασφάλιση της θρησκευτικής ουδετερότητας της χώρας, με παράλληλη εξίσωση όλων των θρησκευτικών δογμάτων, των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά. Αυτό σημαίνει την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων ανάμεσα στους πολίτες με βάση τις θρησκευτικές τους δοξασίες (σε ζητήματα δημόσιας διοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης κλπ). Σημαίνει επίσης όμως και την παροχή όλων των προϋποθέσεων ελεύθερης άσκησης κάθε θρησκευτικής πίστης (λ.χ. δημιουργία λατρευτικών χώρων για τους πολίτες όλων των δογμάτων), ή την καθιέρωση του πολιτικού όρκου ή την αναγνώριση του δικαιώματος καύσης των νεκρών.
Την κατάργηση της πλήρους φοροαπαλλαγής των εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα. Θεωρούμε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να υπάγεται κανονικά και χωρίς εξαιρέσεις ή χαριστικές ρυθμίσεις στο φορολογικό καθεστώς που ισχύει για όλους τους πολίτες της χώρας, για όσους διαθέτουν περιουσία και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν τα χρυσόβουλα και όλοι οι συναφείς τίτλοι με τους οποίους δίνονται ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην Εκκλησία και στις μονές.
Την επέκταση των αποτελεσμάτων του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό, ενδεικτικά, σημαίνει:
(α) Κατάργηση του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της πρωινής προσευχής στο σχολείο
(β) Κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών και αντικατάστασή του από μάθημα επιστημονικού και όχι κατηχητικού προσανατολισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα διδάσκεται η αναγκαία γνώση περί της ιστορίας και της φιλοσοφίας των θρησκειών του κόσμου.
(γ) Διαχωρισμό των θρησκευτικών υποθέσεων από το Υπουργείο Παιδείας και υπαγωγή τους σε άλλο υπουργείο (π.χ. στο υπουργείο Εσωτερικών).

2 σχόλια:

 1. Αν εκλεγεί ο Σύριζα, θεωρείται βέβαιος ο βίαιος διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους, η κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων, η σταδιακή υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών, η κατάργηση της κρατικής ενίσχυσης στα Πατριαρχεία και στο Άγιον Όρος, η επιβολή ( για λόγους εντυπώσεων ) νέων φόρων στην εκκλησιαστική περιουσία των Εκκλησιών Ελλάδας, Κρήτης, Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, Αγίου Όρους.
  Θεωρείται επίσης βέβαιη η σταδιακή κατάργηση εθνικών και θρησκευτικών αργιών και εορτών, των παρελάσεων, και κάθε πράγματος που έχει εθνική και θρησκευτική σημασία μεσα στο Δημόσιο, αλλά και εκτός αυτού.

  Επιπλέον, θα υπάρξει "διωγμός" των πατριωτικών και θρησκευτικών κινήσεων σε όλη την Ελλάδα. Τα πράγματα δείχνουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, κινδυνεύει να γίνει ένα "αθεϊστικό" κράτος και χωρίς πατριωτικά ιδεώδη, την ώρα που αλλάζουν προς το καλύτερο όλα τα Ορθόδοξα Χριστιανικά κράτη των Βαλκανίων και της πρωην Σοβιετικής Ένωσης !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ενώ εάν βγει ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα είναι όλα τέλεια!

  Τα Θρησκευτικά δεν θα γίνουν συγκριτιστική θρησκειολογία!

  Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί της Νέας Κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) δεν θα είναι Μασόνοι!

  Δεν θα καταργηθούν Εθνικές εορτές (όπως έγινε στην Πορτογαλία κατ εντολής της τρόϊκας) και οι παρελάσεις!

  Η Ιστορία θα διδάσκεται ορθά και δεν θα βρεθεί κάποια φίλη της Ρεπούση για να γράψει για κάποιον άλλον εθνικό συνοστισμό!

  Οι γάμοι των ομοφυλοφύλων και οι υιοθεσίες παιδιών δεν θα επιτραπούν! (σημ. έρχεται καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδος για το θέμα αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά από αγωγή του Βαλλιανάτου...)

  Το Άγιο Όρος και η Εκκλησία δεν θα υπερ-φορολογηθούν! (Μνημονιακή κυβέρνηση έβαλε αβάσταχτους φόρους στο Άγιο Όρος πριν 2 μήνες)

  Ψηφίστε λοιπόν άφοβα τους οικονομικούς εθνομηδενιστές του μνημονίου που έχουν την επίφαση του Χριστιανού...

  ΑπάντησηΔιαγραφή