28 Μαρ 2012

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Η Εκκλησία μας,δεν έχει παρατηρήσει σημεία με βάση τα οποία πρέπει να πούμε πως διακόπτουμε τον διάλογο»


Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012
Στη Σχολή Ευελπίδων βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους σπουδαστές για επίκαιρα θέματα.
Για τις αντιδράσεις στο διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς ο Μακαριώτατος είπε:
«Δεν κάναμε ποτέ εμείς διάλογο μόνοι μας, ως Ορθόδοξοι Έλληνες, με τους Καθολικούς. Ούτε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να πάνε μόνοι τους. Ήρθαν όλοι οι Ορθόδοξοι, ψήφισαν και είπαν θα κάνουμε το διάλογο με τους Καθολικούς, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ορισμένους όρους. Έρχονται μερικοί Αρχιερείς –και επηρεάζουν και μερικούς λαϊκούς– και λένε “τι τον θέλουμε αυτόν τον διάλογο;”

Κατ’ αρχήν, χριστιανικά, δεν μπορούμε να απορρίψουμε ποτέ τον διάλογο. Με όλους πρέπει να μιλάμε. Το θέμα είναι να κρατάμε εμείς την αλήθεια. Έχουμε, λοιπόν, αυτόν τον διάλογο και υπάρχουν μερικοί που λένε “όχι!”. Μα δεν είναι απόφαση μόνο δική μας. Είναι απόφαση που έχουν πάρει όλοι οι Ορθόδοξοι. Δεν είναι θέμα δικό μου να πω “όχι στο διάλογο”.
Συνήλθαν όλοι οι Ορθόδοξοι και αποφάσισαν να μιλήσουν και με τους Καθολικούς. Τώρα τελευταία μιλάμε και με το Ισλάμ, να μιλήσουμε και με τους Διαμαρτυρομένους κ.λπ. Η προσοχή του διαλόγου είναι μέχρι πού φτάνουν, εάν ζητούν να κάνουμε παραχωρήσεις, συμφωνίες κ.λπ. Η Εκκλησία μας, λοιπόν, δεν έχει παρατηρήσει σημεία με βάση τα οποία πρέπει να πούμε πως διακόπτουμε τον διάλογο»
Σχετικά με την έννοια της Νεο - πατερικής ή Μετα- πατερικής Θεολογίας:
«Η εποχή μας έχει βγάλει κι αυτή Πατέρες. Η νεοπατερική, την είπανε μεταπατερική, δεν είναι άλλη θεολογία, είναι χρονικό πράγμα. Όπως θα λέγαμε η σύγχρονη θεολογία, οι σύγχρονοι θεολόγοι. Περιμένουμε, βέβαια, την απάντηση του Σεβ. Δημητριάδος. Εάν είναι, λοιπόν, ζήτημα χρονικό, δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε».
Σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους:
«Όταν βλέπω ότι την περιουσία τη δίνω στον φτωχό και την παίρνεις και τη δίνεις στον πλούσιο, δεν θα διαμαρτυρηθώ; Τώρα τι λέει ο νόμος, όποια περιουσία δόθηκε το 1952 και δεν έχει διατεθεί, το κράτος μπορεί να τη δώσει όπου θέλει».
«Είμαστε υπέρ του χωρισμού, όχι γιατί το θέλουμε εμείς, εμείς δεν θα το ζητήσουμε ποτέ. Εάν μας πούνε ότι δεν μας θέλουν, θα το κάνουμε. Θα περάσουμε καλύτερα. Μόνοι μας δεν θα το κάνουμε, γιατί μπορούμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη.»
Σχετικά με τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις εξελίξεις στη Συρία:
«Στο Ιράκ χάθηκε ο Χριστιανισμός όλος. Πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα των Χριστιανών γύρω από τη Μεσόγειο. Φεύγουν από όλα αυτά τα μέρη για να γίνουν αραβικά. Δεν πρέπει εμείς να νοιαστούμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους;»
Τέλος, για τα μέτρα που ελήφθησαν για τις πρόσφατες παρελάσεις ο Μακαριώτατος τόνισε:
"Τα μέτρα που ελήφθησαν πριν μερικές μέρες είναι ταπεινωτικά για όλους μας."

2 σχόλια:

  1. Είναι δυνατό να συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών όταν εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα η επαίσχυντη Ουνία;Άυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα δεν τη βλέπει ο κος Ιερώνυμος και όσοι έχουν την ίδια άποψη μ αυτόν;Τη βλέπει όμως ο πιστός λαός ο και φύλαξ της Ορθοδόξου πίστεως κατά την εγκύκλιο των Ορθοδόξων πατριαρχών του 1848 την ευαισθησία όμως του οποίου φαίνεται να περιφρονούν κάποιοι σύγχρονοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι.Ο πιστός λαός επίσης τρέφεται με την πατερική Θεολογία την οποία απαξιώνει η Βολιώτικη Ακαδημία της οποίας η ομόθυμη καταδίκη θα έπρεπε προ πολλού να έχει γίνει απ τα αρμόδια συνοδικά όργανα.
    Λυκούργος Νάνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι θα βγάλετε «λάδι» τον οικουμενιστή δεσπότη του Βόλου Μακαριώτατε, όπως κάνατε και όταν ήλθατε πριν 2 χρόνια στο Βόλο στον εορτασμό της 10χρονης ποιμαντορίας του στην πολύπαθη μητρόπολή μας; Αχ αυτό το φιλάδελφο, έχει προ πολλού θάψει το φιλόθεο με ορατά πλέον τα σημάδια της παρακμής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή